• Καιρός για ταξίδι!

    Ζαρούχλα: Το στολίδι της ορεινής Αχαΐας!

    Ζαρούχλα: Το στολίδι της ορεινής Αχαΐας!

    Ζαρούχλα


    Παρότι το 60% του εδάφους της Αχαΐας είναι ορεινό, οι περισσότεροι γνωρίζεται τα διάσημα παράλιά της.

    Είμαι σίγουρος πως αν αρχίσω να αναφέρω χωριά από την ορεινή Αχαΐα δύσκολα θα γνωρίζεται κάποιο. Σε αντίθεση με τα πασίγνωστα παράλια του Κορινθιακού Κόλπου από την Ακράτα ως το Ρίο. Λογικό βέβαια καθώς όλα τα παράλια έχουν πολύ εύκολη πρόσβαση μέσω της Ολυμπίας Οδού. Η Ζαρούχλα που επισκεφτήκαμε το Dacia Duster είναι ένα μοναδικό ορεινό χωριό το οποίο βρίσκεται μέσα σε μια ρεματιά αυτή του ποταμού Κράθη που βγαίνει στην Ακράτα.

    Ο τόπος κατοικείται σίγουρα 900 χρόνια καθώς υπάρχει κοντά στο σημερινό χωριό ναός του 12ου αιώνα. Το 1700 οι Ενετοί έχουν καταγράψει 808 κατοίκους στην περιοχή. Υπάρχουν στην Πάτρα ακόμη και σήμερα γειτονιές όπου κατέβαιναν κάτοικοι της περιοχής (Ζαρουχλέικα).

    Ο λόγος ήταν το απομονωμένο ορεινό μέρος και η δυσκολία της επιβίωσης στα 1020m υψόμετρο ειδικά το χειμώνα. Έτσι ο πληθυσμός έφθινε σημαντικά ως τη στιγμή που φτάσαμε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής, έπεσε σε διψήφιο αριθμό κατοίκων. Κάπου εκεί άρχισε ν’ αναπτύσσετε ο χειμερινός τουρισμός.

    Η Ζαρούχλα είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό μέσα στο πράσινο καθώς ο τόπος είναι γεμάτος νερά. Αξίζει τον κόπο να μελετήσει κανείς την πορεία του νερού από τα Ύδατα Στυγός ως την Ακράτα. Αν συνδυάσει την πορεία τους με τη μορφολογία του εδάφους, τότε οι δρόμοι και οι τόποι του νερού αποκαλύπτουν την ιστορία του τόπου. Πιθανόν να γνωρίζετε πως η λίμνη Τσιβλού δημιουργήθηκε από κατολίσθηση. Συνολικά η περιοχή έχει σαθρό έδαφος και συντελούνται πάρα πολλές γεωλογικές μεταβολές χάρη και στη συνεχή ροή υδάτων.

    Μπαίνοντας στη Ζαρούχλα το πρώτο που συναντάς δεξιά είναι το νεκροταφείο. Ακριβώς απέναντι ένα εκπληκτικό παραδοσιακό μαγαζί με τοπικά προϊόντα, σας το προτείνω ανεπιφύλακτα, ότι πήρα ήταν εξαιρετικό: Ξεχώρισα τη μαρμελάδα λεμόνι. Αν δεν τον ξέρετε τα εσπεριδοειδή ευδοκιμούν στα παράλια του Κορινθιακού κόλπου, όχι λεμονιές δεν ζουν τόσο ψηλά εκεί που βρίσκεται η Ζαρούχλα.

    Στο χωριό υπάρχουν πολλά καταλύματα αλλά και αρκετά εστιατόρια. Πέρα από τον εποχικό τουρισμό, οι ντόπιοι ζουν κυρίως από την κτηνοτροφία και λιγότερο από τη γεωργία όσο το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

    Γύρω από τη Ζαρούχλα υπάρχουν και άλλα χωριά που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Στην πλατεία του χωριού θα εντοπίσετε εύκολα τα αξιοθέατα, την εκκλησία, ενώ υπάρχουν και δυο πύργοι του Φωτήλα και του Χαραλάμπη. Σε κερδίζει η ηρεμία του τόπου και η συνύπαρξη του οικισμού με το φυσικό περιβάλλον. Μου αρέσει να επισκέπτομαι το χωριό όλες τις εποχές, ξεχωρίζω όμως αυτή την περίοδο των γιορτών που ο χειμώνας και το χιόνι βάζουν τις δικές τους πινελιές στα χρώματα του φθινοπώρου.



    ΣΧΟΛΙΑ