• Καιρός για ταξίδι!

    Στο δρόμο για την ορεινή Αχαΐα!

    Renault Arkana - Αχαΐα


    Ταξιδέψαμε ως τη λίμνη Τσιβλού με το Renault Arkana αξιοποιώντας την εύκολη – ασφαλή πρόσβαση που δίνει η Ολυμπία Οδός.

    Η απόσταση που χωρίζει την πρωτεύουσα από τη λίμνη Τσιβλού είναι 190km. Απ’ αυτά τα 165km ως την Ακράτα είναι σε αυτοκινητόδρομο. Αντίστοιχα από την Πάτρα η λίμνη Τσιβλού απέχει 95km από τα οποία τα 70km είναι αυτοκινητόδρομος. Τέλος από την Τρίπολη απέχει 109km αλλά ο δρόμος είναι δύσκολος, επαρχιακός με πολλές στροφές. Εμείς ξεκινήσαμε από την Αθήνα και χρειαστήκαμε 130min για να φτάσουμε στην λίμνη. Άνετα μπορείτε να προγραμματίσετε μια ημερήσια εκδρομή αλλά σας προτείνουμε να διανυκτερεύσετε στην περιοχή καθώς υπάρχει πλέον κατάλυμα και πάνω στην λίμνη. 

    Renault Arkana - Αχαΐα

    Με άξονα την Ολυμπία Οδό μπορείτε να προγραμματίσετε αρκετές ενδιαφέρουσες διαδρομές στο βόρειο άξονα της Πελοποννήσου εδώ μπορείτε να δείτε μια πρωτότυπη παρουσίαση όλων των σημείων με μοναδικές φωτογραφίες. Βγαίνοντας από την Ακράτα και ανηφορίζοντας προς τα πάνω, το τοπίο αλλάζει δραματικά. Τα τελευταία 25km αποτελούν μια οδηγική πρόκληση και χρειάζονται προσοχή. 

    Renault Arkana - Αχαΐα
    Ευτυχώς το Renault Arkana έχει μια ενδοτική ανάρτηση που σου επιτρέπει να περνάς αγέρωχα σφυρίζοντας αδιάφορα από λακκούβες και ανομοιομορφίες

    Η διαμόρφωση της ευρύτερης περιοχής με λίμνες, φαράγγια, καταρράκτες, οφείλεται στα τρεχούμενα νερά. Αποτελεί σημείο παρατήρησης η τοποθεσία Ύδατα της Στυγός όπου βρίσκονται οι πηγές του ποταμού Κράθη σε υψόμετρο 2100m. Εκεί σύμφωνα με τη μυθολογία βούτηξε η Θέτιδα τον Αχιλλέα και τον κατέστησε άτρωτο. Μόνο η φτέρνα απ’ την οποία τον κρατούσε έμεινε τρωτή, εκεί κατεύθυνε το βέλος του ο Πάρης. 

    Renault Arkana - Αχαΐα

    Στο διάβα μας συναντήσαμε και την κοίτη του ποταμού Κράθη, τα νερά ενός παραπόταμού του υδροδοτούν τη λίμνη Τσιβλού. Η λίμνη έχει δημιουργηθεί από κατολίσθηση έναν αιώνα πριν. Μια πρόσφατη κατολίσθηση είχε κλείσει το δρόμο που πάει από την Ακράτα στη Ζαρούχλα. Τα βράχια που βλέπετε στη φωτογραφία είχαν απομακρυνθεί όταν περάσαμε εμείς,  αυτή τη στιγμή γίνονται έργα. 

    Renault Arkana - Αχαΐα

    Εμείς περάσαμε ανεβαίνοντας γιατί δεν είδαμε καμία πινακίδα που να λέει «δρόμος κλειστός». Προφανώς κάποιος την είχε βγάλει γιατί δεν τον βόλευε. Φτάσαμε λοιπόν στο σημείο και περάσαμε απορώντας που επιτρέπεται. Από την άλλη πλευρά υπήρχε η σήμανση πως ο δρόμος είναι κλειστός. Μιλώντας με τους αρμόδιους φορείς μάθαμε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα σε όλη την πλαγιά και θα πάρει καιρό για να φτιαχτεί το σημείο. Υπάρχουν φυσικά παρακάμψεις για να συνεχίσεις. Μια καλή επιλογή είναι να κινηθείς αριστερά στο σημείο που κόβετε ο δρόμος προς τη Ζαρούχλα. 

    Renault Arkana - Αχαΐα

    Πλησιάζοντας στη λίμνη θα βρεις και διασταύρωση για το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων που απέχει μόλις 25km. Μπορείς δηλαδή άνετα να διανυκτερεύσεις στη λίμνη ή σε ένα από τα κοντινά χωριά και να πηγαίνεις το πρωί επάνω για το σκι. 

    Renault Arkana - Αχαΐα

    Εφιστώ την προσοχή στους οδηγούς να κινούνται με αργό ρυθμό στους χωματόδρομους πέριξ της λίμνης καθώς οι λάσπες, τα νεροφαγώματα, το χιόνι, ή το χαλίκι μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Αν δεν έχετε κατάλληλα ελαστικά, απόσταση από το έδαφος ή και 4κινηση καλό είναι να αποφύγετε να κατεβείτε μέχρι κάτω. Αφήστε καλύτερα το αυτοκίνητο ψηλά και απολαύστε την φύση και το περπάτημα κατεβαίνοντας προς τη λίμνη τα τελευταία 800 μέτρα. 

    Με το Arkana χάρη και στην απόσταση των 20cm από το έδαφος κατεβήκαμε ως τις όχθες της λίμνης χωρίς κανένα πρόβλημα



    ΣΧΟΛΙΑ