ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το δάσος από δρύες στο Μογγοστό Κορινθίας είναι ένας πανέμορφος τόπος. Βρίσκεται στην ορεινή Κορινθία στο δήμο Σικυωνίων (έδρα Κιάτο) που δημιουργήθηκε από τη συνένωση τριών μικρότερων δήμων (Δήμου Σικυωνίων, Στυμφαλίας, Φενεού). Απέχει 130km από την Αθήνα, 120km από την Πάτρα και 115km από την Τρίπολη. Μπορείς να το προσεγγίσεις πολύ εύκολα μέσω της Ολυμπίας Οδού. Πρόκειται για ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο με συνεχή 24ωρη λειτουργία, 365 μέρες το χρόνο, σε συνδυασμό με την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών προς τους οδηγούς.
Ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης της κυκλοφορίας και αντιμετώπισης συμβάντων λειτουργεί σε 24ωρη βάση μέσω δύο σύγχρονων Κέντρων Διαχείρισης Κυκλοφορίας, ένα στη Ν. Πέραμο και ένα στο Ρίο. Οι ομάδες περιπολίας και άμεσης επέμβασης κινούνται συνεχώς κατά μήκος του δρόμου με ειδικά οχήματα και αντιμετωπίζουν συμβάντα όπως ακινητοποιημένα οχήματα, ατυχήματα και προβλήματα στην κυκλοφορία, εφαρμόζουν προσωρινή σήμανση για να διευκολύνουν την κίνηση και συνεργάζονται με την Τροχαία, την Πυροσβεστική ή το ΕΚΑΒ ώστε να παρεμβαίνουν και να συνδράμουν όταν χρειάζεται. Έτσι διανύεις με απόλυτη ασφάλεια τα περισσότερα km, φτάνοντας στο Κιάτο κάνεις δεξιά και σου απομένουν περίπου 25km ως τον προορισμό μας.
Ο επαρχιακός δρόμος πάνω από το Κιάτο έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Θυμάμαι παλιά προτού ανοίξει ο αυτοκινητόδρομος προς την Τρίπολη από εκεί ανεβαίναμε για Λεβίδι: Σούλι, Καλλιάνοι, Στυμφαλία, Σκοτεινή, Κανδήλα. Τότε μας φαινόταν θείο δώρο τα 150 λεπτά διαδρομής σε σχέση με τα 270 λεπτά που θέλαμε από Κολοσούρτη, Αχλαδόκαμπο. Άλλαξαν τα δεδομένα αλλά ο δρόμος είναι ακόμη εκεί και μας εμπνέει. Αξίζει αν έχετε χρόνο να επισκεφτείτε και το μουσείο περιβάλλοντος στη Στυμφαλία Λίμνη «ναι παιδί μου εκεί ήταν οι όρνιθες του Ηρακλή, μπορεί και να τις δούμε».
Σίγουρα μπορείτε στα 5km από το Κιάτο να επισκεφτείτε τον αρχαιολογικό χώρο της Σικυώνας. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως ερείπια όπως το αρχαίο θέατρο, το Βουλευτήριο, το Γυμνάσιο- Παλαίστρα και η Μακρά Στοά. Το αρχαίο θέατρο Σικυώνας, από τα μεγαλύτερα θέατρα της αρχαίας Ελλάδας, δεσπόζει στον αρχαιολογικό χώρο, ενώ η θέα προς τον Κορινθιακό κόλπο και τις οροσειρές της Στερεάς Ελλάδας είναι μαγευτική. Μια άλλη επίσκεψη που αξίζει είναι στον Αστρονομικό Σταθμός κοντά στο χωριό Κρυονέρι. Εκεί είναι εγκατεστημένο το 1.2m τηλεσκόπιο του ΙΑΑ με κύριο όργανο μια κάμερα CCD.
Ανεβαίνοντας μετά το Κιάτο αξίζει να σταματήσεις λίγο – πάντοτε με ασφάλεια – για να θαυμάσεις την θέα από ψηλά με το Κιάτο και τη θάλασσα. Υπάρχουν σημεία μοναδικής ομορφιάς εκεί. Ειδικά αν το συνδυάσεις με την επίσκεψη σ’ έναν από τους αμπελώνες της περιοχής που με τόσο μεράκι φροντίζουν οι ντόπιοι. Το δάσος είναι λίγο πάνω από το χωριό Σούλι, προσωπικά δε μου αρέσει, αλλά αν θέλετε περάστε να έχετε μόνοι σας άποψη.
Συνεχίζοντας προς το Δρυοδάσος Μογγοστού θα βρείτε αυτή τη διασταύρωση στην οποία πρέπει να μείνετε αριστερά. Λίγο αργότερα θα φτάσετε σ’ ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή για να μην κάνετε λάθος και χαθείτε. Πλέον μπαίνετε σε χωματόδρομο, βατό οπότε μπορείτε να κινηθείτε ακόμη και με χαμηλό δικίνητο αυτοκίνητο. Απλά θέλει λίγο προσοχή στις λάσπες αυτή την εποχή, αν δεν έχετε κατάλληλα ελαστικά.
Εμείς χρησιμοποιήσαμε για τη διαδρομή μας δυο εξηλεκτρισμένες Mercedes την EQA και την GLA 250e. Με αυτές μπήκαμε και στο χωματόδρομο με άνεση χωρίς κανένα πρόβλημα χάρη και στην απόσταση από το έδαφος. Αμφότερα τα αυτοκίνητα είχαν την αυτονομία να φτάσουν από Αθήνα στο Μογγοστό και να επιστρέψουν. Όμως εμείς καθότι θέλαμε να δούμε την διαδικασία προγραμματίσαμε να επαναφορτίσουμε στο ΣΕΑ Βέλου.
Εκεί αγοράσαμε μια προπληρωμένη κάρτα φόρτισης αξίας 35 ευρώ και την χρησιμοποιήσαμε όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο για να φορτίσουμε την EQA με συνεχές ρεύμα και ρυθμό 50kw/h. Η Mercedes ΕQA υποστηρίζει ρυθμό φόρτισης έως και 100kw/h. Καλό είναι προτού πάτε ένα ταξίδι με ηλεκτρικό αυτοκίνητο να έχετε από πριν προγραμματίσει που θα φορτίσετε και πόσο χρόνο θα χρειαστείτε γι’ αυτό.
Μην υπολογίζετε οριακά με βάση τις αυτονομίες γιατί μετά από παρατεταμένη χρήση όλα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα χάνουν δυσανάλογα σε αυτονομία. Οπότε καλό είναι μετά από 200 – 250 km ανεξαρτήτως οχήματος να έχετε εντοπίσει κάποιο σημείο επαναφόρτισης. Προσοχή μόνο γιατί σε κάποια από αυτά απαιτείται για να φορτίσεις εγγραφή σε ειδική εφαρμογή του κινητού και πληρωμή μόνο μέσω πιστωτικής κάρτας. Νέα εποχή, νέες συνήθειες.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τραμπ: Ανακοίνωσε τον Μαρκ Ρούμπιο ως νέο υπουργό Εξωτερικών
- Πετρέλαιο: Ήπια κέρδη για WTI και Brent για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση
- Έξι Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες στον νότιο Λίβανο
- Ανάπλαση ΔΕΘ: Δημιουργείται νέο αστικό πάρκο 113.616 τ.μ. στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με 4.000 δέντρα