• Άρθρα

    Μετά τον Μάρτιο η απογείωση


    Δεν χωρεί αμφιβολία ότι ο προϋπολογισμός ξαναγράφεται.

    Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλάει ανοιχτά πλέον για μία δύσκολη άσκηση, με την οποία καταπιάνεται ήδη το οικονομικό επιτελείο, αφού ο Δεκέμβριος, που θα κατατεθεί και επισήμως ο προϋπολογισμός της νέας χρονιάς στην Βουλή, πλησιάζει.

    Το λουκέτο στην Θεσσαλονίκη, αν εφαρμοστεί για ένα μήνα, θα στοιχίσει στην οικονομία τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, σε όλη την Ελλάδα εφαρμόζεται πάλι η τηλεργασία, έχουν επιστρέψει δε οι ΚΑΔ του περασμένου Απριλίου, η κυβέρνηση αναλαμβάνει ασφαλιστικές εισφορές και μισθούς για το προσωπικό στον ιδιωτικό τομέα. Αυτά, ενώ τα ξενοδοχεία στη συμπρωτεύουσα και στους χειμερινούς προορισμούς της Βορείου Ελλάδος κλείνουν για δεύτερη φορά φέτος.

    Μέσα στον ορυμαγδό των εξελίξεων από το μέτωπο της πανδημίας, προστίθενται δηλώσεις επιστημόνων ότι αν συνεχιστεί η κατάσταση με την εξάπλωση της νόσου, θα πρέπει να προετοιμαστεί η κοινή γνώμη για ένα lockdown, θα εξαρτηθεί ποιας μορφής, μέχρι τον Μάρτιο. Η χρηστικότητά του; Να καθαρίσει η κοινωνία από την αρρώστια. Να εξαλειφθεί ο ίδιος ο ιός.

    Κι εδώ πάμε στην πρόταση Μέρκελ. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει να συντονιστούν Ευρώπη και ΗΠΑ. Και καλά αν εκλεγεί ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ, θα υπάρχει κοινός τόπος προσέγγισης. Αν εκλεγεί ο Τραμπ, δεν θα υπάρχουν γέφυρες.

    Αν σε κάτι μένει να ελπίζουμε, αποκωδικοποιώντας τις θέσεις της κυβέρνησης είναι τα εξής:

    Α) Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ακούει τους επιστήμονες.

    Β) Βλέπει τι γίνεται γύρω του, στο εξωτερικό. Η Γαλλία έχει ήδη κατεβάσει ρολά. Το ίδιο η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο και σήμερα σπεύδει το Βέλγιο.

    Γ) Αν είναι να καθαρίσει η χώρα από την αρρώστια, ναι, θα ακούσει τους ειδικούς και θα μείνουμε στα σπίτια μας μέχρι τα Χριστούγεννα, ίσως κι αργότερα.

    Οι συμφωνίες που κλείνουν στη χώρα -Ελληνικό, καζίνο, Amazon, Microsoft, Pfizer, λιμάνια, ναυπηγεία, νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία και στον τουρισμό-, σε συνδυασμό με τα λεφτά που θα έρθουν από το πρόγραμμα ανάπτυξης, θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να καλύψει σημαντικό κομμάτι από το χαμένο έδαφος. Από το δεύτερο τρίμηνο και μετά και υπό την προϋπόθεση να έχει ξεκινήσει η παραγωγή των εμβολίων.

    Δείτε τι γίνεται στο χρηματιστήριο. Ακόμα και στις πτωτικές συνεδριάσεις, η προσφορά σκουπίζεται. Κάτι βλέπουν, κάπου ποντάρουν.

    Και βλέπουμε…



    ΣΧΟΛΙΑ