• Οικονομία

    Δικαιώνονται χιλιάδες επιχειρήσεις που είχαν κοπεί από τις επιστρεπτέες προκαταβολές

    Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης

    Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)


    Πάνω από 17.000 ενστάσεις είχαν υποβληθεί από επαγγελματίες και επιχειρήσεις που είχαν «κοπεί» από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, οι οποίες χορηγήθηκαν την περίοδο των lockdown, δηλαδή το 2020-21. Πρόκειται για περιπτώσεις που είτε είχαν κριθεί ως μη δικαιούχοι είτε είχαν λάβει μικρότερα ποσά και είχαν υποβάλει ένσταση.

    Σχεδόν τρια χρόνια μετά τη χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης, ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης άνοιξε τον «φάκελο» επιστρεπτέες προκαταβολές και «έτρεξε» τις διαδικασίες των ενστάσεων.

    Λόγω του τεράστιου όγκου όμως, η προθεσμία που είχε οριστεί για το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, έπρεπε να μετατεθεί για τους επόμενους μήνες, μέχρι την ολοκλήρωση των επανελέγχων.

    Επισήμως, από το Υπουργείο Οικονομικών δεν επιβεβαιώνεται ο αριθμός των 1.000 – 2.000 επιχειρήσεων που δικαιώθηκαν τρια χρόνια μετά τη χορήγηση της ενίσχυσης, ωστόσο αρμόδιες πηγές αναφέρουν στο mononews πως έχουν εντοπιστεί αρκετές περιπτώσεις που «κόπηκαν» άδικα ή έλαβαν μικρότερα ποσά ενίσχυσης.

    Η ολοκλήρωση των ελέγχων απαιτεί λίγο ακόμα χρόνο, σύμφωνα με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου.

    Περίοδος χάριτος δυο μηνών

    Με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, όσες επιχειρήσεις εισπράξουν τελικά τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα έχουν στη διάθεσή τους περίοδο χάριτος δυο μηνών, ώσπου να αρχίσουν να αποπληρώνουν το επιστρεπτέο τμήμα της κρατικής ενίσχυσης.

    Όπως και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις, θα πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος τα ποσά «κουρεμένα» έως και 75% και σε 96 άτοκες δόσεις.

    Σύμφωνα με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης τον Απρίλιο του 2023, «αιτήματα επανεξέτασης που αφορούν επιχειρήσεις για τις οποίες έχει πραγματοποιηθεί παύση εργασιών, ανεξαρτήτως αιτίας, κατά το χρόνο καταβολής της ενίσχυσης, δεν δύναται να ικανοποιηθούν», ενώ επανεξετάζονται τα αιτήματα των επιχειρήσεων που έχουν πραγματοποιήσει σε προηγούμενο χρόνο από την υποβολή της αίτησης χορήγησης, δήλωση έναρξης δραστηριότητας και διακοπής εργασιών στο φορολογικό μητρώο και λαμβάνονται υπόψη αποκλειστικά τα οικονομικά δεδομένα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που προκύπτουν από την τελευταία δήλωση έναρξης.

    Ενδεικτικά αναφέρεται πως, στην περίπτωση μετασχηματισμών επιχειρήσεων, που άλλαξαν μορφή(εξαγορές συγχωνεύσεις) μέσα στην περίοδο που έκαναν ένταση, εξετάζεται ο αριθμός των εργαζόμενων.

    Πάντως, ήδη η πρώτη «φουρνιά» των επιχειρήσεων που είχε υποβάλει ένσταση και δικαιώθηκε εισπράττοντας την κρατική ενίσχυση πριν από την 1η Μαρτίου του 2023, η περίοδος χάριτος έληξε στις 31 Μαΐου του 2023 και από τις 30 Ιουνίου 2023 ξεκίνησαν να καταβάλλουν τις δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής.

    Διαβάστε επίσης:

    Νέο θρίλερ με την επιστρεπτέα προκαταβολή για σχεδόν 17.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες

    e-ΕΦΚΑ: Διευκρινίσεις για την υποβολή AΠΔ κοινών επιχειρήσεων Ιανουαρίου 2024

    Eurobank: Οι δείκτες που εγείρουν αισιοδοξία για την ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο 2023 



    ΣΧΟΛΙΑ