• Real Estate

    Ελληνικό: 240 εκατ. μέχρι τέλος του χρόνου στα ταμεία της Lamda Development από τις κατοικίες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    • Xριστινα Παπαγιάννη
    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, κ. Οδυσσέας Αθανασίου


    Έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 900 εκατομμύρια ευρώ ετοιμάζεται να βάλει  στα ταμεία της η Lamda Development μόνο από τα οικιστικά έργα που έχει ήδη σχεδιάσει για την πρώτη πενταετία στο Ελληνικό, ενώ φέτος το ποσό που θα εισπράξει αναμένεται να ανέλθει στα 240 εκατ. ευρώ.

    Sold out διαμερίσματα & καταστήματα μόδας

    Όπως ανέφερε στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης ο διευθύνων σύμβουλος της παραχωρησιούχου της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, Οδυσσέας Αθανασίου, η Lamda Development έχει υπογράψει προσύμφωνα πώλησης για το σύνολο των διαμερισμάτων στο Marina Towerτον πύργο κατοικιώνεκτός αυτών των τελευταίων τριών ορόφων και των δύο penthouses, που έχουν κρατηθεί για να κλείσουν εντός του διμήνου. Η εταιρεία έχει εισπράξει προκαταβολές 150.000 έως 500.000 ανά διαμέρισμα, που αντιστοιχούν σε 10 εκατ. ευρώ, ενώ όταν εκδοθεί η οικοδομική άδεια του πύργου – το πιθανότερο εντός του 2022 – θα εισπράξει το 20% της συνολικής αξίας των κατοικιών, που πλησιάζουν τις 200, δηλαδή περί τα 100 εκατομμύρια.

    Από τις 27 βίλες που θα αναπτυχθούν στην έκταση, η Lamda Development θα λάβει συνολικά τίμημα 182 εκατομμυρίων, το 50% του οποίου θα εισπραχθεί με την υπογραφή των συμβολαίων. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, φέτος θα συμβασιοποιηθεί η μεγάλη πλειοψηφία των βιλών που βγήκαν προς πώληση, ενώ αντίστροφα μετράει ο χρόνος και για την πώληση των περίπου 100 διώροφων και τριώροφων κατοικιών.

    Οι εκτιμήσεις θέλουν τις συμφωνίες για το σύνολο αυτών των διαμερισμάτων να κλείνουν εντός του διμήνου, με τη Lamda να εισπράττει 50 εκατομμύρια από τα προσύμφωνα επίσης το πιθανότερο έως το τέλος της χρονιάς, ενώ το συνολικό τίμημα θα αγγίξει τα 250 εκατ. ευρώ. Σημαντικό είναι ότι μεγάλο ποσοστό των κατοικιών φέρεται να καταλήγει σε Έλληνες του εξωτερικού, ενώ ο σχεδιασμός δεν στηρίζεται στο πρόγραμμα της Golden Visa, όπως διευκρίνισε ο CEO της παραχωρησιούχου.

    Θυμίζουμε πως το αρχικό σχέδιο της Lamda προέβλεπε το σχεδιασμό των βιλών από την αρχή και τη διάθεσή τους προς πώληση ή εκμετάλλευση, όμως αυτό άλλαξε “δεδομένου ότι πρόκειται για high end προϊόντα και ούτως ώστε να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των πελατών”, όπως είχε διευκρινίσει η COO της Lamda Development, Κωνσταντίνα Καρατοπούζη ενώπιον των αναλυτών τον Δεκέμβριο, κάτι που παράλληλα θα βάλει στο ταμείο τα έσοδα από την πώληση αυτών των περιουσιακών στοιχείων, νωρίτερα. Να σημειωθεί ότι αναλόγως με τη ζήτηση θα δημιουργηθούν επιπλέον 1.000 κατοικίες, πέραν του αρχικού σχεδίου, όπως έχει αποφασίσει η διοίκηση.

    Μεγάλη, πάντως, είναι η ζήτηση για τη μίσθωση χώρων και στα εμπορικά κέντρα του Ελληνικού, με τις συμφωνίες να “πηγαίνουν καλύτερα από κάθε προσδοκία”. Ενδεικτικά, η ζήτηση για τα καταστήματα μόδας στα εμπορικά κέντρα καλύπτει το 145% των χώρων προς ενοικίαση, με τις ανακοινώσεις για τις συμφωνίες να βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Υπενθυμίζεται ότι στη Marina Galleria θα φιλοξενηθούν 70 καταστήματα Ελλήνων και ξένων σχεδιαστών, ενώ στο commercial hub της επένδυσης θα αναπτυχθεί το μεγαλύτερο mall της χώρας επί της Λεωφόρου Βουλιαγμένης και το εμπορικό πάρκο του ομίλου Φουρλή, επένδυση περί των 55 εκατ. ευρώ.

    Γεγονός η συμφωνία με hotel operator για το πρώτο πεντάστερο

    Εντός του επόμενου διμήνου επίκεινται ανακοινώσεις για τον operator του ενός από τα δύο πεντάστερα που αναπτύσσει η Lamda Development με την ΤΕΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου. Πρόκειται για την κοινή επένδυση 300 εκατομμυρίων μέσω δύο SPVs στις οποίες ΤΕΜΕΣ και Lamda Development θα συμμετάσχουν κατά 70% και 30% αντίστοιχα.

    Το μέλλον της Lamda Malls μετά την επικείμενη αποεπένδυση της Varde Partners

    Χωρίς να δώσει σαφείς πληροφορίες για την τύχη του ποσοστού που κατείχε η Varde Partners σε δύο από τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development – Mediterranean Cosmos και Golden Hall –, ο κ. Αθανασίου τόνισε πως “είναι λογικό το fund να αποεπενδύσει” έπειτα από σχεδόν μία πενταετία. “Εμείς πιστεύουμε ότι τα εμπορικά κέντρα έχουν πάρα πολύ μέλλον. Αν οι όροι μιας τέτοιας συμφωνίας ήταν λογικοί, θα μας ενδιέφερε”.

    Το σίγουρο πάντως είναι το σχέδιο για εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα μετατεθεί, πιθανότατα για το 2023. Θυμίζουμε πως η WRED LLC, επενδυτικό όχημα της Varde Partners, έχει ήδη ανακοινώσει την αποχώρησή της από το μετοχικό κεφάλαιο της Trastor από τα τέλη Ιανουαρίου, με την Τράπεζα Πειραιώς να τη διαδέχεται.

    Διαβάστε επίσης

    Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda Development): Έως τις 20 Μαρτίου οι ανάδοχος για τις υποδομές – Στα τέλη του μήνα ο εργολάβος για το Marina Tower

    Ελληνικό: Χορός δισεκατομμυρίων για τα έργα



    ΣΧΟΛΙΑ