• Business

    Οδυσσέας Αθανασίου (Lamda Development): Έως τις 20 Μαρτίου οι ανάδοχος για τις υποδομές – Στα τέλη του μήνα ο εργολάβος για το Marina Tower

    O διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO Lamda Development


    Σε κομβικό σημείο βρίσκονται οι δυο διαγωνισμοί για την Α΄Φάση των έργων υποδομών και του πράσινου ουρανοξύστη Marina Tower που «τρέχει» αυτή την περίοδο η Lamda Development.

    Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφρων, ο Οδυσσέας Αθανασίου, που είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας που πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη ανάπλαση της χώρας μας, ο ανάδοχος για το πρώτο πακέτο έργων υποδομών αξίας 300 εκατ. ευρώ θα έχει αναδειχθεί έως τις 20 Μαρτίου, ενώ  ο εργολάβος για το Marina Tower θα ανακοινωθεί στα τέλη του μήνα.

    Τα έργα υποδομών-Ποια άλλα θα προκηρυχθούν

    Συγκεκριμένα, για τα έργα υποδομών ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει τα σχήματα οι Όμιλοι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, καθώς και οι κοινοπραξίες των ΑΚΤΩΡ-Ελλάκτωρ-Archirodon, και Mytilineos-Intrakat-Wade Adams.

    Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη παρουσιαστεί οι προτάσεις τους και η Lamda Development θα προχωρήσει στην ανακοίνωση του αναδόχου εντός δύο εβδομάδων. Το σχήμα που θα κλειδώσει τον διαγωνισμό, θα προχωρήσει άμεσα στην εκκίνηση των εργασιών με το στήσιμο των εργοταξίων, να αναμένεται στις αρχές του Απριλίου, όπως δήλωσε ο Οδυσσέας Αθανασίου.

    Τα έργα αυτά θα αφορούν το Μητροπολιτικό Πάρκο (50 – 60 εκατ.) τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης(22 με 27 εκατ.), την παράκτια ζώνη (20 με 25 εκατ. ευρώ) , οδικά δίκτυα (57 εκατ. ευρώ) και δίκτυα υποδομών (44 – 54 εκατ.) μεταξύ άλλων. Το σημαντικότερο project του «πακέτου» είναι η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Ποσειδώνος, η οποία εκτιμάται στα 50 εκατ. ευρώ.

    Επιπλέον, στα έργα αυτά περιλαμβάνονται πεζόδρομοι και ποδηλατόδρομοι μήκους άνω των 50 χιλιομέτρων, με κυριότερο έργο τον πεζόδρομο που θα ενώνει τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης με το παράκτιο μέτωπο και θα έχει μήκος 50 χιλιομέτρων και πλάτος 56 μέτρων.

    Υπενθυμίζεται πως ο εν λόγω διαγωνισμός αποτελεί την Α΄Φάση του συνόλου των υποδομών συνολική αξίας 500 εκατ. ευρώ που θα κατασκευαστούν στο Ελληνικό έως το 2025.

    «Εντός του επόμενου διμήνου αναμένεται να προκηρυχθεί ακόμα ένας διαγωνισμός για έργα υποδομών, ενώ έως το καλοκαίρι του 2023 θα έχουν βγει και οι υπόλοιποι διαγωνισμοί», τονίζει ο Οδυσσέας Αθανασίου.

    Επιπλέον, όπως προσθέτει, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθεί ακόμα ένας διαγωνισμός αξίας 100 εκατ. ευρώ για που θα αφορά αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ το πρώτο κτίριο που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται θα στεγάζει 4 συλλόγους ΑμεΑ ( Aμυμώνη, Ερμής, Νίκη, και Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας – ΣΑμΣΚΠ).

    Marina Tower

    Πρόκειται για το οικιστικό project που αναπτύσσει η Lamda Development στο Ελληνικό με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, το οποίο εκτιμάται πως θα απασχολεί 10.000 άτομα κατά τη διάρκεια κατασκευής του. Ο πύργος κατοικιών που θα διαθέτει 45 ορόφους θα κατασκευαστεί στον Άγιο Κοσμά και θα έχει ύψος 200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας.

    Το εν λόγω έργο, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ, έχει μαγνητίσει τους 4 κορυφαίους ελληνικούς κατασκευαστές και μία γαλλική εταιρεία. Όπως έχει ήδη γράψει το mononews.gr οι διεκδικητές του Marina Tower είναι οι εξής: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ, Archirodon, ΑΚΤΩΡ και η Κοινοπραξία της Intrakat με το γαλλικό κολοσσό Bouygues.

    Ο ανάδοχος που θα προκύψει από τον εν λόγω διαγωνισμό θα αναλάβει σε συνεργασία με το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners τις μελέτες για τον πράσινο ουρανοξύστη. Εν συνεχεία θα επιλεγεί από την Lamda Development ο κατασκευαστής του πύργου, ο οποίος μπορεί να είναι και ο εργολάβος που προέκυψε από τον παραπάνω διαγωνισμό.

    Σε οποιαδήποτε περίπτωση, οι εργασίες για το Marina Tower αναμένεται να ξεκινήσουν εντός του έτους και η ολοκλήρωσή τοποθετείται περί τα τέλη του 2025 ή τις αρχές του 2026.

    Οδυσσέας Αθανασίου: «Θα αφήσουμε ιστορία με τη διαφάνεια των διαγωνισμών για τα έργα στο Ελληνικό»

    Ένα σημείο στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα ο Οδυσσέας Αθανασίου, είναι η διαφάνεια και η καθαρότητα με την οποία θα γίνουν οι διαγωνισμοί για τα έργα στο Ελληνικό, ενώ πρόσθεσε πως δε θα ανεχθεί καμία υπόνοια περί του αντιθέτου και ότι η εταιρεία έχει δημιουργήσει σχετική υπηρεσία για την εξέταση και τη λήψη καταγγελιών.

    Συγκεκριμένα, ο ισχυρός άνδρας της Lamda Development ανέφερε:

    «Δίνουμε τρομερή σημασία στο να αφήσουμε ιστορία για τη διαφάνεια και την καθαρότητα με την οποία πραγματοποιούνται και ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί.

    Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε μερικές καθυστερήσεις, καθώς θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι όλα γίνονται με το  σωστό τρόπο.

    Αυτά τα λόγια είναι συνήθως “κλισέ”, αλλά σας λέω προσωπικά πως κάθε ευρώ θα καταλήξει εκεί που πρέπει».

    Και συνεχίζει: «Όποιος ακούσει ή φανταστεί το παραμικρό προς την αντίθετη κατεύθυνση μπορεί να μας το στείλει σε ένα ειδικό τμήμα που έχει διαμορφώσει η Lamda. Σε αυτό θα μπορούν να υποβάλλονται καταγγελίες επωνύμως και ανωνύμως. Θα είμαι κάθετος σε οτιδήποτε βγει, το οποίο θα μας αποτρέψει από το να γράψουμε ιστορία σχετικά με τη διαφάνεια του διαγωνισμού».

    Διαβάστε επίσης

    Lamda Development: Συμφωνία με τη Brook Lane για την κατασκευή του πύργου στο Ελληνικό – Στα 200 εκατ. ευρώ το ύψος της επένδυσης

    Κωνσταντίνα Καρατοπούζη (COO Lamda Development): Σε πλήρη εξέλιξη το Ελληνικό – Μέχρι τέλος Μαρτίου ο διαγωνισμός για τα έργα υποδομών

    ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Marina Tower: Ποιοι είναι οι 5 που κατέθεσαν προσφορές για την κατασκευή



    ΣΧΟΛΙΑ