• Winners & Losers

    8 Νοεμβρίου 2023


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners & Losers. Των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική και την επιχειρηματική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Οκτώβριο του 2023, η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι οι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

     

    Κερδισμένοι

    Βασίλης Ψάλτης, CEO της Alpha Bank

    Ιάκωβος Γιαννακλής, Αναπληρωτής CEO της Eurobank

    Αθανάσιος Σίψας, Πρόεδρος της ΕΚΤΕΡ

    Ανδρέας Αθανασόπουλος, CEO του Olympia Group

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

    Αλέξανδρος Βαρβέρης, Διοικητής του e-ΕΦΚΑ

     

    Χαμένοι

    Κώστας Μπακογιάννης, Πρώην Δήμαρχος Αθηναίων

    Ηλίας Ξηρουχάκης, CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ)

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, CEO της Dimand

    ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΑΛΤΗΣ

    CEO ALPHA BANK

    Ο Βασίλης Ψάλτης, ο επικεφαλής της Alpha Bank, είναι ο big winner του Οκτωβρίου και μεγάλος νικητής για το 2023.

    Και είναι ο αρχιτέκτονας του σχεδίου μία μεγάλη ξένη τράπεζα, η UniCredit, να αποκτήσει το ποσοστό, δηλαδή το 9% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Alpha Bank.

    Και είναι εκείνος ο τραπεζίτης που κέρδισε το προσωπικό στοίχημα που είναι να φέρει στην Ελλάδα έναν μεγάλο ξένο «παίκτη».

    Άλλωστε, αυτό ζητά μετ’ επιτάσεως τους τελευταίους μήνες και ο Γιάννης Στουρνάρας: Μεγάλες ξένες τράπεζες και κορυφαίους θεσμικούς επενδυτές που θα «αγοράσουν» Ελλάδα μέσω ενός αξιόπιστου, πλέον, τραπεζικού συστήματος.

    Και όπως ανέφερε το πρωί της Δευτερας 23 Οκτωβρίου που ανακοινώθηκε η συμφωνία κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας: οι ελληνικές τράπεζες «σπάνε» πλέον τα σύνορα της επαρχίας και μπαίνουν και πάλι με αξιώσεις στα διεθνή τραπεζικά δρώμενα.

    Ο Βασίλης Ψάλτης έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στο banking και έχει κατακτήσει σημαντικές επιτυχίες, που έβαλαν την Alpha Bank σε μία νέα τροχιά ανάπτυξης.

    Και δείγμα των ικανοτήτων του έδωσε από πολύ νωρίς, από τις αρχές της δεκαετίας του 2000. Διότι όταν η Credit Agricole έμπαινε στην ελληνική αγορά, μέσω της Εμπορικής Τράπεζας, της οποίας επικεφαλής ήταν τότε ο Γ. Στουρνάρας, η επιλογή του τελευταίου να «τρέξει» αυτή την είσοδο ενός μεγάλου παίκτη από τη Γαλλία ήταν ο Βασίλης Ψάλτης, τον οποίο έφερε από Λονδίνο, και τον δικαίωσε απόλυτα.

    Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο 15νθήμερο του Νοεμβρίου και η Alpha Bank θα είναι η δεύτερη συστημική τράπεζα, που αφήνει πίσω της τη δέσμευση με το δημόσιο.

    Η αρχική προσφορά της ιταλικής τράπεζας για την απόκτηση του 9% διαμορφώθηκε στο 1,33 ευρώ ανά μετοχή, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε βελτίωση του τιμήματος προσφέροντας 1,43 με 1,46 ευρώ ανά μετοχή.

    Ο Βασίλης Ψάλτης χαρακτήρισε τη συμφωνία «μία καθοριστική στιγμή στην ιστορία της Alpha Bank. Μία στιγμή που επιβεβαιώνει τη σταθερή πορεία μας προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και κερδοφορία».

    «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ιδιαιτέρως θετική υποδοχή αυτής της συμφωνίας από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και την ευρεία αναγνώριση των ωφελειών που θα αποφέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως θα ενδυναμώσει το δίκτυό μας, θα αναβαθμίσει περαιτέρω τις υπηρεσίες που προσφέρουμε, θα εδραιώσει την ηγετική μας θέση.

    Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία των δύο Ομίλων, που ανακοινώθηκε στις 23 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη συγχώνευση των θυγατρικών των δύο Ομίλων στη Ρουμανία, όπου το νέο σχήμα θα αποτελεί την 3η μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, με την Alpha Bank να διατηρεί το 9,9% σε αυτό και να λαμβάνει χρηματικό τίμημα ύψους 300 εκατ. ευρώ.

    ΙΑΚΩΒΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΛΗΣ

    ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ CEO EUROBANK

    Μόλις τέσσερις μήνες έμεινε μακριά από την Eurobank ο Ιάκωβος Γιαννακλής.

    Έφυγε τον περασμένο Ιούλιο για να αναλάβει επικεφαλής του τομέα λιανικής στη μεγαλύτερη τράπεζα του Σουλτανάτου του Ομάν, της Bank Muscat.

    Όμως στα μέσα Σεπτεμβρίου ένα τηλεφώνημα που δέχτηκε από τον Φωκίωνα Καραβία CEO της Eurobank τον έφερε πίσω στην Ελλάδα.

    Έτσι από τις 11 Δεκεμβρίου ο Ιάκωβος Γιαννακλής θα είναι ο νέος αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και επιστρέφει στη βάση του, που είναι το στρατηγείο της λιανικής και του digital στο κτίριο Παπαστράτου.

    Οι συνεργάτες του δέχθηκαν με ενθουσιασμό την είδηση για την επιστροφή του Ιάκωβου, λέγοντας πως «επιστρέφει εκεί που ανήκει για να συνεχίσει ότι άφησε στη μέση».

    Ο Ιάκωβος Γιαννακλής από πολλούς χαρακτηρίζεται το απόλυτο success story στελέχους του τραπεζικού κλάδου.

    Και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η διοίκηση της τράπεζας του Ομάν επέλεξε τον Ιάκωβο Γιαννακλή, ανάμεσα σε δεκάδες στελέχη που είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη θέση. Και μάλιστα του πρόσφεραν ετήσιο μισθό με 7 ψηφία.

    Η πορεία του νέου Αναπληρωτή CEO της Eurobank, εδώ και πάνω από 30 χρόνια, είναι εντυπωσιακή καθώς ξεκίνησε από τη θέση του ταμία το 1988, σε κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, για να ενταχθεί στο δυναμικό της Eurobank το 1994.

    Ταυτόχρονα με τις σπουδές του εργαζόταν ως τραπεζοϋπάλληλος και πέρασε από όλες τις θέσεις στο δίκτυο λιανικής. Και έχει αναλυτική γνώση του αντικειμένου που υπηρετεί καθώς έχει διατελέσει Επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης και Ανάπτυξης Πελατείας (2004-2009).

    Από το 2009 διετέλεσε Επικεφαλής Τομέα στο Δίκτυο Καταστημάτων και Επικεφαλής Τομέα Εμπορικής Ανάπτυξης Δικτύου Καταστημάτων, ενώ το 2014 ανέλαβε Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου Καταστημάτων.

    Και το 2016 ανέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντή Retail Banking.

    Ο Ιάκωβος Γιαννακλής είναι κάτοχος πτυχίου Business Administration από το City University of Seattle και κάτοχος Μεταπτυχιακού (MBA) από το University of Indianapolis.

    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΙΨΑΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΚΤΕΡ

    Μπορεί οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες να πρωταγωνιστούν στα μεγάλα έργα και το ταμπλό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναδεικνύονται και νέοι παίκτες που επιδιώκουν να αναρριχηθούν στην κορυφή του κλάδου.

    Ο λόγος για την ΕΚΤΕΡ του Θανάση Σίψα, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει αναλάβει πλήθος έργων για σημαντικούς πελάτες, όπως η Lamda Development και η Aegean, τα οποία έχει ολοκληρώσει σε μικρό χρονικό διάστημα, και διεκδικεί σημαντικά οδικά κυρίως έργα που δημοπρατούν τα υπουργεία υποδομών και υγείας, καθώς και το ΤΑΙΠΕΔ.

    Η τακτική της εισηγμένης να αναλαμβάνει και να υλοποιεί σε μικρό χρονικό διάστημα κατασκευαστικά έργα, φαίνεται ότι της βγαίνει, όπως φαίνεται και από τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2023, τα οποία προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη στην αγορά.

    Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤΕΡ κατάφερε να τριανταπλασιάσει τα μετά φόρων κέρδη της με αυτά να διαμορφώνονται πλέον στα 5,17 εκατ. ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών της ανήλθε στα 36 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά τουλάχιστον 400%.

    Όσον αφορά το ανεκτέλεστο της εταιρείας, η οποία υπέγραψε πρόσφατα δύο συμβάσεις με το υπουργείο υγείας για τα νοσοκομεία ΚΑΤ Αμαρουσίου και Λαμίας, αυτό αγγίζει σχεδόν τα 110 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εκτιμηθεί ότι θα κλείσει στα τέλη της χρονιάς τουλάχιστον στα 175 εκατ. ευρώ.

    Οι εξελίξεις αυτές έχουν θετικό αντίκτυπο και στο Χ.Α. καθώς η τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής της έχει διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο.

    Τα παραπάνω δημιουργούν τις απαραίτητες βάσεις, ώστε η κατασκευαστική να προχωρήσει σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, ώστε να λάβει το ανώτατο κατασκευαστικό πτυχίο και να «χτυπήσει» τα μεγάλα δημόσια έργα.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

    CEO OLYMPIA GROUP

    Με διαβατήριο την επιτυχημένη πορεία του εντός και εκτός συνόρων στο χώρο της λιανικής και της τραπεζικής, ο Ανδρέας Αθανασόπουλος από τις αρχές του έτους αναλαμβάνει τα ηνία του Olympia Group.

    Ως νέος Διευθύνων Σύμβουλος θα αναλάβει τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό του ομίλου σε μια περίοδο όπου οι παγκόσμιες επιχειρηματικές εξελίξεις τόσο στον πολυδιάστατο χώρο της αποθήκευσης και ενέργειας όσο και στο omnichannel retail και τον χώρο των εφαρμογών λογισμικού, περιοχές αιχμής του Olympia Group, αναδεικνύουν νέες ευκαιρίες.

    Αν μιλούσαμε με ποδοσφαιρικούς όρους θα κάναμε λόγο για «χρυσή μεταγραφή».

    Η πρόταση που του έγινε ήταν άκρως δελεαστική τόσο σε οικονομικό επίπεδο –με τις πληροφορίες να θέλουν τις ετήσιες αποδοχές στην περιοχή του 1,5 εκατ. ευρώ- όσο και στο επίπεδο της διοίκησης.

    Θα χαράζει τη γραμμή, θα προτείνει, θα ελέγχει, θα είναι η φωνή του βασικού μετόχου Πάνου Γερμανού σε όλο το οικοσύστημα των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου.

    Άλλωστε το Olympia Group είδε στο πρόσωπο του κ. Αθανασόπουλου τον manager που θα κάνει πράξη το όραμα του Ομίλου.

    Σημαντικός γνώστης του χώρου του λιανικού εμπορίου –και όχι μόνο-ο κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος ήρθε στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2020, από το Λονδίνο όπου βρισκόταν στο τιμόνι της Dixons South East Europe – Κωτσόβολος ως Group Chief Customer Officer και CEO Financial Services στον όμιλο Dixons Carphone το 2018, για αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Eurobank, όπου παρέμεινε μέχρι σήμερα.

    Η πορεία του Ανδρέα Αθανασόπουλου στον όμιλο Dixons από το 2013 οπότε και ανέλαβε καθήκοντα Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου για τη Dixons South-East Europe συνοδεύτηκε με σημαντικές επιτυχίες, οδηγώντας την Κωτσόβολος σε πλήρη κερδοφορία και σε διεύρυνση των μεριδίων αγοράς της σε μία πολύ ανταγωνιστική αγορά μέσω ενός ανασχεδιασμού και επενδύσεων σε όλες τις βασικές λειτουργίες της αλλά και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας.

    Πέραν της αναγνωρισμένης του πορείας στον όμιλο Dixons ο Ανδρέας Αθανασόπουλος είναι παλιός γνώριμος του τραπεζικού συστήματος, καθώς είχε διατελέσει Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής στη Eurobank EFG, Διευθυντής Μarketing στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ το 2011 έως και το 2013 διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής στην Εθνικής Τράπεζας με τομείς εποπτείας τις Διευθύνσεις Κτηματικής Πίστης, Καταναλωτικής Πίστης, Καρτών, Πιστοδοτήσεων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Καταθετικών και Επενδυτικών Προϊόντων, Marketing και Επικοινωνίας Ομίλου, Τομέα Εξυπηρέτησης Πελατείας και Εξυπηρέτησης Μεγάλων Πελατών.

    ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

    «Φρένο» στη φοροδιαφυγή επιχειρεί να βάλει το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη, που παρουσιάστηκε μέσα στον Οκτώβριο και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες.

    Με αυτό, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν πολύ μικρά εισοδήματα και ταυτόχρονα διαθέτουν υψηλούς τζίρους θα πληρώνουν στο εξής φόρο πάνω από 1.000 ευρώ, καθώς τίθεται ελάχιστο τεκμήριο στα 10.920 ευρώ.

    Όπως επαναλαμβάνει συνεχώς ο Υπουργός Οικονομικών, σε περίπτωση που ένας επαγγελματίας που δραστηριοποιείται τουλάχιστον 10-15 χρόνια δεν έχει καταφέρει να έχει κέρδη όπως ένας μισθωτός με βασικό μισθό, τότε… υπάρχει πρόβλημα.

    Με αυτό το νομοσχέδιο όσοι επαγγελματίες δηλώνουν πάνω από το όριο των 10.920 ευρώ, θα έχουν μείωση στο τέλος επιτηδεύματος κατά 50%, δηλαδή στο τέλος της ημέρας, οι «τυπικοί» φορολογούμενοι θα δουν φοροελαφρύνσεις, σε αντίθεση με εκείνους που προσπαθούν να κρύψουν εισοδήματα από την εφορία.

    Με αυτή την παρέμβαση το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών εκτιμά πώς θα βάλει στα κρατικά ταμεία 600 εκατ ευρώ, τα οποία προστίθενται στον “κουμπάρα” για να επιτευχθεί πιο εύκολα ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος και κατ’ επέκταση να έρθουν επιπλέον μειώσεις φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις το 2024.

    Το σχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής περιλαμβάνει 10 ακόμη καίριες παρεμβάσεις: από τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS, την απαγόρευση αγοραπωλησίας ακινήτων με μετρητά, έως και τη μεταρρύθμιση για τα Airbnb, καθώς όσοι διαθέτουν πάνω από τρία ακίνητα, θα υποχρεώνονται στην καταβολή ΦΠΑ και να ανοίξουν βιβλία εσόδων εξόδων.

    Όλα αυτά, την ώρα που μέσα στον Οκτώβριο η ελληνική οικονομία κατάφερε να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Standard & Poor’s με την αξιολόγηση της 20ής Οκτωβρίου.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΡΒΕΡΗΣ

    ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ e-ΕΦΚΑ

    Η αναγνώριση της συμβολής του στην έκδοση των συντάξεων συνέβαλε καθοριστικά στην αναβάθμιση του υποδιοικητή του ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Αλέξανδρου Βαρβέρη σε διοικητή.

    Πρόκειται για επιλογή σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, η οποία ασφαλώς είχε και την σύμφωνη γνώμη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ κρίθηκε απαραίτητη η επιλογή για την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού του e-ΕΦΚΑ.

    Ο κ. Βαρβέρης είναι ένας έμπειρος τεχνοκράτης σε θέματα πληροφορικής, ενώ έχει επιτύχει και ιδιαίτερα θετικές επιδόσεις στη διαχείριση «επικίνδυνων αποστολών», όπως ήταν αυτή που ανέλαβε το 2021, όταν κλήθηκε αρχικά ως μέλος της ομάδας κρούσης και στη συνέχεια από τη θέση του υποδιοικητή Α’ να διαχειριστεί την εκκαθάριση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων.

    Οι βασικοί στόχοι του διοικητή Αλέξανδρου Βαρβέρη για το 2025 είναι οι ασφαλισμένοι να μπορούν να εντοπίσουν το σύνολο του εργασιακού τους βίου με ένα «κλικ» και αφού πρώτα ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση του συνόλου του αρχείου του ΕΦΚΑ αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε να μην υπάρξει εκ νέου συσσώρευση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

    Ακόμη οι δράσεις που περιλαμβάνει ο προγραμματισμός του ΕΦΚΑ για την μετάβασή του στη νέα ψηφιακή εποχή και την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων είναι η ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του e ΕΦΚΑ σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα, που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και θα δώσει τη δυνατότητα στους υπαλλήλους να έχουν το σύνολο των υπηρεσιών των ασφαλισμένων σε πραγματικό χρόνο.

    ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

    ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ

    Σημειώνοντας την πλέον ηχηρή ήττα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου και προκαλώντας σοκ στη ΝΔ, ο Κώστας Μπακογιάννης υπήρξε ο μεγάλος χαμένος μιας αναμέτρησης που αλλιώς προμηνυόταν και αλλιώς κατέληξε.

    Η σύντομη δήλωσή του εξάλλου, αναλαμβάνοντας πλήρως της ευθύνη του αποτελέσματος, δεν είχε να κάνει μόνον με την πολιτική ευθιξία που ο ίδιος επέδειξε –ακόμη και για να μην μετακυλιστεί η αποτυχία στο κόμμα από το οποίο προέρχεται και το οποίο τον υποστήριξε– αλλά πέραν αυτών ήταν και μία παραδοχή επί της ουσίας.

    Καθώς η ψήφος των Αθηναίων έδειξε από την πρώτη Κυριακή υπεροχή της ΝΔ –αν και με διαφαινόμενο τον κίνδυνο– η δική του ήττα ήταν καθαρά προσωπική.

    Στις αιτίες ασφαλώς και προσμετράται ο συνασπισμός των υπολοίπων κομμάτων εναντίον ως μία αντιπολιτευτική κινητοποίηση, που ανέδειξε τον σχεδόν άγνωστο Χάρη Δούκα στο αξίωμα του δημάρχου Αθηναίων.

    Αλλά προφανώς και δεν ήταν ο μόνος λόγος για την εκδήλωση του γενικότερου κλίματος δυσαρέσκειας, που είχε εκφραστεί με όλους τους τρόπους στα χρόνια της εφαρμογής του «Μεγάλου Περιπάτου». Διότι ο λεγόμενος «Περίπατος», που ξεκίνησε μεγαλεπήβολα και εντυπωσιακά για να αλλάξει το κέντρο της Αθήνας, όχι μόνον δεν έγινε αποδεκτός αλλά αντίθετα συγκέντρωσε την απαξίωση, τις διαμαρτυρίες, τη χλεύη. Και ήταν αυτός που συνέβαλε στην αποτυχία του Μπακογιάννη για μια νέα θητεία.

    Έχοντας κυριολεκτικά μεγάλα σχέδια για την πόλη, ο ίδιος δεν συνυπολόγισε, όπως αποδείχθηκε, τα πεπερασμένα τα όρια της υπομονής και της αντοχής των δημοτών, η δοκιμασία των οποίων διήρκεσε τουλάχιστον τρία χρόνια. Αλλαγές, τροποποιήσεις και διαρκής μετάθεση ολοκλήρωσης των έργων δοκίμασαν τους Αθηναίους, ενώ το κόστος των παρεμβάσεων, πέρα από το αισθητικό και το πρακτικό μέρος, υπήρξε αντικείμενο σφοδρής κριτικής.

    Είναι γεγονός, εξάλλου, ότι ακόμη και εκείνοι, που δεν περνούν καθημερινά από το Σύνταγμα ή την Πανεπιστημίου είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθούν, σχεδόν σε φυσικό χρόνο τις «μεταμορφώσεις» τους –εκτός από τα Μέσα Ενημέρωσης, τεράστιο ρόλο έπαιξαν τα social media– και να σχολιάζουν δεικτικά τα τεκταινόμενα.

    Οι πέργκολες και οι ζαρντινιέρες με τα ξερά φυτά στο Σύνταγμα κι οι φοίνικες στην Πανεπιστημίου που ξηλώθηκαν για να μπουν πλατάνια έδωσαν λαβή για τα πλέον σκωπτικά σχόλια. Ενώ τα εργοτάξια μέσα στην πόλη, οι παλινδρομήσεις στα σχέδια και οι καθυστερήσεις, ένα διαρκές «ράβε-ξήλωνε», εξόργισαν τον κόσμο.

    Σε κάθε περίπτωση η έλλειψη αξιοπιστίας ήταν εμφανής. Και ένα ερώτημα είναι, πώς ο ίδιος και το επιτελείο του δεν είχαν αντιληφθεί την δυσφορία του κόσμου, που εκφραζόταν φανερά, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας και δεν ερμήνευσαν σωστά και στην ώρα τους τις αρνητικές αντιδράσεις και τις συνέπειές τους.

    ΗΛΙΑΣ ΞΗΡΟΥΧΑΚΗΣ

    CEO ΤΧΣ

    Στην περίπτωση του «mega deal» της Αlpha Bank με τη Unicredit στον επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Ηλία Ξηρουχάκη, ταιριάζει το «εμετρήθης εζυγίσθης και ευρέθης ελλιππής».

    Επομένως έχει όλα τα «προσόντα» που απαιτούνται εν Ελλάδι μετά τη θητεία του στο ΤΧΣ να καταλάβει μία σημαντική θέση στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

    Ο ίδιος άλλωστε έχει δείξει μία ροπή προς τις θέσεις αυτές όταν, πριν από μερικά χρόνια, διεκδίκησε, ανεπιτυχώς όπως εκ των υστέρων απεδείχθη, τη θέση του διοικητή της ΑΑΔΕ, την oποία κατέλαβε τελικώς ο Γιώργος Πιτσιλής.

    Για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Ηλίας Ξηρουχάκης στο «mega deal» μπορεί εν τέλει να μην ευθύνεται αποκλειστικά ο ίδιος, αλλά το ίδιο το ΤΧΣ.

    Ένας θεσμός που κληρονομήσαμε από τα Μνημόνια, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει κατορθώσει να αποδείξει ότι τελικά άξιζε τους μισθούς και τα άλλα λειτουργικά χρόνια που τόσα χρόνια έχουν καταβληθεί για τη λειτουργία του.

    Το Ελληνικό Δημόσιο είναι βέβαιο και αναγνωρίζεται πλέον και από σοβαρούς θεσμικούς παράγοντες όπως η Moody’s ότι στην καλύτερη περίπτωση θα εισπράξει μόνο 4 δισ. ευρώ από τα περίπου 40 δισ. ευρώ που έχει διαθέσει για την σωτηρία των Τράπεζών.

    Βέβαια για αυτό δεν ευθύνεται αποκλειστικά ο κ, Ξηρουχάκης, ο οποίος όμως φαίνεται ότι έπεσε θύμα στον «μύθο» που έχει ο ίδιος καλλιεργήσει επικοινωνιακά για τον ευατό του.

    Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της διάθεσης του 1,4% της Eurobank φρόντισε να γίνει γνωστό ότι χάρη στη δική του σκληρή διαπραγμάτευση η διοίκηση της Τράπεζας αναγκάστηκε να αυξήσει το τίμημα για την επαναγορά των μετοχών στα 1,8 ευρώ.

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

    CEO DIMAND

    Στις αρχές Οκτωβρίου η μετοχή της DIMAND διαπραγματευόταν στα 11,80 ευρώ.

    Την τελευταία ημέρα του ιδίου μήνα η τιμή της ειχε υποχωρήσει στα 10,85 ευρώ.

    Αντίστοιχα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, στις αρχές του Οκτωβρίου ήταν στις 1.191 και στα τέλη στις 1.193.

    Η μετοχή του κ. Δημήτρη Ανδριόπουλου, η DIMAND (ο ίδιος είναι μέτοχος κατά 54,26%) για ένα ακόμα μήνα έδωσε «αίμα και δάκρυα» στους μετόχους του.

    Η μετοχή από τις αρχές της χρονιάς, χάνει περίπου 30% και πουθενά δεν φαίνεται στον ορίζοντα το ενδεχόμενο ανάκαμψης.

    Η DIMAND δεν είναι μια εταιρεία real estate.

    Το αντίθετο μάλιστα.

    Είναι μια εταιρεία που αγοράζει, για παράδειγμα, ένα οικόπεδο και για να το χτίσει πρέπει να περιμένει να βρει ενδιαφερόμενο αγοραστή.

    Αυτόν που θα αγοράσει το κτήριο ολοκληρωμένο.

    Αντίθετα μια εταιρεία real estate αγοράζει (ή ενοικιάζει για πολλές δεκαετίες) ένα ακίνητο ήδη μισθωμένο και κερδίζει από τα ετήσια μισθώματα.

    Η DIMAND πρέπει να περιμένει κάποια χρόνια για να κερδίσει από την πώληση ενός ακίνητου, που η ίδια θα κατασκευάσει.

    Ίσως αυτή τη θηριώδη διαφορά, δεν κατάλαβαν όσοι μπήκαν στην αρχική ΑΜΚ που εκανε η DIMAND το 2022, στην τιμή των 15 ευρώ.

    Τότε δηλαδή που εισήχθησαν οι μετοχές της στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Αρά, δικαιωματικά, ο κ. Ανδριόπουλος κερδίζει το παράσημο του loser, για τον μήνα που μας πέρασε, καθώς η μετοχή του υποχώρησε κατά 8%.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.