• Business

    Ιάκωβος Γιαννακλής: Από ταμίας, στο Ομάν με 7ψήφιο συμβόλαιο και τώρα νέος αναπληρωτής CEO της Eurobank

    O Ιάκωβος Γιαννακλής, επιστρέφει στην Ελλάδα και τη Eurobank

    O Ιάκωβος Γιαννακλής, επιστρέφει στην Ελλάδα και τη Eurobank


    Ο Ιάκωβος Γιαννακλής, νέος Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, εκείνο το μεσημέρι στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου βρισκόταν στο γραφείο του στην Bank Muscat, στην πρωτεύουσα του Σουλτανάτου του Ομάν, όταν χτύπησε το τηλέφωνό του.

    Ήταν μία «καυτή» μέρα με τη θερμοκρασία σταθερά πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου, μα σε λίγο έγινε ακόμα πιο «καυτή», όταν άκουσε τη φωνή του συνομιλητή του.

    Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο CEO της Eurobank, Φωκίων Καραβίας.

    «Πρέπει να μιλήσουμε», του είπε, «από κοντά, πότε θα έρθεις στην Αθήνα;».

    «Σύντομα» απάντησε ο Ιάκωβος, ο οποίος σημειωτέον δεν είχε παρά μερικές εβδομάδες στο Ομάν.

    Πράγματι λίγες μέρες μετά συναντήθηκε με τον κ. Καραβία στο κτίριο της Eurobank στη Βασιλίσσης Αμαλίας, απέναντι από τον Εθνικό Κήπο.

    «Έχω να σου κάνω μία πρόταση. Πρέπει να επιστρέψεις πάλι στη βάση σου, κοντά μας. Σου ζητώ να αναλάβεις αναπληρωτής CEO. Ο Ανδρέας (σσ. Αθανασόπουλος) φεύγει στο τέλος του χρόνου.»

    Η συζήτηση των δύο ανδρών δεν κράτησε πολύ ώρα.

    Όπως αποδείχθηκε, εκείνη τη μέρα ο κ. Γιαννακλής, είπε το «ναι» και έδωσε τα χέρια με τον κ. Καραβία.

    Χθες το απόγευμα η Eurobank ανακοίνωσε ότι από τον Δεκέμβριο θα είναι Deputy CEO, Επικεφαλής Retail and Digital Banking, καθώς και μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού και της Διοικητικής Επιτροπής της τράπεζας.

    Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως ο Φωκίων Καραβίας πριν προτείνει στον Ιάκωβο Γιαννακλή να επιστρέψει είχε προηγουμένως εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των άλλων δύο αναπληρωτών CEOs του Κώστα Βασιλείου και του Σταύρου Ιωάννου.

    Οι οποίοι συμφώνησαν απόλυτα για την επιστροφή αφού οι μεταξύ τους σχέσεις είναι άριστες.

    Η σύντομη πορεία στην Bank Muscat

     Η ζωή στο Σουλτανάτο του Ομάν, τη «Λιβατωνοφόρο χώρα» (γιατί εκεί φύτρωναν δέντρα από τα οποία εξαγόταν το λιβάνι), που συνορεύει με τα Ηνωμένα Αραβικά  Εμιράτα, την Υεμένη και την Σαουδική Αραβία, είναι δύσκολη, παρά το «γενναίο» οικονομικό πακέτο που έλαβε ο Ιάκωβος Γιαννακλής, για να αναλάβει την τράπεζα.

    Με τη θερμοκρασία να ξεπερνά τους 45 βαθμούς το καλοκαίρι και τους 30 το χειμώνα…

    Και άφησε πίσω στην Αθήνα τη σύζυγό του, και τα δύο του παιδιά, μαθητές Λυκείου ακόμη.

    Bank Muscat
    Bank Muscat

    Στις 6 και κάτι ώρες που κράτησε η πτήση από το Σουλτανάτο για την Αθήνα, ο Ιάκωβος είχε όλο τον χρόνο να σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά.

    Μόλις ενάμιση μήνα πριν, στις 31 Ιουλίου, είχε –με μια  «γενναία» οικονομικά μεταγραφή– αναλάβει επικεφαλής του Retail Banking της κορυφαίας τράπεζας του Ομάν, της Bank Muscat προκειμένου να σχεδιάσει νέα προϊόντα λιανικής, αλλά και να τρέξει την  αυτοματοποίηση –ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της προς τους πελάτες λιανικής.

    Η διοίκηση της Bank Muscat τον επέλεξε ανάμεσα σε δεκάδες στελέχη από την διεθνή τραπεζική αγορά να «κτίσει» το νέο πρόσωπο της τράπεζας, καθώς είχε προκηρύξει ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για τη στελέχωση της θέσης.

    Διάλεξαν τον Ιάκωβο Γιαννακλή και για να κάμψουν τις όποιες αντιρρήσεις του του πρόσφεραν 7ψήφια αμοιβή!

    Ένα success story, από ταμίας… Deputy CEO

    Αυτή η επιλογή των ανθρώπων της Bank Muscat καθόλου δεν παραξένεψε όλους εκείνους που τον γνωρίζουν. Που έχουν δει την πορεία του Ιακώβου Γιαννακλή, τον οποίο και χαρακτηρίζουν ως το απόλυτο τραπεζικό success story.

    Ξεκίνησε από ταμίας τράπεζας –στην Εθνική το 1988– όντας πολύ νέος και το 1994 εντάχθηκε στο δυναμικό της Eurobank.

    Ταυτόχρονα με τις σπουδές του εργαζόταν ως τραπεζοϋπάλληλος και πέρασε από όλες τις θέσεις στο δίκτυο λιανικής.

    Έχει διατελέσει Επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξυπηρέτησης και Ανάπτυξης Πελατείας (2004-2009).

    Από το 2009 διετέλεσε Επικεφαλής Τομέα στο Δίκτυο Καταστημάτων και Επικεφαλής Τομέα Εμπορικής Ανάπτυξης Δικτύου Καταστημάτων, ενώ το 2014 ανέλαβε Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύου Καταστημάτων.

    To 2016 ανέλαβε τη θέση του Γενικού Διευθυντή Retail Banking.

    Ενώ είναι κάτοχος πτυχίου Business Administration από το City University of Seattle και κάτοχος Μεταπτυχιακού (MBA) από το University of Indianapolis.

    Ο Ιάκωβος Γιαννακλής

    Ενθουσιασμός για την επιστροφή

    Στα τέλη του Ιουνίου φέτος όταν ανακοινώθηκε ότι ο Ιάκωβος εγκαταλείπει την Eurobank  και πάει στο Ομαν, οι συνεργάτες του, η ομάδα του, οι εργαζόμενοι στο κτίριο του Παπαστράτου «πάγωσαν», θεώρησαν την φυγή απώλεια για την τράπεζα.

    Ακριβώς αντίθετο ήταν το κλίμα χθες στο στρατηγείο του retail, όταν έφτασαν τα νέα για την επιστροφή του Ιάκωβου Γιαννακλή. Ενθουσιασμός και ανακούφιση.

    Και όπως έλεγαν οι εργαζόμενοι ο Ιάκωβος επέστρεψε εδώ που ανήκει για να συνεχίσει ότι άφησε στη μέση…

    Διαβάστε επίσης:

    Eurobank: Ο Ιάκωβος Γιαννακλής διαδέχεται τον Ανδρέα Αθανασόπουλο



    ΣΧΟΛΙΑ