• Business

    Σε τροχιά δημοπράτησης έργα 400 εκατ. ευρώ – Ποιοι μεγάλοι όμιλοι τα διεκδικούν

    Δημήτρης Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Henry Holterman (Ελλάκτωρ), Χρήστος Ιωάννου (ΑΒΑΞ), Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos)

    Δημήτρης Πολίτης (ΤΑΙΠΕΔ), Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Henry Holterman (Ελλάκτωρ), Χρήστος Ιωάννου (ΑΒΑΞ), Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat), Ευάγγελος Μυτιληναίος (Mytilineos)


    Στους διαγωνισμούς για τα μεγάλα κτιριακά έργα, και ειδικά τα ΣΔΙΤ, μεταφέρεται το ενδιαφέρον των κατασκευαστών για το επόμενο διάστημα ύστερα από την κυριαρχία των οδικών έργων.

    Πρόκειται για ένα πακέτο έργων αξίας εκατ. Ευρώ, τα οποία είτε έχουν δημοπρατηθεί πρόσφατα ή βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία από το υπουργείο δικαιοσύνης και το ΤΑΙΠΕΔ.

    Σε αυτά πρωταγωνιστούν οι μεγάλοι εγχώριοι κατασκευαστικοί όμιλοι όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, ΑΒΑΞ, Intrakat και Mytilineos ενώ δε λείπουν και μικρότερες εταιρείες, που αναρριχώνται στις τάξεις του κατασκευαστικού κλάδου, όπως η ΤΕΚΑΛ και η ΕΚΤΕΡ.

    Ποια έργα δημοπρατούνται

    Τα έργα που δημοπρατούνται αυτή την περίοδο αφορούν αποκλειστικά το υπουργείο δικαιοσύνης και στους σχετικούς διαγωνισμούς πρωταγωνιστεί το ΤΑΙΠΕΔ. Αυτό συμβαίνει καθώς το Ταμείο έχει αναλάβει μέσω της μονάδας συμβάσεων στρατηγικής σημασίας (PPF) τις διαγωνιστικές διαδικασίες ώστε να τρέξουν γρήγορα.

    Το πρώτο έργο αυτής της κατηγορίας που δημοπρατείται και γνωρίζουμε ποιοι είναι οι διεκδικητές τους είναι το ΣΔΙΤ αξίας άνω των 130 εκατ. Ευρώ για την μετακόμιση των φυλακών του Κορυδαλλού. Υπενθυμίζεται ότι οι μνηστήρες είναι οι εξής τέσσερις:

    Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Ο ΑΒΑΞ

    Ο Ελλάκτωρ μέσω της ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, και

    Η Mytilineos

    Στα του έργου προβλέπεται μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, προμήθεια εξοπλισμού, συντήρηση και τεχνική διαχείριση των υποδομών που θα στεγάσουν το νέο πρότυπο Δικαστικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Αθηνών (ΔΣΣΑ) και τη Διεύθυνση Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής (ΔΜΔΑ), σε ακίνητο έκτασης περίπου 100 στρεμμάτων, στη θέση του παλαιού Στρατοπέδου «Αμερικανικής Ευκολίας» στον Ασπρόπυργο Αττικής. Η διάρκεια του έργου έχει οριστεί στα 30 έτη.

    To δεύτερο υπό δημοπράτηση ΣΔΙΤ που «τρέχει» επίσης το ΤΑΙΠΕΔ, είναι η μετακόμιση της Ευελπίδων στον Άρειο Πάγο και η δημιουργία ενός δικαστικού Hub στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, το project αξίας 218 εκατ. Ευρώ αφορά στη  μετεγκατάσταση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών από την Ευελπίδων στον Άρειο Πάγο.

    Στόχος του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι να δημιουργηθεί ένας δικαστικός κόμβος πέριξ του Αρείου Πάγου και να συγκεντρωθούν οι κατακερματισμένες υπηρεσίες δικαιοσύνης σε μία περιοχή, ενώ θα δημιουργηθεί ένα πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό σημείο αναφοράς και ένας πόλος που θα συμβάλει στη γενικότερη ανάπτυξη των γειτονικών επιχειρήσεων.

    Θα κατασκευαστούν δύο νέα κτίρια 40.000 και 10.000 τμ, ενώ θα γίνει ανακαίνιση  τριών οικοπέδων του υπόγειου χώρου έκτασης 45.000 τμ.

    Σημειώνεται ότι για το εν λόγω έργο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον πέντε σχήματα και αυτά είναι τα κάτωθι:

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Ελλάκτωρ

    ΑΒΑΞ

    Mytilineos, και

    Η συμμαχία των Intrakat-ΤΕΚΑΛ

    Το τρίτο από τα έργα που δημοπρατούνται και αφορούν το υπουργείο δικαιοσύνης είναι το «πακέτο» των δικαστηρίων της Κεντρικής Ελλάδας. Πρόκειται για ακόμα ένα ΣΔΙΤ, αλλά σε αυτό δε συμμετέχει το ΤΑΙΠΕΔ στην εκπόνηση του διαγωνισμού και το έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου το υπουργείο δικαιοσύνης.

    Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του υπό δημοπράτηση έργου είναι 48,3 εκατ. Ευρώ και αφορά  στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή νέων Δικαστικών Μεγάρων Λαμίας και Βόλου, νέας πτέρυγας στο Δικαστικό Μέγαρο Καρδίτσας και ανακατασκευής του υφιστάμενου Δικαστικού Μεγάρου Τρικάλων, καθώς και στη συντήρησή τους.

    Η κατασκευαστική διάρκεια του έργου ανέρχεται στα τέσσερα έτη και η περίοδος συντήρησης θα διαρκέσει 26 έτη.

    Όσον αφορά τα σχήματα που διεκδικούν το συγκεκριμένο ΣΔΙΤ αυτά είναι τα ίδια με το project της μετακόμισης των δικαστηρίων στον Άρειο Πάγο με τη μόνη διαφορά ότι η Mytilineos ενώνει τις δυνάμεις με την ΑΤΕΣΕ.

    Διαβάστε επίσης

    Αλέξανδρος Εξάρχου: Από τους κορυφαίους «παίκτες» στην αγορά η Intrakat

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τα δύο κλειδιά που οδήγησαν στην αύξηση των προσαρμοσμένων καθαρών κερδών

    Χρήστος Σταϊκούρας: Σκωτσέζικο ντους στους κατασκευαστές



    ΣΧΟΛΙΑ