• Winners & Losers

    Κάθε μήνα η δημοσιογραφική ομάδα του mononews.gr κρίνει και δημοσιεύει ποιοι είναι αυτοί που ξεχώρισαν στις προηγούμενες 30 ημέρες. Που ξεχώρισαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

    6 Απριλίου 2021


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Μάρτιο η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

    Κερδισμένοι

    Βαρδής Βαρδινογιάννης, Πρόεδρος Motor Oil

    Το… σατανικό μυαλό του Προεδρικού

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και CEO ΔΕΗ

    Ευτύχης Βασιλάκης, Πρόεδρος Aegean Airlines

    Ζαχαρίας Ραγκούσης, Country Manager Pfizer για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

    Χαμένοι

    Νίκη Κεραμέως, Υπουργός Παιδείας

    Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ευρωβουλευτής ΝΔ

    Δημήτρης Ντζανάτος, Προέδρος της Επιτροπής Παιγνίων

    Aπόστολος Βακάκης, CEO Jumbo

    Βαρδής Βαρδινογιάννης

    Πρόεδρος ΔΣ Motor Oil

    Εδώ και 49 χρόνια ο Βαρδής Βαρδινογιάννης κατέχει τα μετοχικά και διοικητικά ηνία της Μοtor Oil. Πρόεδρος σήμερα του ισχυρού επιχειρηματικού ομίλου, έχει στο πλάι του τον πρωτότοκο γιο του, Γιάννη, που ασκεί καθήκοντα Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου. Στο πρόσωπο του οποίου εκφράζεται τυπικά και ουσιαστικά η έννοια της διαδοχής. Το παζλ των ανώτερων στελεχών συμπληρώνεται με τους Πέτρο Τζαννετάκη και Ιωάννη Κοσμαδάκη στις θέσεις των Αναπληρωτών CEOs.

    Τo εμβληματικό brand της πετρελαϊκής Motor Oil και το μεγάλο επιχειρηματικό εκτόπισμα που εκείνη διαθέτει επιβεβαιώθηκαν με τον πλέον παραστατικό τρόπο και στην έκδοση του 7ετούς εταιρικού ομολόγου. Στη δημόσια εγγραφή που έγινε στο διάστημα από τις 17 έως και τις 19 Μαρτίου, το σύνολο των προσφορών έφτασε στα 1,019 δισ. ευρώ. Καλύπτοντας κατά 5,1 φορές τα ζητηθέντα (και εν τέλει αντληθέντα) κεφάλαια των 200 εκατ. ευρώ.

    Για την ελληνική αγορά των εταιρικών ομολόγων που είναι διαπραγματεύσιμα στο χρηματιστήριο της Αθήνας, το ύψος των προσφορών για τη Motor Oil αποτελεί ρεκόρ.

    Στα 4,5 χρόνια λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς, η μέχρι πρότινος καλύτερη επίδοση ήταν αυτή της Μυτιληναίος. Με τη ζήτηση να φτάνει στα 740,8 εκατ. ευρώ, για το ομόλογο των 300 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2017 και μετέπειτα προπληρώθηκε και ανακλήθηκε.

    Ακολουθούν τα 686,7 εκατ. των προσφορών που συγκεντρώθηκαν για το εταιρικό ομόλογο (των 500 εκατ. ευρώ) της ΓEK Τέρνα, τον περσινό Ιούλιο. Έπεται η Τέρνα Ενεργειακή η οποία συγκέντρωσε προσφορές 648 εκατ. ευρώ για τη δική της έκδοση (των 150 εκατ. ευρώ) που έγινε τον Οκτώβριο του 2019.

    Το ομόλογο της Motor Oil όμως δεν έκανε μόνο ρεκόρ στη ζήτηση και την υπερκάλυψη. Είχε και άλλες δύο ιστορικού χαρακτήρα επιτυχίες:

    Η πρώτη ήταν αυτή του χαμηλότερου επιτοκίου. Καθώς το 1,9% του «κουπονιού» έσπασε το προηγούμενο χαμηλό του 2,1% που είχε τιμολογηθεί η έκδοση του ΟΠΑΠ, τον περσινό Οκτώβριο.

    Η δεύτερη αφορά το πλήθος των επενδυτών που ενδιαφέρθηκαν να αποκτήσουν το ομόλογο. Ο αριθμός των οποίων έφτασε στους 13.080. Αφήνοντας πίσω τους 10.454 επενδυτές που είχαν συμμετάσχει στην περσινή έκδοση της Lamda Development.

    Aν μη τι άλλο όλα αυτά έρχονται να καταδείξουν τη μεγάλη απήχηση που έχει στην επενδυτική κοινότητα η Μοtor Oil. H oποία και έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στα κορυφαία εταιρικά γεγονότα του Μαρτίου.

    Μάλιστα, την τελευταία μέρα του μήνα, ο επιχειρηματικός όμιλος κοινοποίησε και τη δεσμευτική συμφωνία για την απόκτηση χαρτοφυλακίου 11 εν λειτουργία αιολικών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 220 MW και ενός επιπλέον υπό κατασκευή αιολικού πάρκου δυναμικότητας 20 MW. Το τίμημα της συμφωνίας (με τη Fortress) ανέρχεται στα 123,5 εκατ. ευρώ.

    —Δ.Κ.

    Το σατανικό μυαλό του Προεδρικού

    Μόλις μια ανθοσύνθεση από κλάδους ελαίας -συμβολικό;- και λεμονανθούς χώριζε τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Παναγιώτη Πικραμμένο, στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε η Προεδρία της Δημοκρατίας την παραμονή της 25ης Μαρτίου.

    Όλα βεβαίως στήθηκαν κατά πώς ορίζει το αυστηρό πρωτόκολλο της Προεδρίας και σύμφωνα με την εθιμοτυπία, όμως αυτή την ταξιθεσία δεν μπορεί κανείς να την χαρακτηρίσει τυχαία.

    Κάποιος σατανικός νους εντός του Προεδρικού Μεγάρου σκέφτηκε να βάλει τον Αλέξη Τσίπρα να καθίσει απέναντι από τον Παναγιώτη Πικραμμένο. Τον Αλέξη Τσίπρα που, ως πρωθυπουργός, τον Φεβρουάριο του 2018, έστησε κάλπη με το όνομα του Παναγιώτη Πικραμμένου πάνω της, ζητώντας την άσκηση δίωξης σε βάρος του για την υπόθεση της Novartis. Γεγονός που είχε ενοχλήσει βαθύτατα τον πρώην δικαστικό, ο οποίος είχε αποκρούσει τις κατηγορίες με μια πολύ φορτισμένη ομιλία του στην Βουλή το βράδυ της ψηφοφορίας.

    Η αμηχανία στο Προεδρικό ήταν έκδηλη, μόλις οι δύο πολιτικοί συνειδητοποίησαν πως θα έπρεπε περάσουν την βραδιά αναγκασμένοι να κάνουν και ψιλή κουβέντα.

    Τον πάγο, σύμφωνα με το παρασκήνιο που μετέφερε Το Βήμα της Κυριακής, προσπάθησε να σπάσει ο Αλέξης Τσίπρας.

    Ενώ ο διεθνούς φήμης βιολιστής, Λεωνίδας Καβάκος, έπαιζε την τελική σουίτα Στραβίνσκι με τον πιανίστα Ενρίκο Πάτσε να τον συνοδεύει, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε ανώδυνα θέματα προς συζήτηση, όπως ποιες αρμοδιότητες έχει ένας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

    Ο κ. Πικραμμένος ευγενώς εξήγησε στον κ. Τσίπρα τις αρμοδιότητές του, ενημερώνοντάς τον μάλιστα ότι σχεδιάζει να προχωρήσει και σε κάποιες μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών.

    Κάτι με τις αρμοδιότητες του κ. Πικραμμένου, κάτι με το «Χαίρε ω χαίρε ελευθεριά. Ζήτω η Ελλάς» του πρίγκιπα Καρόλου στα Ελληνικά, κύλησε η βραδιά…

    —Ν.Σ.

    Γιώργος Στάσσης

    Πρόεδρος και CEO ΔΕΗ

    Μια ακόμη επιτυχία σημείωσε η διοίκηση του Γιώργου Στάσση μέσα στον Μάρτιο με την επιτυχημένη έκδοση δύο βιώσιμων ομολόγων, που ολοκλήρωσε η ΔΕΗ αντλώντας 775 εκατ. ευρώ που θα χρησιμοποιήσει για αντικατάσταση ακριβού δανεισμού και για την υλοποίηση επενδύσεων.

    Η επιτυχία της έκδοσης του ομολογιακού δανείου της ΔΕΗ αποτελεί πρώτιστα ψήφο εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας προς τη διοίκηση του Γιώργου Στάσση, στο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ και την προοπτική της, αλλά επίσης και συνολικά στην ελληνική οικονομία.

    Η έκδοση της ΔΕΗ, με αρχικό στόχο 500 εκατ. ευρώ, συγκέντρωσε προσφορές άνω των 6 δισ. κυρίως από ξένους επενδυτές. Η ΔΕΗ αποφάσισε να αντλήσει 650 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,875%, χρήματα που θα διατεθούν για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων, επενδύσεις και γενικούς εταιρικούς σκοπούς. Λίγες ημέρες μετά ακολούθησε ακόμη μια μικρότερη έκδοση από την οποία η ΔΕΗ άντλησε ακόμη 125 εκατ. ευρώ.

    Η επιτυχία, πέρα από την υπερκάλυψη και το επίπεδο του επιτοκίου, έγκειται κυρίως στο πρωτοφανές και υψηλό ποσοστό συμμετοχής ξένων επενδυτών που κυμάνθηκε στο 70% ενώ επιπρόσθετα το 50% της έκδοσης καλύφθηκε από υψηλού κύρους και διεθνούς εμβέλειας επενδυτές, αποδεικνύοντας την πίστη τους στην προοπτική της.

    Όσον αφορά την γεωγραφική κατανομή των ξένων θεσμικών, τα μισά κεφάλαια προέρχονται από τις ΗΠΑ, προερχόμενα από κολοσσούς, όπως Apollo, Blackrock και Fidelity, ένα περίπου 5% από Αυστραλία και Ασία και το άλλο 50% Ευρώπη.

    Το μεγαλύτερο μέρος των αντληθέντων κεφαλαίων θα κατευθυνθούν για να αποπληρώσει η εταιρεία μέρος υφιστάμενου δανεισμού, ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί ισομοιρασμένα στο επιχειρησιακό της πλάνο, δηλαδή στο πράσινο μετασχηματισμό της και εν προκειμένω στην χρηματοδότηση των έργων ΑΠΕ, στο πλάνο για την ηλεκτροκίνηση κλπ..

    —Μ.Π.

    Ευτύχης Βασιλάκης

    Πρόεδρος Aegean Airlines

    Με μια συμβολική ενέργεια για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 η Aegean έκανε τις καρδιές των Ελλήνων να χτυπήσουν δυνατά.

    Το ίχνος ενός από τα αεροσκάφη Α320ceo της AEGEAN στα 20.000 πόδια σχημάτισε τον αριθμό 200 πάνω από την Πελοπόννησο, μια επίδειξη δεξιοτεχνίας και ευγνωμοσύνης, σεβασμού και αναγνώρισης στις αξίες της θέλησης, της προσπάθειας, της πίστης, της επιμονής και της αφοσίωσης.

    Οι Κυβερνήτες Βασίλης Αναδιώτης, Σπύρος Γιαννακόπουλος και Βασίλης Βερνίκος επιστράτευσαν τις ικανότητές τους για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση και έφεραν εις πέρας μια αποστολή με συμβολικό νόημα.

    Μια ενέργεια αποτέλεσμα τόσο της δεξιοτεχνίας και τεχνολογίας όσο και της ψυχής των πιλότων της ειδικής πτήσης Α31821 που επιστράτευσαν τις ικανότητές τους σε μια συμβολική πράξη.

    Οι Έλληνες πιλότοι, γνωστοί για τις ικανότητές τους, απέδειξαν ότι είναι συνεχιστές της παράδοσης αφοσίωσης και τιμής στα ιδανικά και τις αξίες που μας εμπνέει η ηρωική ιστορία μας.

    Το αεροσκάφος της AEGEAN απογειώθηκε από το αεροδρόμιο ελευθέριος Βενιζέλος στις 10:12 και περνώντας πάνω από τον Σαρωνικό έφθασε στην Αχαΐα από όπου και ξεκίνησε να σχηματίζει τον αριθμό «200», πετώντας πάνω από την Αρχαία Ολυμπία, τα Καλάβρυτα, την Κόρινθο, το Άργος και τα Δερβενάκια.

    «Τη σκεφτήκαμε ως πιλότοι, τη νοιώσαμε ως Έλληνες, τη σχεδιάσαμε και την εκτελέσαμε ορμώμενοι από τη θετική προοπτική και ενέργεια που η επέτειος αυτή εμπνέει σε όλους μας, παρά τις αντίξοες συνθήκες που περνά προσωρινά η πατρίδα μας λόγω της πανδημίας», δήλωσε στο mononews.gr ο πιλότος Σπύρος Γιαννακόπουλος.

    Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τα μέσα Απριλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Aegean Airlines, καθώς οι διαδικασίες αναμένεται να τρέξουν το συντομότερο δυνατό.

    —Μ.Π.

    Ζαχαρίας Ραγκούσης

    Country Manager Pfizer για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα

    Όντας απόλυτα συνεπής στις παραδόσεις των εμβολίων και προσφέροντας παραπάνω ποσότητες απ’ όσες έχει δεσμευθεί, η Pfizer και τα στελέχη που την εκπροσωπούν στην Ελλάδα καταλαμβάνουν δικαιωματικά μια θέση στη λίστα των Winners του Μαρτίου.

    Οι εμβολιασμοί στην χώρα μας έχουν ξεπεράσει ήδη το 1 εκατομμύριο και το μεγαλύτερο ποσοστό είναι με εμβόλια της αμερικάνικης φαρμακευτικής.

    Πέραν της καταλυτικής συνεισφοράς στην αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού, η εταιρεία η πανδημία συνεχίζει να επενδύει στην ελληνική αγορά παρόλη την αβεβαιότητα που δημιουργεί η πανδημία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Pfizer αποφάσισε να δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη κέντρο εσωτερικών λειτουργιών και υπηρεσιών, το οποίο θα προσφέρει κεντρικά υπηρεσίες για την Pfizer παγκοσμίως (π.χ. οικονομικές υπηρεσίες, διαχείρισης προσωπικού, εσωτερικών πολιτικών και διαδικασιών, υπηρεσίες προμηθειών).

    Πρόκειται για τη δεύτερη επένδυση της Pfizer με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη, μετά το Ψηφιακό Κέντρο Τεχνολογίας που ξεκίνησε τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία στοχεύει στο «ταλέντο» που συγκεντρώνουν τα πανεπιστήμια της περιοχής και στην αναστροφή του brain drain που μαστίζει την χώρα.

    Η στελέχωση του κέντρου ξεκίνησε μέσα στον Απρίλιο και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022.

    Έχουν ήδη προκηρυχθεί 100 θέσεις εργασίας και περισσότεροι από 4.000 επαγγελματίες υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό έχουν εκδηλώσει ενεργά το ενδιαφέρον τους.

    Νίκη Κεραμέως

    Υπουργός Παιδείας

    Πολλά ερωτηματικά όσον αφορά το πόσο αποτελεσματική έχει υπάρξει η τηλεκπαίδευση για το σύνολο του ελληνικού λαού.

    Όλα υπέροχα; Ένα από τα πιο αισιόδοξα σενάρια: Η τετραμελής οικογένεια του κρεοπώλη της γειτονιάς, με μητέρα δασκάλα δημόσιου σχολείου, πώς τα βγάζει πέρα;

    Άλλα τόσα παράπονα σχετικά με το ποιος αποφασίζει το άνοιγμα και το κλείσιμο των σχολείων: Η κυβέρνηση ή οι επιδημιολόγοι;

    Μέσα σε όλα αυτά, ουκ ολίγοι συμπαθούντες αναφέρονται με αγανάκτηση στην προσωπικότητα της υπουργού Παιδείας.

    Ορισμένοι κρίνουν ότι αιθεροβατεί σε σχέση με τα αντικειμενικά προβλήματα του ελληνικού λαού. Άλλοι θεωρούν το ύφος της αρκούντως υπεροπτικό.

    Τέλος, σχολιάζεται γενικώς έντονα ο τρόπος με τον οποίο περνάει νομοσχέδια, σχεδόν στις μύτες των ποδιών της.

    Όλα αυτά επιστεγάζονται από τη συκοφαντική αντιπολίτευση. Το κερασάκι έσκασε πριν από περίπου μια εβδομάδα με την κοινή δήλωση τομεαρχών ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτικής Συμμαχίας, Νίκο Φίλη και Μάριο Κάτση αντιστοίχως:

    «Με μια κίνηση της τελευταίας στιγμής, χωρίς καν σχετική ανακοίνωση προς τους αρμόδιους συντάκτες Παιδείας, η κα Κεραμέως ανάρτησε στα μουλωχτά τις συμβάσεις του υπουργείου της με τη CISCO για την τηλε-εκπαίδευση»…

    «Οι δήθεν δωρεάν υπηρεσίες, προς το ελληνικό δημόσιο, αποδείχτηκε ότι κοστίζουν 2.000.000 ευρώ », ανακοίνωσε η ΑΔΕΔΥ.

    Το επίμαχο θέμα αφορά την «παραχώρηση» webex από την εταιρεία Cisco προς το ελληνικό Δημόσιο.

    Σύμφωνα με τη σύμβαση του υπουργείου με την εταιρεία, που η υπουργός παρουσίασε ανοιχτά σε τηλεοπτική συνέντευξή της, το webex παραχωρήθηκε δωρεάν στον ελληνικό λαό από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2021.

    «Δεν θα μπορούσε να είναι δωρεάν εσαεί», δήλωσε χαρακτηριστικά η Νίκη Κεραμέως.

    Σχετικά με το κόστος εξήγησε ότι κάθε άδεια για τους 154.000 εκπαιδευτικούς κοστίζει 14 ευρώ ετησίως. Επίσης, δεν τίθεται θέμα κοινοποίησης προσωπικών δεδομένων. Υπάρχει σχετική ρήτρα.

    Ως προς αυτό απάντησε και η ίδια η εταιρεία.

    Ωστόσο, όλα αυτά δημιουργούν ένα κάποιο κλίμα…

    Στην πολιτική δεν ισχύει ό,τι και στις επιχειρήσεις όπου ακόμη και η κακή διαφήμιση θεωρείται καλή…

    Μη καυχώ τα εις αύριον ου γαρ γιγνώσκεις τι τέξεται η επιούσα…

    Στέλιος Κυμπουρόπουλος

    Ευρωβουλευτής ΝΔ

    Αποδέκτης σφοδρών επικρίσεων έγινε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, όταν ενέκρινε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο προέβλεπε ότι «η ανθρώπινη ζωή ενός παιδιού πρέπει πάντα να προστατεύεται, ξεκινώντας από τη στιγμή της σύλληψης».

    Το ψήφισμα, που ήταν μια απόπειρα από ορισμένες χώρες της ΕΕ να επαναφέρουν δια της πλαγίας οδού το θέμα των αμβλώσεων, έγινε κι αυτό το ίδιο αντικείμενο κριτικής, ενώ καταψηφίστηκε από τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές της ΝΔ.

    Είχε κατατεθεί ως πρόσθετη τροπολογία σε γενικότερο ψήφισμα για την προστασία του παιδιού και της παιδικής ηλικίας και τελικά δεν πέρασε από το Ευρωκοινοβούλιο.

    Μπροστά στον σάλο που ξέσπασε για την ψήφο του κ. Κυμπουρόπουλου, η Νέα Δημοκρατία εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία έπαιρνε αποστάσεις από τον ευρωβουλευτή της, αναφέροντας:

    «Η ΝΔ έχει ξεκάθαρη θέση, σταθερά και διαχρονικά για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Το θέμα αυτό έχει λυθεί για την ελληνική κοινωνία εδώ και δεκαετίες. Είναι προφανές ότι η ψήφος του ευρωβουλευτή κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου δεν εκφράζει το κόμμα και τον Πρόεδρό του».

    «Αν η μητέρα μου είχε δει ότι είμαι ανάπηρος, θα με σκότωνε ή όχι;» ήταν το αφοπλιστικό ερώτημα που έθεσε ο κ. Κυμπουρόπουλος απαντώντας στην έντονη κριτική που δέχτηκε για τη στάση του στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Το ερώτημά του, ωστόσο, οδηγεί σε έναν άλλο προβληματισμό: μέχρι ποιου σημείου μπορούν οι νομοθέτες να χαράσσουν πολιτικές με βάση το βίωμα τους, την προσωπική ιστορία τους, που είναι βεβαίως απολύτως σεβαστά.

    Ειδικά για τις αμβλώσεις, ζήτημα που στην Ελλάδα έχει οριστικά διευθετηθεί εδώ και δεκαετίες υπέρ του δικαιώματος των γυναικών να αποφασίζουν εάν επιθυμούν ή όχι να γεννήσουν ένα παιδί.

    Δημήτρης Ντζανάτος

    Προέδρος Επιτροπής Παιγνίων

    Πέρασε ο Μάρτιος και η υπόσχεση του Προέδρου της Επιτροπής Παιγνίων να έχει ολοκληρώσει μέχρι τον Μάρτιο, τον Απολογισμό του έτους 2019 και 2020, έπεσε στο κενό.

    Ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων κ. Δημήτρης Ντζανάτος, που ανέλαβε από τις αρχές του έτους, είχε υποσχεθεί στην Επιτροπή θεσμών και Διαφάνειας ότι το Μάρτιο θα έχει ολοκληρώσει τον Απολογισμό του 2019 και του 2020, ο Μάρτιος πέρασε και η υπόσχεση δεν έγινε πράξη.

    Την ίδια στιγμή έρχονται φήμες, ότι στην Επιτροπή έχει αρχίσει και μαζεύει άτομα μειωμένων προσόντων από τη Grant Thornton που είναι αμφίβολο σε τι μπορούν να προσφέρουν….

    Και από την άλλη κρίσιμα θέματα της αγοράς, όπως η διευκρίνιση για το αν τα Bonus θα υπολογίζονται ή όχι στα μικτά κέρδη, (όπου υπολογίζεται ο φόρος), αλλά και ο ορισμός του Δελτίου στο φόρο παίκτη (που στην τροπολογία που πέρασε, δίνει κάθε δυνατότητα για φοροαποφυγή και πάλι) δεν διευθετήθηκαν και έτσι… δεν θαυμάσαμε τη συμβολή του.

    Στοίχημα για το επόμενο διάστημα να διευθετηθούν όλα τα παραπάνω και να ξεκινήσει πράγματι η μόνιμη αδειοδότηση των Online από τον Μάιο…

    ΥΓ: Μέχρι να στεγνώσει το μελάνι από το παραπάνω σχόλιο και πριν -είναι η αλήθεια- δημοσιευθεί η συγκεκριμένη στήλη, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιγνίων, την τελευταία μέρα του Μαρτίου, δημοσίευσε του Απολογισμούς του 2019 και του 2020, όπως είχε υποσχεθεί.

    Οφείλουμε να παραδεχθούμε το λάθος μας. Μπράβο κ. Ντζανάτε, αλλά όχι και… fake news, αφού μέχρι τις 30/3 δεν είχατε δημοσιεύσει!

    Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσατε απλά να επικοινωνήσετε με τη στήλη, αντί να επιλέξετε την οδό μας επιθετικής ανακοίνωσης. Γενικά, καλό είναι να είστε πιο επικοινωνιακός…

     

    Απόστολος Βακάκης

    CEO Jumbo

    Πού το πάει άραγε ο Απόστολος Βακάκης; Το ερώτημα αυτό ανέκυψε άμεσα στις 18 Μαρτίου και έκτοτε η αγορά δεν έχει βρει μια πειστική απάντηση για τις πραγματικές προθέσεις του Αλεξανδρινής καταγωγής επιχειρηματία, που πριν από 35 χρόνια ίδρυσε τη «βιομηχανία της χαράς», όπως ο ίδιος θέλει να αποκαλείται η Jumbo.

    H θεωρούμενη από ορισμένες πλευρές ως «ανορθογραφία Βακάκη» αφορά την πώληση του 3,86% των μετοχών της Jumbo με σημαντικό discount. To εν λόγω «πακέτο» των 5,25 εκατ. μετοχών εκχωρήθηκε στην τιμή των 14,70 ευρώ (ανά μετοχή) αποφέροντας 77,175 εκατ. ευρώ έσοδα στον επιχειρηματία. Καθώς την προηγούμενη μέρα της εκποίησης (17 Μαρτίου) το «χαρτί» είχε κλείσει στα 15,98 ευρώ, η διάθεση του μετοχικού «πακέτου» έγινε με σημαντική έκπτωση 8% επί της αγοραίας αξίας του.

    Από αυτήν και μόνο την παράμετρο δεν ευσταθεί η ανεπίσημη «εξήγηση» που δόθηκε. Ότι δηλαδή ο Βακάκης πούλησε ανταποκρινόμενος στην ισχυρή ζήτηση που είχε εκφραστεί από ξένα funds. Αν όμως συνέβαινε αυτό τότε το «πακέτο» των μετοχών θα έπρεπε να είχε δοθεί όχι με έκπτωση αλλά με υπερτίμημα… Συνεπώς και με βάση τα όσα συνέβησαν, σε πιο πιεστική θέση φαίνεται να ήταν ο πωλητής και όχι οι αγοραστές. Εκτός αν ο αναμφίβολα οξυδερκής Απόστολος Βακάκης «βλέπει» ή επιζητεί κάτι άλλο, που δεν μπορεί να το αποκρυπτογραφήσει η αγορά.

    Το να προέκυψε κάποιο επείγον ζήτημα (προσωπικής) ρευστότητας του επιχειρηματία- για διάφορους λόγους, ακόμη και επενδυτικούς- είναι μεν μια εκδοχή, αλλά δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

    Διότι ο Βακάκης θα μπορούσε με άλλους τρόπους να βρει τα μετρητά και όχι να «θυσιάσει» ένα σημαντικό κομμάτι από το ποσοστό συμμετοχής του στη Jumbo. Γνωρίζοντας βεβαίως ότι με αυτήν του την κίνηση, αφήνει πλέον ορθάνοιχτη την πόρτα για να μπει κάποιος ή κάποιοι και να του πάρουν τον έλεγχο της εταιρείας…

    Μετά από την πώληση του «πακέτου», το ποσοστό του Βακάκη στην Jumbo (μέσω ελεγχόμενης από τον ίδιο εξωχώριας εταιρείας) υποχώρησε από το 23,22% στο 19,36%. Ποσοστό σαφώς πολύ μικρό στο να αποθαρρύνει την έλευση κάποιου «λευκού» ή «μαύρου ιππότη».

    Κι όλα αυτά σε μια εταιρεία με τεράστιο ταμειακό απόθεμα σε μετρητά (639,6 εκατ. ευρώ στο περσινό 9μηνο, πριν από τη διανομή του μερίσματος των 51,7 εκατ. ευρώ) το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από τις δανειακές υποχρεώσεις. Με τους αναλυτές να διαβλέπουν ότι τα εκτιμώμενα λειτουργικά κέρδη της Jumbo θα ανέβουν από τα 195 εκατ. ευρώ το 2020 στα 235 το 2021, συνεχίζοντας να κινούνται ανοδικά και στα επόμενα χρόνια.

    Ως εκ τούτο το ερώτημα «πού το πάει ο Βακάκης» παραμένει ανοικτό, με ό,τι αρνητικούς συνειρμούς μπορεί αυτό να δημιουργεί.

    Το σίγουρο πάντως είναι ότι στα τέλη Μαρτίου η μετοχή της Jumbo είχε ανέβει στα 15,63 ευρώ. Δηλαδή μέσα δυο βδομάδες οι αγοραστές του «πακέτου» (άγνωστο ποιοι) πριμοδοτήθηκαν με κέρδη 6,3% που αντιστοιχούν σε συνολικές υπεραξίες 4,9 εκατ. ευρώ.

    Να είναι τόσο γαλαντόμος ο Απόστολος Βακάκης;

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.