• Business

    ΔΕΗ: Το success story της κυβέρνησης και της Ευρώπης

    Big Deal για το ΔΕΔΔΗΕ: Μέχρι και 1,8 δισ. το τίμημα

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ


    Η επιτυχημένη έκδοση του πρώτου βιώσιμου ομόλογου, που ολοκλήρωσε η ΔΕΗ την εβδομάδα που πέρασε επιβεβαιώνει μια μεγάλη επιτυχία για την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΕΗ, που κατάφεραν να τη μεταμορφώσουν μέσα σε ενάμιση χρόνο….από ένα γίγαντα με πήλινα πόδια σε…ένα γίγαντα με φτερά.

    Η επιτυχία της έκδοσης του ομολογιακού δανείου της ΔΕΗ αποτελεί πρώτιστα ψήφο  εμπιστοσύνης προς τη διοίκηση του Γιώργου Στάσση, στο επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ και την προοπτική της αλλά  επίσης και συνολικά στην ελληνική οικονομία.

    Η έκδοση της ΔΕΗ με αρχικό στόχο 500 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε κατά 6 φορές, συγκεντρώνοντας προσφορές άνω των 6 δισ κυρίως από ξένους επενδυτές. Η ΔΕΗ αποφάσισε να αντλήσει 650 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 3,875%, χρήματα που θα διατεθούν για την αποπληρωμή παλαιότερων δανείων, επενδύσεις και γενικούς εταιρικούς σκοπούς.

    Η επιτυχία πέρα από την υπερκάλυψη και το επίπεδο του επιτοκίου, έγκειται κυρίως στο πρωτοφανές και υψηλό ποσοστό συμμετοχής ξένων επενδυτών που κυμάνθηκε στο 70% ενώ επιπρόσθετα το 50% της έκδοσης καλύφθηκε από υψηλού κύρους και διεθνούς εμβέλειας επενδυτές, αποδεικνύοντας την πίστη τους στην προοπτική της.

    Μέσα σε ενάμισι χρόνο η εταιρεία είδε την κεφαλαιοποίηση της να εκτινάσσεται από τα μόλις 292 εκατ. τον   Απρίλιο του 2019, στα 2,1 δις. ευρώ  χθες και σύμφωνα με τους αναλυτές παραμένει υποτιμημένη. Μια εταιρεία που ακόμη και αν αποχαιρετήσει την φετινή χρονιά με λειτουργικά κέρδη 900 εκατ. και πάλι με βάση το λόγο αξίας επιχείρησης προς EBITDA, θα  διαπραγματεύεται πολύ χαμηλότερα από τις 8 και 10 φορές, που ισχύει για ομοειδείς ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

    Έχοντας ένα στόχο για 2 – 3 γιγαβάτ από ΑΠΕ μέχρι το 2023, που είναι ρεαλιστικός αφού μπορεί να χρηματοδοτηθεί με τα έσοδα από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, και με ρευστότητα 500-600 εκατ. ευρώ από τις δύο τιτλοποιήσεις απαιτήσεων από ληξιπρόθεσμες οφειλές,   η εταιρεία   έχει μπροστά ένα καθαρό πλάνο και ορατότητα για να το υλοποιήσει.

    Ταυτόχρονα, χάρη στην επιδεξιότητα χειρισμών του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, η ΔΕΗ είναι κοντά στην επίλυση δύο χρόνιων προβλημάτων, της υπόθεσης antitrust για δεσπόζουσα θέση στο λιγνίτη, και τη δρομολόγηση του αιτήματος για χορήγηση αποζημίωσης ως προμηθευτή “τελευταίου καταφυγίου” (supplier of last resort) για τα λιγνιτικά εργοστάσια που θα οδηγήσει σε μια ακόμη ένεση ρευστότητας την εταιρεία.

    Με την υπεύθυνη και συνεπή με το ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτική του υπουργείου Ενέργειας και τη αποφασιστική στρατηγική της διοίκησης της ΔΕΗ, η εταιρεία ανέκτησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών αφού καμιά 30αριά αμερικανικά, βρετανικά, γερμανικά, ισραηλινά και καναδικά funds  έχουν βάλει στο ραντάρ την μετοχή της ΔΕΗ, διαπιστώνοντας πόσο πίσω είναι η κεφαλαιοποίησή της σε σχέση με τις αντίστοιχες κεφαλαιοποιήσεις των ευρωπαϊκών εταιρειών.

    Πώς οδηγήθηκε βήμα βήμα η ΔΕΗ στην επιτυχία

    Η επιτυχία της ΔΕΗ δεν ήταν τυχαία. Ήταν αποτέλεσμα μιας στρατηγικής που είχε διαμορφωθεί από την ομάδα του πρώην υπουργού Κωστή Χατζηδάκη πριν ακόμη η Νέα Δημοκρατία κερδίσει τις εκλογές, και μιας σειρά αποφάσεων για το μετασχηματισμό και την πλήρη αναδιάταξη της δομής και της εικόνας της εταιρείας που με συνέπεια και ακρίβεια έλαβε η διοίκηση του Γιώργου Στάσση.

    Η πολιτική για τη ΔΕΗ για πρώτη φορά, δεν είχε γνώμονα το κοντόφθαλμο πολιτικό όφελος, τόλμησε γενναίες τομές και παρεμβάσεις και επέτρεψε στη διοίκησή της να λειτουργήσει με αυτονομία χωρίς πολιτικές εξαρτήσεις.

    Η ΔΕΗ του 2019 ήταν ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία  κολλημένη στο λιγνίτη, με αποτυχημένες προσπάθειες να πουλήσει κοψοχρονιά τις λιγνιτικές μονάδες, με 4 δις. δάνεια που βάραιναν πολλαπλάσια από την έλλειψη ορατότητας, με 2,5 δις ληξιπρόθεσμες οφειλές γόρδιο δεσμό, με ελάχιστη συμμετοχή στις ΑΠΕ, δεμένη στις κοντόφθαλμες κομματικές επιλογές του υπουργείου Ενέργειας, πορευόταν καθημερινά προς την συντριπτική απαξίωση.

    Μετά τις εκλογές στη ΔΕΗ έγινε αλλαγή παραδείγματος. Έστριψε σε μια νέα κατεύθυνση για να επωφεληθεί από τις υπεραξίες που δημιουργεί η ενεργειακή μετάβαση και να αλλάξει την ταυτότητά της και την εικόνα της και τη νέα στρατηγική την υλοποίησε βήμα βήμα, με συνέπεια και αποφασιστικότητα.

    Τα βήματα της επιτυχίας

    • Το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και δυναμικής ανάπτυξης ΑΠΕ, με τα μεγάλα φωτοβολταϊκα και στρατηγικές συνεργασίες και η απόφαση πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, ήταν οι πρώτοι κεντρικοί στόχοι που άλλαξαν το Business story της ΔΕΗ.
    • Η ανάθεση των εισπράξεων στην Qualco και οι επιτυχημένες τιτλοποιήσεις που ολοκληρώθηκαν στα τέλη του 2020, έλυσαν το γόρδιο δεσμό των ληξιπρόθεσμων.
    • Η βελτίωση της εμπορικής εικόνας της, της εξυπηρέτησης πελατών, των διακανονισμών και των ηλεκτρονικών πληρωμών, αναβάθμισαν τις υπηρεσίες της και τη μετέτρεψαν σε μια σύγχρονη ανταγωνιστική εταιρεία.
    • Το σχέδιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες για τo mega φωτοβολταϊκό της Πτολεμαίδας , το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ στη χώρα (ισχύος 230 μεγαβάτ  «φιγουράρει» στα 6 μεγαλύτερα φωτοβολταικά του είδους τους στη Γηραιά Ηπειρο και στα 4 εντός Ε.Ε) και η συμφωνία με την RWE για την ανάπτυξη νέων ΑΠΕ μαζί συνολικής ισχύος 2 GW επένδυσης 1 δις. ευρώ.
    • Η υπέρβαση των προβλέψεων για τα EBITDA στο εννεάμηνο και το νέο business plan
    • Η εκκίνηση της ιδιωτικοποίησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ που αναμένεται να ολοκληρωθεί φέτος εξασφαλίζοντας στη ΔΕΗ τα κεφάλαια για να υλοποιήσει επενδύσεις στις ΑΠΕ.
    • Η βαθμολογία που της επιφύλασσε η Fitch στα τέλη Δεκεμβριου, δηλαδή το «ΒΒ-» με σταθερό το outlook, το οποίο και ξεπερνά κατά δύο φορές εκείνη της S&P του Νοεμβρίου («Β»).

    Η θετική συγκυρία

    Εκτός από τη στρατηγική και την επιτυχημένη υλοποίησή της η ΔΕΗ το 2020 ευνοήθηκε και από τη συγκυρία.

    • Η πανδημία και η επακόλουθη καραντίνα μείωσε τη ζήτηση και έβγαλε για μεγάλο διάστημα από την πρίζα τους πανάκριβους λιγνίτες. Η βουτιά στην κατανάλωση ρεύματος της επέτρεψε να κρατήσει επί μήνες σβηστές τις λιγνιτικές μονάδες, που κάθε χρόνο την βάζουν μέσα γύρω στα 300 εκατ ευρώ. Η καθίζηση στις τιμές των καυσίμων, μαζί με την γενικότερη κατάρρευση των τιμών ρεύματος στην χονδρεμπορική, μεταφράστηκαν σε ανάσα για την ΔΕΗ περίπου 500 εκατ ευρώ το πρώτο εξάμηνο.
    • Το κόστος, δηλαδή τα επιτόκια που πληρώνει, η ελληνική οικονομία για να χρηματοδοτηθεί βρίσκεται χαμηλά. Το επιτόκιο του 15ετούς ελληνικού ομολόγου είναι 1,15%, το χαμηλότερο ποτέ. Κι αυτό γιατί η πανδημία έφερε και την απόφαση της ΕΚΤ να εντείνει τον ρυθμό των αγορών στο πρόγραμμα PEPP, κάτι που θα συνεχίσει, συνεχίζοντας να στηρίζει την αγορά κρατικών ομολόγων για αρκετό χρονικό διάστημα, κάτι που κάνει τους αναλυτές να εκτιμούν ότι τα δεκαετή κρατικά ομόλογα στην περιφέρεια της ευρωζώνης θα φτάσουν στο τέλος του 2021 σε χαμηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα.
    • Με την εφαρμογή του target model η λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας εκσυγχρονίστηκε σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές πρακτικές και οργανώθηκε κατά τρόπο που να επιτρέπει την αποδοτική διαμόρφωση των τιμών, χωρίς την πρόκληση στρεβλώσεων. Στο νέο περιβάλλον, οι παραγωγοί ενέργειας όπως η ΔΕΗ ευνοούνται, ενώ τα νέα δεδομένα δημιουργούν συνθήκες για μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από το 2021.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ