• Winners & Losers

    Κάθε μήνα η δημοσιογραφική ομάδα του mononews.gr κρίνει και δημοσιεύει ποιοι είναι αυτοί που ξεχώρισαν στις προηγούμενες 30 ημέρες. Που ξεχώρισαν είτε θετικά είτε αρνητικά.

    9 Δεκεμβρίου 2021


    Το mononews.gr παρουσιάζει κάθε μήνα το προφίλ των Winners and Losers, των κερδισμένων και των χαμένων του μήνα που πέρασε: από την πολιτική, την επιχειρηματική και τη δημοσιογραφική σκηνή.

    Έτσι για τον μήνα Νοέμβριο η ομάδα του mononews.gr θεωρεί ότι κερδισμένοι και χαμένοι του μήνα είναι οι εξής:

     

    Κερδισμένοι

    Δημήτρης Ανδριόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Dimand

    Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Κώστας Αχ. Καραμανλής, Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

    Γιώργος Περιστέρης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

    Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Νova

     

    Χαμένοι

    Κώστας Σαραντόπουλος, Επικεφαλής της Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος

    Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας

    Ανδρέας Γαβριηλίδης, Επικεφαλής της Egon Zehnder στην Ελλάδα

    Θεόδωρος Δουζόγλου, Επιχειρηματίας

    Δημήτρης Ανδριόπουλος

    Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Dimand

    Ο μεγάλος «winner» του μήνα που πέρασε ήταν, αναμφίβολα, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Dimand που την τελευταία επταετία έχει αναδειχθεί σε υπερδύναμη του εγχώριου real estate, ιδίως στο Κέντρο της Αθήνας και τον Πειραιά.

    O Δημήτρης Ανδριόπουλος κέρδισε επάξια μία θέση στη λίστα των νικητών του Νοεμβρίου, μετά τη σημαντική μάχη που έδωσε για ένα από τα εμβληματικότερα ακίνητα της πρωτεύουσας, της Αττικής, αλλά και της χώρας ολόκληρης: ένα ιστορικό κτήριο στο κέντρο της Αθήνας, το θρυλικό Μινιόν.

    Πρόκειται για το 10ώροφο κτήριο του θρυλικού πολυκαταστήματος που βρισκόταν στην Πλατεία Ομονοίας, συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ.. Ένα κτήριο που αποτελεί ζωντανό κομμάτι της Ιστορίας της πρωτεύουσας, έχοντας συνδεθεί με την οικονομική και κοινωνική εξέλιξη των κατοίκων και των επισκεπτών της, και με αξέχαστες στιγμές στη ζωή των περισσότερων Αθηναίων. Στόχος, μάλιστα, του Δημήτρη Ανδριόπουλου είναι να επαναφέρει μέρος της παλιάς του αίγλης.

    Τώρα αναμένεται η ολοκλήρωση της συναλλαγής, ενώ θα ακολουθήσουν οι τεχνικές μελέτες και η έκδοση της άδειας.

    Το project θα εξελιχθεί σε βάθος τριετίας και στόχος της Dimand είναι να γίνει το Μινιόν ένα κτήριο μεικτών χρήσεων, ύστερα από την αδράνεια στην οποία είχε υποπέσει κατά τα τελευταία 25 έτη.

    Η μάχη που έδωσε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος για το Μινιόν ήταν δύσκολη, καθώς ήρθε αντιμέτωπος με άλλα τέσσερα ενδιαφερόμενα σχήματα και ειδικά με την εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων Brown Hotels, η οποία διεκδικεί με αξιώσεις διάφορα ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας.

    Η απόκτηση του εν λόγω κτηρίου εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειας «αναγέννησης» ιστορικών εγκαταλειμμένων κτηρίων σε Αθήνα και Πειραιά. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως η Dimand έχει αναλάβει επίσης, μεταξύ άλλων, τα έργα στα πρώην καπνεργοστάσια της «Παπαστράτος» και στο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, την ανακατασκευή του Πύργου του Πειραιά και του Σαρόγλειου Μεγάρου.

    Κωστής Χατζηδάκης

    Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

    Toν θησαυρό της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ αξιοποιεί ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, για να ενισχύσει τα ταμεία του Φορέα.

    Και δεν έχει άδικο, αφού από τα 400 ακίνητα που έχει στο χαρτοφυλάκιό του ο ΕΦΚΑ, και των οποίων η αξία προσεγγίζει τα 1,4 δισ. ευρώ, το 20% και πλέον παραμένει πλήρως αναξιοποίητο εδώ και αρκετά χρόνια.

    Έτσι ο κ. Χατζηδάκης προχωρά στη σύσταση εξειδικευμένης εταιρείας ειδικού σκοπού με έμπειρους συμβούλους από το real estate, για την καλύτερη διαχείρισή τους και με οικονομικό όφελος για τον οργανισμό.

    Μάλιστα ο υπουργός έχει συμπεριλάβει τη σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση και την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας, στο σχέδιο νόμου για την αναμόρφωση του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα κατατεθεί σύντομα προς διαβούλευση.

    Αρχικά η ακίνητη περιουσία –που περιλαμβάνει από ολόκληρα κτήρια, διατηρητέα οικήματα, μέχρι οικόπεδα και χωράφια- θα χαρτογραφηθεί ώστε να υπάρξει σαφής διαχωρισμός ποια ακίνητα θα πάνε για ιδιόχρηση, σε ποια ιδιόκτητα κτήρια θα μεταφερθούν και θα συγχωνευτούν υπηρεσίες του ταμείου, ποια θα παραμείνουν μισθωμένα από τον e-ΕΦΚΑ και ποια θα διατεθούν προς εκμετάλλευση.

    Ο Κωστής Χατζηδάκης σωστά «βλέπει» την τάση της αγοράς και την «άνοιξη» στο κομμάτι αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, που μπορεί να ενισχύσει τα ταμεία του ΕΦΚΑ. Πόσο μάλλον που κάποια από τα κτίρια αυτά βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με την αξία τους να εκτιμάται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

    Το χαρτοφυλάκιο της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ κάθε άλλο παρά μικρό είναι. Ο Φορέας έχει στην κατοχή του συνολικά 230 πλήρη κτήρια (εμβαδού από 55 τ.μ. έως και 26.062 τ.μ.), διαθέτει οριζόντιες ιδιοκτησίες σε 169 κτήρια, 69 οικόπεδα και 49 αγροτεμάχια, καθώς και 35 διατηρητέα ακίνητα, που βρίσκονται στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας και τα 24 από αυτά είναι κλειστά για χρόνια.

    Κώστας Αχ. Καραμανλής

    Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών

    Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής έχει κάθε λόγο να διεκδικεί τον χαρακτηρισμό ως ένας από τους πιο αεικίνητους και δραστήριους υπουργούς της κυβέρνησης, καθώς μέσα σε έναν μήνα προχώρησε στην υπογραφή τριών συμβάσεων συνολικής αξίας 172 εκατ. ευρώ που αφορούν σε οδικά και σιδηροδρομικά έργα μείζονος σημασίας.

    Επίσης, ανακοίνωσε τη δημοπράτηση ενός νέου πακέτου έργων αξίας 4 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν στη διασύνδεση έξι εθνικών λιμένων με το σιδηροδρομικό δίκτυο. Στόχος είναι να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο η χώρα μας ως διαμετακομιστικός κόμβος εμπορευμάτων και φορτίων και να προτιμηθεί το τρένο, που αποτελεί ένα πιο «πράσινο» μέσο. Επιπλέον, καθίσταται δυνατή η σύνδεση της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, γεγονός που σημαίνει πως η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντικό logistics hub, όχι μόνο στη Νοτιοανατολική, αλλά και στην Κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη. Και όλα αυτά σε έναν μήνα που είχε διαγνωστεί με κορονοϊό με αποτέλεσμα να τεθεί σε καραντίνα για δύο εβδομάδες, γεγονός όμως δεν φαίνεται να επηρέασε ουδόλως τη διάθεσή του να παράγει έργο.

    Επιπλέον, ο Υπουργός έχει προχωρήσει στην υπογραφή τριών αποφάσεων μέσω των οποίων δίδεται το «πράσινο φως» για τη δημοπράτηση τριών οδικών έργων συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που αφορούν στο τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, το Flyover του Περιφερειακού Θεσσαλονίκης και τον οδικό άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη, οι οποίες έχουν «μαγνητίσει» το ενδιαφέρον τόσο των μεγάλων εγχώριων όσο και των διεθνών κατασκευαστικών ομίλων.

    Γιώργος Περιστέρης

    Επικεφαλής ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

    Ο Γιώργος Περιστέρης είναι ο επιχειρηματίας που έχει το χάρισμα όχι απλά να βλέπει μπροστά, αλλά και να παίρνει τις σωστές αποφάσεις στον χρόνο που πρέπει.

    Από τα γραφεία στις παρυφές του Λόφου του Στρέφη πριν από 25 χρόνια έχει φέρει την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην πρώτη κατηγορία των κατασκευών και της ενέργειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς.

    Τώρα, η απόφαση για έκδοση ομολόγου ύψους 300 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ γίνεται με γνώμονα τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 25% έως το τέλος του 2025, καθώς συνδέεται με ρήτρα αειφορίας.

    Ο Γιώργος Περιστέρης ήταν ο πρώτος που μίλησε για αποθήκευση ενέργειας. Και ιδού τι βιώνει σήμερα η ελληνική, αλλά και η παγκόσμια οικονομία…

    Το επιτελείο του Γιώργου Περιστέρη γράφει στο ενημερωτικό δελτίο για το ομολογιακό, το οποίο θα έχει διάρκεια 7 ετών, ότι τα αντληθέντα κεφάλαια (291,7 εκατ. ευρώ, αφαιρουμένων των δαπανών της έκδοσης) θα κατανεμηθούν για την εξυπηρέτηση των επενδύσεων του ομίλου.

    Κεφάλαια έως 225 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας ή και θυγατρικών της ή και άλλων εταιρειών και κοινοπραξιών στις οποίες συμμετέχει. Μέρος των κεφαλαίων θα διατεθούν για την απόκτηση συμμετοχών σε εταιρείες, καθώς και εξαγορών και συγχωνεύσεων. Επίσης ποσό έως 46,7 εκατ. ευρώ προβλέπεται να καλύψει ανάγκες κεφαλαίου κίνησης της εκδότριας ή και θυγατρικών. Τέλος, ποσό έως 20 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στην εξόφληση υφιστάμενου ή μελλοντικού δανεισμού της εκδότριας ή και θυγατρικών της.

    Σύμφωνα με το πλαίσιο έκδοσης του ομολόγου, ο κύριος παράγοντας που θα συνεισφέρει στην επίτευξη του στόχου του ομίλου για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός του είναι η αύξηση της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος (σε παράκτια και υπεράκτια αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και συστήματα αποθήκευσης) στις 3.000 MW μέχρι τη λήξη της διάρκειας του ομολόγου το 2028. Επιπλέον, ο παράγοντας που αναμένεται να συνεισφέρει στην επίτευξη του στόχου είναι η εφαρμογή του σύγχρονου και ολοκληρωμένου συστήματος περιβαλλοντικής και ενεργειακής διαχείρισης που εφαρμόζει.

    Παναγιώτης Γεωργιόπουλος

    Διευθύνων Σύμβουλος Νova

    Στο τιμόνι της Nova από τον Μάρτιο του 2021 ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος οδηγεί την εταιρεία σε μια νέα εποχή και ανεβάζει τον πήχη για τον ανταγωνισμό. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει είναι να μετατρέψει τη Nova από μια εταιρεία με συνεχείς απώλειες συνδρομητών και μεγεθών να αποκτήσει μια σταθερά ανοδική πορεία, να μεγαλώσει σημαντικά τη συνδρομητική της βάση και να επιστρέψει στην κερδοφορία.

    Η αρχή σε αυτή τη θετική πορεία έγινε τον μήνα που πέρασε με το λανσάρισμα της πλατφόρμας EON που βάζει τη Nova στο streaming με ένα ανταγωνιστικό προϊόν.

    Πριν από το λανσάρισμα της ΕΟΝ, η Nova ήταν σε πτωτική τροχιά. Τον τελευταίο μήνα όμως όλα έχουν αλλάξει, η Nova γύρισε σελίδα. Το κοινό αντέδρασε πολύ θετικά, υπάρχει μεγάλη εισροή πελατών, η νέα πλατφόρμα ανανέωσε το brand και παρότι η εταιρεία άργησε να μπει στο streaming, το User Interface της ΕΟΝ και η ευχρηστία της τη διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό.

    Ο πρώτος μήνας με τη νέα πλατφόρμα τόνωσε σημαντικά την προσέλευση νέων πελατών για τη Nova, κάτι που ωστόσο μπορεί να σχετίζεται και από τον τερματισμό της συμφωνίας με τη Vodafone για τα Novasports.

    Το στοίχημα για την εταιρεία είναι ο ρυθμός αύξησης πελατών να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες με τον ίδιο ρυθμό.

    Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι το 2022, χρονιά που με τη συνένωση Wind Nova, θα δημιουργηθεί από τη United Group ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος σε σταθερή και σε συνδρομητική τηλεόραση στην Ελλάδα, με πρόσβαση περίπου σε 1 στα 4 σπίτια. Η πρόσβαση αυτή θα δώσει και νέες δυνατότητες.

    Νομικά και τυπικά η απόκτηση της Wind θα έχει ολοκληρωθεί από την αρχή του 2022. Έχει κατατεθεί ήδη αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαγορά της Wind από τo United Group, με μία πρώτη πιθανή ημερομηνίας έγκρισης να έχει οριστεί η 21η Δεκεμβρίου. Όταν και οι δύο εταιρείες ανήκουν στον όμιλο της United Group θα εξεταστεί η διαμόρφωση κοινού business plan.

    Ταυτόχρονα η Nova σχεδιάζει να αναπτυχθεί στον τομέα του ICT και σκοπεύει να συνάψει διάφορες συνεργασίες, με υπεργολάβους και integrators.

    To United Group δραστηριοποιείται στο χώρο του ICT και αυτή είναι η πρόθεση και για την Ελλάδα.

    Κώστας Σαραντόπουλος

    Επικεφαλής Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος

    Τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου συνέβη ένα τραγικό γεγονός, στη σιδερόφρακτη βαριά κυλιόμενη πόρτα των εγκαταστάσεων της Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος στο Κερατσίνι. Σφηνώθηκε, ενώ έπαιζε, ένα κοριτσάκι 8 ετών. Το όνομά του ήταν Όλγα. Χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Ίσως να ζούσε σήμερα αν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία δρούσαν αστραπιαία. Ένα μικρό παιδί χάθηκε. Αλλά το ζήτημα είναι άλλο. Η ηθική του διάσταση συγκλονίζει. Η εταιρεία, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται από το 2012 ο κ. Κωνσταντίνος Σαραντόπουλος, όλες αυτές τις ημέρες δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να ζητήσει μία συγγνώμη.

    Την επόμενη μέρα του τραγικού αυτού συμβάντος, τηλεοπτικός σταθμός, εν προκειμένω το Star, ήταν αυτός που έβγαλε στη δημοσιότητα τα σοκαριστικά βίντεο από τα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης που διατηρεί η Κυλινδρόμυλοι Κ. Σαραντόπουλος στους εξωτερικούς χώρους του εργοστασίου της.

    Δεν υπήρξε καμία αντίδραση από πλευράς διοίκησης.

    Ούτε λίγες μέρες μετά, που ακολούθησε με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ το mononews.gr, ο κ. Σαραντόπουλος φάνηκε να συγκινείται. Παρά μόνο έβαλε τους δικηγόρους του να στείλουν μία ανακοίνωση, η οποία, όπως πληροφορηθήκαμε εκ των υστέρων, δεν πήγε καν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και στην οποία έλεγε ότι πρώτα θα καταλήξει η προκαταρκτική εξέταση των Αρχών σχετικά με το τραγικό συμβάν και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί η εταιρεία.

    Ο κ. Σαραντόπουλος, με τις συναλλαγές των 120 τεμαχίων κάθε δέκα ή δεκαπέντε μέρες της ομώνυμης μετοχής στο Χρηματιστήριο, δηλώνει ότι η κρίση των πρώτων υλών τον αγγίζει προϊδεάζοντας και για όχι τόσο αίσιο 2022, όταν οι υπόλοιπες αλευροβιομηχανίες είναι σε θέση να εμφανίζουν κέρδη.

    Κι όλες αυτές οι σκοτούρες ενώ στο τρίτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου 2022 βγαίνουν στο σφυρί οικόπεδα φιλέτα στη Μύκονο, στα οποία συμμετείχε κατά το παρελθόν εταιρεία συμφερόντων του.

    Κρίμα η αγορά και η κοινωνία να περιμένουν ακόμα τη συγγνώμη του…

    Άκης Σκέρτσος

    Υπουργός Επικρατείας

    Μία δήλωση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι οι αστυνομικοί δεν μεταδίδουν τον ιό και συνεπώς δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, δημιούργησε ένα απίστευτο κύμα τρολαρίσματος στο twitter με πρωταγωνιστή τον κ. Σκέρτσο.

    Οι χρήστες του twitter κατέθεσαν με σκωπτικό ύφος και χιούμορ τις προτάσεις τους προς τον υπουργό, γράφοντας πως «αφού οι αστυνομικοί δεν μεταδίδουν τον ιό να τους βάλουμε να δουλέψουν στα νοσοκομεία».

    Άλλοι πάλι έσπευσαν να εξηγήσουν πως οι αστυνομικοί «λογικά τον αποκρούουν με τις ασπίδες, τον δέρνουν με τα γκλοπ και του ρίχνουν πλαστικές σφαίρες…».

    Με τους ψύχραιμους να αναφέρουν πως η συγκεκριμένη τοποθέτηση του προβεβλημένου κυβερνητικού στελέχους αποτελεί βούτυρο στο ψωμί των ψεκασμένων…

    Το τρολάρισμα πήρε διαστάσεις με τον κ. Σκέρτσο να προσπαθεί να μαζέψει την γκάφα και να επανέρχεται με νέες αναρτήσεις στα social media, αλλά και με εμφανίσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς, προσπαθώντας να στρογγυλέψει την αρχική δήλωση.

    «Μεταξύ των 100 πολυπληθέστερων επαγγελμάτων οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται στα πρώτα 50 πιο εκτεθειμένα επαγγέλματα στον κορονοϊό» έγραψε ο υπουργός σε ανάρτηση του στο Facebook, επικαλούμενος όμως μελέτες και δημοσιεύματα από το εξωτερικό, όπως δημοσίευμα των New York Times, αλλά και μελέτη του World Economic Forum.

    Βέβαια, διευκρίνισε πως «αυτό δε σημαίνει πως δεν κολλούν και δε μεταδίδουν -κολλούν, μεταδίδουν, πρέπει να εμβολιάζονται και ταυτόχρονα να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας. Σημαίνει, όμως, πως σε μια δημόσια συζήτηση ιεράρχησης των επαγγελμάτων με δείκτη επικινδυνότητας/ευαλωτότητας, οι αστυνομικοί δεν βρίσκονται στην πρώτη σειρά».

    Οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας είναι λιγότερο εκτεθειμένοι στον κορονοϊό -εκτός από τους υγειονομικούς- και από εκπαιδευτικούς, οδηγούς λεωφορείων, νηπιαγωγούς-βρεφονηπιοκόμους, αεροσυνοδούς, ηθοποιούς, αισθητικούς, κουρείς-κομμωτές, επόπτες σίτισης, εργαζόμενους σε σωφρονιστικά καταστήματα κοκ. Και έκανε ακόμα λόγο για δημόσιο κανιβαλισμό από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

    Και έτσι συνεχίστηκε το σίριαλ για κάποιες μέρες.

    Όμως με δεδομένο ότι οι εμβολιασμοί είναι απαραίτητοι για την προστασία του πληθυσμού, καλό είναι να αποφεύγονται ανάλογες δηλώσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους…

    Ανδρέας Γαβριηλίδης

    Επικεφαλής της Egon Zehnder στην Ελλάδα

    Πριν από 1,5 χρόνο ο επικεφαλής της Egon Zehnder στην Ελλάδα, ο κ. Ανδρέας Γαβριηλίδης, έγραφε στον οικονομικό Τύπο μακροσκελή άρθρα για το πώς οι ηγεσίες, δηλαδή τα στελέχη των επιχειρήσεων θα πρέπει να χειριστούν το προσωπικό τους στην εποχή της Covid, αλλά και στη μετά Covid εποχή.

    Μέσα σε ένα από τα άρθρα αυτά βρίσκει κανείς το τι μπορεί να περιμένει η αγορά από τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ, που έχει περάσει διάστημα μεγαλύτερο του ενός μηνός κι ακόμα δεν υπάρχει ο αντικαταστάτης του Σωκράτη Λαζαρίδη.

    «Οι ηγέτες», έγραφε ο κ. Γαβριηλίδης, «πρέπει να λάβουν μέτρα για να αυξήσουν την αντοχή τους στο μακρύ και δύσκολο ταξίδι που ανοίγεται μπροστά τους. Αυτό απαιτεί μέτρα όπως το να παραμείνουν εστιασμένοι στον σκοπό, να φροντίζουν σωστά τον εαυτό τους και να παραμείνουν συνδεδεμένοι με κανάλια κοινωνικής υποστήριξης. Οι ηγέτες πρέπει επίσης να μεταβούν στη νέα πραγματικότητα με ταχύτητα και να συμπαρασύρουν τις ομάδες τους σε αυτό το ταξίδι, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι κάποιοι από αυτούς θα υπολείπονται. Αυτό συνεπάγεται:

    – Πρώτον, την απομάκρυνση από προηγούμενες πραγματικότητες και τον εκ νέου ορισμό των προσδοκιών.

    – Δεύτερον, την αντιμετώπιση και τη διαχείριση της αμφισημίας με την καινοτομία και τον πειραματισμό.

    – Και τρίτον, τον προσδιορισμό μιας νέας αρχής, με το αντίστοιχο όραμα, σκοπό και νέους τρόπους εργασίας.

    Αυτό είναι το θέμα. «Ο προσδιορισμός μιας νέας αρχής», που κοντεύει να αλλάξει ο χρόνος και η αγορά παραμένει χωρίς τον ηγέτη της, αυτόν που θα δίνει τον τόνο και θα κρατάει την μπαγκέτα στα μέλη και τις εισηγμένες, που θα κάνει τις επαφές με τους ξένους, θα οργανώσει παρουσιάσεις, θα πάρει το Χρηματιστήριο από το… χεράκι και θα το συστήσει από την αρχή στους ξένους διαχειριστές.

    Το θέμα είναι και «η απομάκρυνση από τις προηγούμενες πραγματικότητες», καθώς έχει χρόνια να γίνει μία νέα εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, που εταιρείες μεγαθήρια, άλλαξαν χρηματιστηριακή έδρα (σ.σ. άσχετα αν έρχονται να εκδώσουν ομολογιακά στο Χ.Α…).

    Ο κ. Γαβριηλίδης δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα ευνοώντας με τη στάση του διάφορες διαρροές υποψήφιων για τη θέση του Σωκράτη Λαζαρίδη. Τα ονόματα που κυκλοφορούν στη δημοσιογραφική πιάτσα πολλά. Αλλά αυτού που κάνει τη διαρροή ένα…

    Θεόδωρος Δουζόγλου

    Επιχειρηματίας

    Θεόδωρος Δουζόγλου

    Ο «μυστηριώδης» επιχειρηματίας από τη Βενεζουέλα, Θεόδωρος Δουζόγλου, έκανε για πρώτη φορά έντονα αισθητή την παρουσία του στη χώρας μας το 2015, όταν αγόρασε το ιστορικό ξενοδοχείο στο Πεντελικόν της Κηφισιάς, με τίμημα κοντά στα 23 εκατ. ευρώ.

    Τα επόμενα χρόνια και έως το 2018 ακολούθησε μία σειρά σημαντικών επενδύσεων από πλευράς του σε εμβληματικά ακίνητα. Μεταξύ αυτών, στο ξενοδοχείο Λητώ στη Μύκονο, το πρώην κτίριο του ΟΤΕ στη Σταδίου κοντά στην Παλαιά Βουλή, το ξενοδοχείο Mistral στην Καστέλλα, το συγκρότημα των βιλών στη Μύκονο του Θόδωρου και της Γιάννας Αγγελοπούλου, όπως επίσης και μια αδειοδοτημένη έκταση στο νησί, στην περιοχή Ελιά. Παράλληλα, το 2019, το όνομά του είχε ακουστεί και για την χειμαζόμενη τότε Creta Farms, πως είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την εξαγορά ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

    Πριν από 2 χρόνια περίπου, ο κ. Δουζόγλου είχε παρουσιάσει τα μεγαλεπήβολα σχέδια του στον κλάδο του εγχώριου real estate στους δημοσιογράφους. Eκεί, ο τότε επικεφαλής των εργασιών του ομίλου στην Ελλάδα Λαυρέντης Αλβέρτης είχε μιλήσει για ένα χαρτοφυλάκιο με πάνω από 70 ακίνητα και αξία κτήσης πάνω από 180 εκατ. ευρώ εκτιμώμενης αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ. Το πλάνο δε που είχε εκπονηθεί, προέβλεπε επενδύσεις 70 εκατ. ευρώ.

    Κι ενώ, έχοντας προχωρήσει σε εξαγορές τόσων εμβληματικών ακινήτων θα περίμενε κανείς ότι ο επιχειρηματίας, θα είχε προχωρήσει στην αξιοποίησή τους τα χρόνια που ακολούθησαν, εν τούτοις αυτά παραμένουν έως τώρα ανεκμετάλλευτα. Οι μόνες επενδύσεις ήταν εκείνες στις βίλες της οικογένειας Αγγελοπούλου στη Μύκονο.

    Την έντονη επενδυτική δραστηριότητα του επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα τα προηγούμενα χρόνια, ακολούθησε η αδράνεια. Το Πεντελικόν παραμένει σε συνθήκες εγκατάλειψης, τα ακίνητα αναξιοποίητα και τα μεγαλεπήβολα σχέδια του Θεόδωρου Δουζόγλου, προς το παρόν, ανεκτέλεστα.

    The Usual Suspects

    The people below could make any list of influencers, anytime, which is why we've given them their own.