• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Οι απίστευτες ιστορίες Πόλσον και Μυστακίδη

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πειραιώς Πόλσον Μυστακίδης

    Τζον Πόλσον – Τέλης Μυστακίδης


    Οι δύο billionaires ανανέωσαν τους «όρκους πίστης» στις προοπτικές και στη δυναμική της Τράπεζας Πειραιώς και επιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία.

    Ο Τζον Πόλσον είναι ο επίμονος fund manager που πιστεύει στο «χαρτί» της Πειραιώς. Το Family office του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή τοποθετείται με  265 εκατ. ευρώ στην αύξηση της  Τράπεζας Πειραιώς με το ποσοστό του να πηγαίνει στο 18,62%. Και ο κ. Πόλσον θα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής της τράπεζας.

    Ο Τέλης Μυστακίδης, είναι ο δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας (πίσω από τον Φίλιππο Νιάρχο). Σύμφωνα με την λίστα του Forbes βρίσκεται στην 1,362η θέση και η περιουσία υπερβαίνει τα 2,5 δισ. δολάρια, θα τοποθετήσει 40 εκατ. ευρώ στην αύξηση της Πειραιώς και το ποσοστό του θα ανέλθει στο 2,9%. Η πρώτη του επένδυση στην Πειραιώς έγινε πέρυσι τον Ιούνιο.

    Ο Τζον Πόλσον, γεννήθηκε πριν από 66  χρόνια στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, σπούδασε στο New York University και στο Harvard. Ξεκίνησε να εργάζεται στην Bear Stearns το 1984 και μέσα σε μία δεκαετία είχε συγκεντρώσει ένα ικανό κεφάλαιο.

    Έτσι το 1994 με 2 εκατ. δολάρια στο πορτοφόλι  ίδρυσε την Paulson & Co. Και ξεκινήσει να γράφει τη δική του ιστορία.

    Το «μεγάλο μπαμ» που τον εκτίναξε, που τον απογείωσε, ήταν το «μπαμ» της φούσκας των στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ το 2008.

    Ο Τζον Πόλσον  το 2006 παρατήρησε τη μεγάλη αύξηση που σημείωναν οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ. Και ξεκίνησε να αγοράζει CDS, να επενδύει στα ασφάλιστρα κινδύνου και να ποντάρει στην κατάρρευση των πιο ριψοκίνδυνων τιτλοποιήσεων στεγαστικών δανείων.

    Και η «φούσκα» έσκασε. Η παγκόσμια οικονομία βυθίστηκε, το χρηματοπιστωτικό σύστημα κλυδωνίστηκε συθέμελα και ο Τζον Πόλσον πέρασε στην κατηγορία των billionaire. Η Paulson & Co κέρδισε κοντά στα 20 δις δολάρια με σχεδόν 4 δισ. δολάρια προσωπικά κέρδη του Πόλσον.

    Η σελίδα είχε γυρίσει για την Paulson & Co που ήταν πλέον μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες hedge funds στον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 38 δις ευρώ. Και απέκτησε τη δική του φήμη στη Wall Street.

    Όμως δεν βγαίνουν πάντα οι προβλέψεις. Και έτσι η εταιρεία του βρέθηκε να χάνει σημαντικά ποσά όταν στοιχημάτισε στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, στην άνοδο της τιμής του χρυσού. Τίποτα δεν του βγήκε το 2011 οι ζημιές του hedge fund ήταν 52% και το περιοδικό Bloomberg BusinessWeek τον έκανε εξώφυλλο με τίτλο «Ο μεγάλος χαμένος».

    Και μετά ο Τζον Πόλσον ήρθε στην Ελλάδα. Το 2010 αρχικά πόνταρε στην χρεοκοπία της χώρας και έβγαλε κέρδη από τα ασφάλιστρα κινδύνου.

    Όμως από την Άνοιξη του 2014 αποφάσισε να επενδύσει στις προοπτικές της χώρας. Και οι τράπεζες έγιναν το δυνατό του «χαρτί» αφού εκεί κατευθύνθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι των κεφαλαίων του. Η Paulson & Co συμμετείχε στις ανακεφαλαιοποιήσεις του 2014 και του 2015, ενώ απέκτησε και το  10% της ΕΥΔΑΠ.

    Πλέον ο Τζον Πόλσον δήλωνε την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

    Πέρυσι  η  Paulson & Co –που διαχειριζόταν λιγότερα από  9 δισ. δολάρια-, μετατράπηκε σε family office. Ο  Πόλσον επέστρεψε στους πελάτες του τα χρήματα τους και το  family office, θα  διαχειρίζεται τη δική του περιουσία. «Είμαι υπερήφανος για τις μακροπρόθεσμες αποδόσεις μας. Ένα κεφάλαιο κλείνει, ένα νέο ανοίγει για εμένα και ανυπομονώ να συνεχίσω να έχω ενεργή συμμετοχή στις αγορές»  έγραψε στην επιστολή του προς τους πελάτες της  Paulson & Co.

    Τέλης Μυστακίδης

    Ο Τέλης Μυστακίδης που κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, γεννήθηκε στη Ρώμη στις 24 Απριλίου 1962. Χαμηλών τόνων, αποφεύγει τη δημοσιότητα, ο billionaire έγινε γνωστός  σε παγκόσμιο επίπεδο όταν το 2011 η πολυεθνική ελβετική εταιρεία Glencore εισήχθη στο Ελβετικό χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα να δημοσιοποιηθούν όλα τα ονόματα των μετόχων της. Τον περασμένο Ιούνιο απόκτησε το 5,1% της Τράπεζας Πειραιώς  και τώρα συμμετέχει στην αύξηση κεφαλαίου με 40 εκατ ευρώ.

    Ο Έλληνας Billionaire  γεννήθηκε στην Ρώμη, όπου υπηρετούσε ο πατέρας του ως επιστημονικός σύμβουλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο πρόγραμμα για την καταπολέμηση του υποσιτισμού (FAO). Στη συνέχεια η οικογένεια μετακόμισε στη  Βρετανία και ο Τέλης σπούδασε  στο London School of Economics. Μιλάει έξι γλώσσες, είναι μεθοδικός και συστηματικός.

    Με την αποφοίτηση του απ το Πανεπιστήμιο, επιλέγεται για να στελεχώσει το τμήμα Επενδύσεων της Cargill, ενός από τους μεγαλύτερους οίκους της αγοράς εμπορευμάτων. Εκεί τον ανακάλυψε ο Μαρκ Ριτς, ο ιδρυτής της ελβετικής εταιρείας εμπορίας Marc Rich & Co που μετεξελίχθηκε στην πανίσχυρη Glencore και του πρόσφερε τη θέση του επικεφαλής του τμήματος Επενδύσεων σε μέταλλα.

    Το 1994 ξεσπάει μεγάλο σκάνδαλο για τις δραστηριότητες του αμφιλεγόμενου στις τακτικές του Μαρκ Ριτς, ο οποίος και βρίσκεται αντιμέτωπος με την αμερικανική δικαιοσύνη κατηγορούμενος για φορολογικές παραβάσεις, ακόμη για συνεργασία με τα τότε καθεστώτα σε Ιράν και Ιράκ και με τα καρτέλ ναρκωτικών στην Κολομβία.

    Ο Μαρκ Ριτς επιλέγει από ανάγκη να αυτοεξοριστεί στην Ελβετία και να παραχωρήσει στους συνεργάτες του τον έλεγχο της εταιρείας του.

    Ενας από αυτούς ήταν και ο Τέλης Μυστακίδης, που  απ όλη αυτή την ιστορία βγήκε πάμπλουτος και δυνατός με προσωπική περιουσία γύρω στα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σε μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε 40 χώρες, με προσωπικό να ξεπερνά τα 55.000 άτομα.

    Χαμηλών τόνων, αποφεύγει κάθε είδους δημοσιότητα. Είναι παντρεμένος, έχει ένα παιδί και διατηρεί διπλή υπηκοότητα, ελληνική και βρετανική. Λατρεύει τα γρήγορα πανάκριβα αυτοκίνητα,- έχει αρκετά στη συλλογή του- λατρεύει την ταχύτητα.

    Ζει μεταξύ Λονδίνου και Ελβετίας, καθώς πλέον έχει αποχωρήσει από την Glencore.

    Τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω του –κάτι που τον δυσαρέστησε ιδιαίτερα- όταν αγόρασε το 2015 για 64 εκατ. στερλίνες ένα από τα ακριβότερα διαμερίσματα του Λονδίνου. Ένα πολυτελές διαμέρισμα στην Belgravia, την κομψή, αριστοκρατική συνοικία του Γουέστμινστερ.

    Η αγορά αυτή που συζητήθηκε έντονα, υπήρξαν  συνεχή δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο.

    Η «Daily Mail» έγραψε  πως η αγορά του σπιτιού καταγράφηκε στις σημαντικότερες όλων των εποχών στην Αγγλία.

    Το διαμέρισμα εντυπωσιάζει εξωτερικά, ενώ η άνεση και η εξαιρετική αισθητική χαρακτηρίζουν τα 750 τετραγωνικά μέτρα του εσωτερικού που σχεδίασε ο διάσημος λόρδος Νόρμαν Φόστερ.

    Γράφτηκε ακόμα πως η αξία του διαμερίσματος, που συμπεριλαμβάνει τους δύο ορόφους από τους τέσσερις του κτιρίου, ήταν 58 εκατ. ευρώ, ενώ ο κ. Μυστακίδης επιβαρύνθηκε και με τα έξοδα της μεταβίβασης αλλά και με τον φόρο χαρτοσήμου που άγγιξε τα 3,9 εκατ. ευρώ.

    Ο Τέλης Μυστακίδης έχει διαμερίσματα και στο Παρίσι και στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει η μητέρα του η κυρία Ζωή.

    Όμως το καταφύγιο του βρίσκεται στο Πευκοχώρι της Χαλκιδικής, είναι η  βιοκλιματική υπερσύγχρονη  βίλα του, αξίας  40.000.000 ευρώ, γεμάτη με πολύτιμα έργα τέχνης. Εκεί περνά τα καλοκαίρια του, με τη γυναίκα, το παιδί του και τη μητέρα του….

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Ποια μεγάλα ονόματα επενδυτών οδηγούν προς υπερκάλυψη την ΑΜΚ στο εξωτερικό

    Τράπεζα Πειραιώς – ΑΜΚ: Με €265 εκατ. ο Πόλσον, €75 εκατ. το Helikon και €40 εκατ. ο Τέλης Μυστακίδης

    Τζον Πόλσον: Το 2021 θα επεκτείνω τις επενδύσεις μου στην Ελλάδα- Στο επίκεντρο οι τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ