• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς – ΑΜΚ: Με €265 εκατ. ο Πόλσον, €75 εκατ. το Helikon και €40 εκατ. ο Τέλης Μυστακίδης

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co

    John Paulson. Επικεφαλἠς Paulson & Co


    Με «κλειδωμένα» τα 380 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από βασικούς επενδυτές, ξεκινά η Αύξηση Κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς από την οποία αναμένεται να αντληθούν μέχρι 1,38 δισ. ευρώ.

    Αργά σήμερα το απόγευμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο το οποίο ως αυτή την ώρα δεν έχει κοινοποιηθεί. Σύμφωνα με ασφαλής πληροφορίες το Family office του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Τζον Πόλσον δεσμεύεται να τοποθετήσει 265 εκατ. ευρώ με το ποσοστό του να πηγαίνει στο 18,62% μετά από την κεφαλαιακή αύξηση. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν πλήρως το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του mononews.gr, της 19ης Απριλίου 2021. 

    Πέρα του Τζον Πόλσον το ιταλικό fund Helikon έχει δεσμευτεί να τοποθετήσει στην κεφαλαιακή αύξηση 75 εκατ. ευρώ. Στη περίπτωση αυτή το ποσοστό του στην τράπεζα αναμένεται να ανέλθει στο 5,22%.

    Τρίτος βασικός επενδυτής στη Κεφαλαιακή αύξηση είναι ο Έλληνας billionaire Τέλης Μυστακίδης ο οποίος θα τοποθετήσει 40 εκατ. ευρώ με συνέπεια το ποσοστό του να διαμορφωθεί στο 2,9%.

    Όπως είναι εμφανές ο Τζον Πόλσον αναδεικνύεται ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής της τράπεζας Πειραιώς ενώ από κοινού τα ποσοστά των τριών βασικών επενδυτών ανέρχονται στο 26,74%. Θα πλησιάσουν δηλαδή το αναμενόμενο ποσοστό που θα έχει το ΤΧΣ, το οποίο όπως έχει δηλώσει θα κατέχει στην τράπεζα μετά από την ΑΜΚ ποσοστό ανάμεσα στο 27% έως 33%.

    Όλες οι παραπάνω παραδοχές βασίζονται στο σενάριο κατά το οποίο η τιμή έκδοσης των νέων μετοχών θα γίνει στο 1,15 ευρώ ανά μετοχή.

    Με το βιβλίο προσφορών, βέβαια,  να ανοίγει σε εύρος τιμών από το 1 έως 1,15 ευρώ.

    Η ελληνική προσφορά θα αποτελέσει το 15% της έκδοσης με τους υφιστάμενους παλαιούς μετόχους να έχουν το προνομιακό δικαίωμα εγγραφής έτσι ώστε να διατηρήσουν αναλλοίωτο το ποσοστό τους.

    Συνολικά από την έκδοση στην Ελλάδα αναμένεται να αντληθούν μέχρι 207 εκατ. ευρώ.

    Ανάδοχοι για την Ελλάδα θα είναι η ΤΡΑΠΕΖΑ Πειραιώς και η EUROXX SEC.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Εγκρίθηκε το ενημερωτικό δελτίο για την ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς

    Τράπεζα Πειραιώς: Στα 265 εκατ. ευρώ ανεβάζει ο Τζον Πόλσον τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ

    Μέχρι 1,15 ευρώ η τιμή στην αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς – Μέχρι 1,38 δισ. ευρώ τα κεφάλαια – Πλήρης επιβεβαίωση mononews



    ΣΧΟΛΙΑ