• Τράπεζες

    Τράπεζα Αττικής: Τα νέα σενάρια για την ΑΜΚ. Τα σχέδια της Rothschild

    Attica Bank

    Θεόδωρος Πανταλάκης. Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Αττικής


    Τον στρατηγικό επενδυτή που θα αποκτήσει μερίδιο έως και 20% της Attica Bank αναζητά η Rothschild, που ενεργεί ως σύμβουλος της ελληνικής τράπεζας για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, ύψους έως 198 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, ο ΕΦΚΑ, που είναι ο βασικός μέτοχος της Attica Bank με ποσοστό 50,13%, θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ με 90 εκατομμύρια ευρώ, λιγότερα από τα μισά δηλαδή, ώστε το ποσοστό του να υποχωρήσει κάτω από το 50% και να μην υπάρχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, αν και παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η Επιτροπή να διατυπώσει ενστάσεις ως προς την ίδια τη συμμετοχή ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου σε μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τράπεζας.

    Συνολικά, στο πλαίσιο της ΑΜΚ, θα εκδοθούν 660 εκατομμύρια μετοχές συνολικής αξίας 198 εκατ. ευρώ, ενώ θα έχει προηγηθεί reverse split με αναλογία 14,18 παλιών μετοχών προς 1 νέα μετοχή, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των μετοχών στις 164.975. Μετά την αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί με αναλογία έκδοσης 4 νέων μετοχών για κάθε 1 παλιά, και εφόσον η ΑΜΚ καλυφθεί πλήρως, οι κυκλοφορούσες μετοχές της τράπεζας θα ανέρχονται σε 824.975.

    Το στοίχημα για τη Rothschild (σύμβουλος της διοίκησης της Τράπεζας Αττικής ) είναι να βρει τον επενδυτή που θα είναι πρόθυμος να αποκτήσει μερίδιο έως και 20% της Attica Bank, και μαζί με αυτό μία θέση στο διοικητικό της συμβούλιο, με προοπτική απόκτησης του ελέγχου της τράπεζας σε βάθος διετίας. Ως κίνητρο για μία τέτοια κίνηση προβάλλεται η νέα τιτλοποίηση προβληματικών δανείων αξίας έως 700,69 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο της οποίας θα εκδοθούν 357 εκατ. junior bonds άνευ τοκομεριδίου και 343 εκατ. senior bonds με 3% τοκομερίδιο.

    Ωστόσο, παραμένει ασαφές για την ώρα το αν η τιτλοποίηση αυτή εμπεριέχει μεγαλύτερο κίνητρο για τους ενδιαφερόμενους από την προηγούμενη, που αφορούσε σε προβληματικά δάνεια ύψους 1,33 δισ. ευρώ.

    Παναγιώτης Ρουμελιώτης, πρόεδρος της Attica Bank

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ραγδαίες εξελίξεις στο MEGA: Συνάντηση Γιάννη Βαρδινογιάννη με τους εργαζομένους. Τί θα τους πει

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Είσαι φοροφυγάς; Μη σε νοιάζει. Ο Τσακαλώτος είναι εδώ για σένα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Blackstone: Deal-μαμούθ 1,1 δισ. για την αγορά ξενοδοχείου (pics)



    ΣΧΟΛΙΑ