• Business

    Είσαι φοροφυγάς; Μη σε νοιάζει. Ο Τσακαλώτος είναι εδώ για σένα

    Ευκλείδης Τσακαλώτος

    Ευκλείδης Τσακαλώτος


    Πολλοί είναι οι χαμένοι από το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, μεταξύ αυτών οι πολύτεκνοι που θα δουν τα επιδόματά τους να μειώνονται, αλλά και οι οφειλέτες που κινδυνεύουν να δουν τα σπίτια τους να βγαίνουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό. Ποιοι είναι όμως αυτοί που βγαίνουν σίγουρα κερδισμένοι; Οι… φοροφυγάδες!

    Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών δίνει τη δυνατότητα σε φορολογούμενους που κατά το παρελθόν δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις ή έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις, να υποβάλουν ανά πάσα στιγμή αρχική ή τροποποιητική αντίστοιχα δήλωση, με μειωμένα πρόστιμα, με τη διάταξη αυτή να θυμίζει την περσινή ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων, αλλά αυτή τη φορά χωρίς τον έκτακτο χαρακτήρα της.

    Ειδικότερα, με την εν λόγω διάταξη δίνεται η δυνατότητα σε φορολογούμενους να υποβάλουν τροποποιητικές και διορθωτικές φορολογικές δηλώσεις ακόμη και μετά την έκδοση εντολής φορολογικού ελέγχου, και έως να τους κοινοποιηθεί το “ραβασάκι” των αποτελεσμάτων του ελέγχου. Σε αυτήν την περίπτωση τους επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ (ή 250 ευρώ αν τηρούν διπλογραφικά βιβλία) συν τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής του φόρου που τους αναλογεί, ενώ αν πληρώσουν μέσα σε 30 μέρες τον κύριο φόρο και το πρόστιμο, τότε προβλέπεται έκπτωση 40% από το πρόστιμο.

    Μετά την κοινοποίηση του προσωρινού σημειώματος ελέγχου, και εφόσον προκύπτει πληρωτέος φόρος, οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ύψους έως και 50% του οφειλόμενου ποσού, το οποίο όμως θα μπορεί να “κουρευτεί” κατά 40%, εφόσον αυτό πληρωθεί μέσα σε 30 μέρες από τον καταλογισμό του, με εξαίρεση τις δηλώσεις παρακρατούμενου φόρου μισθωτών υπηρεσιών, για τις οποίες δεν προβλέπεται καμία έκπτωση.

    Έκπτωση παρέχεται αντίθετα σε φορολογούμενους που υποβάλλουν αίτηση για συμβιβασμό και αποδέχονται εκδοθείσες πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, εφόσον προχωρήσουν σε άμεση εξόφλησή της.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: «Ώρα μηδέν» για τις τηλεοπτικές άδειες: Οι διεκδικητές και ο ξαφνικός θάνατος του MEGA

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Συνταξιούχοι: Πώς μπορούν να διεκδικήσουν αναδρομικά έως και 688 ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθελοντική αποκάλυψη εισοδημάτων: Γιατί το ΥΠΟΙΚ την νομιμοποίησε



    ΣΧΟΛΙΑ