• Τράπεζες

    Οι τρεις κινήσεις του Χρήστου Μεγάλου που οδηγούν την Τράπεζα Πειραιώς στη νέα εποχή

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Μεγάλου

    Χρήστος Μεγάλου-CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Με τρεις κινήσεις ο Χρήστος Μεγάλου αλλάζει το πρόσωπο της Τράπεζας Πειραιώς.

    Με το σχέδιο Sunrise επιτυγχάνεται ένας τριπλός στόχος. Με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1 δισ. ευρώ μέσα στον Απρίλιο η Πειραιώς θα αποδεσμευτεί  από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Και ανοίγει ο δρόμος για διανομή μερίσματος το 2024.

    Με δύο νέες τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ, θα περιορίσει το δείκτη των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό φέτος και κάτω από 3% το 2022. Με το capital plan δημιουργεί τις προϋποθέσεις να στηρίξει την επανεκκίνηση της ελληνικής.

    «Από θέση ισχύος και με έναν πλήρως εξυγιασμένο ισολογισμό, γυρνάμε σελίδα σε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Τράπεζας Πειραιώς. Οι μέτοχοι, οι  πελάτες και οι επενδυτές περιμένουν πολλά από εμάς. Στόχος μας είναι η Τράπεζα Πειραιώς που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά να γίνει δυνατή και με υψηλή κερδοφορία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρήστος Μεγάλου στην ενημέρωση των διεθνών αναλυτών. Και ανέπτυξε το σχέδιο της επόμενης μέρας, το σχέδιο Sunrise για την ανατολή της νέας Πειραιώς.

    Μείωση «κόκκινων δανείων»

    Με τιτλοποιήσεις συνολικού ύψους 19 δισ. ευρώ και πώληση δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, η τράπεζα προχωρά αταλάντευτα στην μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο μονοψήφιο δείκτη NPE  το 2022.

    Χθες η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε αίτημα για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής» της τιτλοποίησης Sunrise 1, ύψους 7 δισ. ευρώ, καθώς ολοκληρώθηκε η φάση αξιολόγησης. Και θα ακολουθήσει η τιτλοποίηση Sunrise 2, ύψους 4 δισ. ευρώ. Όπως είναι γνωστό η τράπεζα έχει ολοκληρώσει τις τιτλοποιήσεις Phoenix και Vega (συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ).

    Το senior ομόλογο της τιτλοποίησης Sunrise 1, ανέρχεται σε 2,3 δισ. ευρώ και της Sunrise 2 στα 1,8 δις ευρώ.

    Ο κ. Μεγάλου δήλωσε πως η εικόνα από τα νέα «κόκκινα» δάνεια που αφήνει πίσω της η πανδημία είναι καλύτερη από την αρχική και εκτίμησε πως θα διαμορφωθούν στο 1 δις ευρώ, τα 200 εκατ. ευρώ καταγράφηκαν πέρυσι και αναμένονται άλλα 800 εκατ. ευρώ φέτος.

    Να σημειωθεί ότι στο τέλος Δεκεμβρίου έληξαν τα μορατόρια για δάνεια ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Σήμερα 1 δις ευρώ εξακολουθεί να είναι σε καθεστώς αναστολής δόσεων, 200 εκατ. ευρώ έχουν ενταχθεί στα προγράμματα σταδιακής αύξησης της δόσης, step up, στο «Γέφυρα 1» έχουν ενταχθεί δάνεια ύψους 1,5 δις ευρώ, ενώ δάνεια ύψους 1,2 δις ευρώ είναι επιλέξιμα για επιδότηση δόσεων στο πρόγραμμα «Γεφυρα 2».

    Στόχος της Τράπεζας Πειραιώς είναι να περιορίσει τα NPEs στα 3,6 δισ. ευρώ, από 22,5 δισ. ευρώ που είναι σήμερα.

    Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου- Οι κρίσιμες ημερομηνίες

    Στις 7 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η  Έκτακτη Γενική Συνέλευση, για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, με τον βασικό μέτοχο της τράπεζας το ΤΧΣ να έχει λάβει την απόφαση του από τις 22 Μαρτίου.

    Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα  ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου 2021.

    Η αύξηση ύψους 1 δις ευρώ θα διεξαχθεί με βιβλίο προσφορών σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές και δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα. Ο στόχος είναι το  ποσοστό του ΤΧΣ να  περιοριστεί κάτω από το 33% (από 61,3% σήμερα), όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου στην ενημέρωση των αναλυτών.

    Εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου

    Ο στόχος είναι μία ισχυρή Τράπεζα Πειραιώς που θα στηρίξει την επανεκκίνηση της οικονομίας.

    Θα προχωρήσει στην έκδοση Tier 1 ύψους 600 εκατ ευρώ. Τα κεφάλαια ενισχύονται με 400 εκατ. ευρώ από κέρδη που αποκτήθηκαν από συναλλαγές με ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου.

    Με 300 εκατ. ευρώ από την πώληση του δικτύου των POS.  Χτες υπογράφηκε συμφωνία με την Euronet Worldwide, η οποία περιλαμβάνει την απόσχιση και πώληση της δραστηριότητας των υπηρεσιών αποδοχής καρτών, καθώς και τη σύναψη μακροπρόθεσμης αποκλειστικής συνεργασίας πωλήσεων και διανομής, για αρχική περίοδο διάρκειας 10 ετών.

    Με δύο συνθετικές τιτλοποιήσεις –συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Με τις συνθετικές τιτλοποιήσεις, η τράπεζα μειώνει τον πιστωτικό κίνδυνο από τα συγκεκριμένα δάνεια, τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν στον ισολογισμό της τράπεζας, και συνεχίζει να είναι υπεύθυνη για τη διαχείρισή τους και για τη σχέση με τους πελάτες της.

    Η πρώτη συνθετική τιτλοποίηση 800 εκατ ευρώ υπογράφηκε χθες και αναμένεται η ολοκλήρωση άλλης μίας ύψους 1,2 δισ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

    Με την υλοποίηση του σχεδίου Sunrise η Τράπεζα Πειραιώς επιτυγχάνει:

    Τη  δραστική μείωση των προβληματικών δανείων και 3% δείκτη  NPE το 2022.

    Την ενίσχυση των κεφαλαίων της σε επίπεδα σταθερά άνω των εποπτικών απαιτήσεων τόσο σε  βραχυπρόθεσμο όσο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα

    Την ουσιαστική βελτίωση της ικανότητας του Ομίλου Πειραιώς για παραγωγή κεφαλαίων και τη στόχευση για οργανική κερδοφορία εφεξής

    Τη δημιουργία μιας ανανεωμένης τράπεζας με ηγετική θέση στην Ελλάδα, ικανή να στηρίξει την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας

    Η Τράπεζα Πειραιώς προγραμματίζει για το 2021 τη χορήγηση νέων δανείων ύψους 5,5 δισ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρήστος Μεγάλου: Γυρίζουμε σελίδα, το σχέδιο Sunrise οδηγεί την επόμενη μέρα της Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου: Από αύριο αρχίζουν οι επαφές με τους ξένους θεσμικούς, αρχές Μαΐου στο ταμπλό οι νέες μετοχές

    Τράπεζα Πειραιώς: Με βιβλίο προσφορών η ΑΜΚ – Κάτω από το 33% το ποσοστό του ΤΧΣ



    ΣΧΟΛΙΑ