• Μετοχές

    Τράπεζα Πειραιώς: Upside 37% και νέα έκδοση ομολόγου «βλέπει» η JP Morgan Cazenove

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς


    Ουδέτερη σύσταση (neutral) και τιμή στόχο για τη μετοχή τα 2 ευρώ (για τον Δεκέμβριο του 2021), η οποία αντιστοιχεί σε περιθώριο ανόδου 37% (από το 1,47 της μετοχής στις 26/5), δίνει για την Τράπεζα Πειραιώς η JP Morgan Cazenove.

    Όπως αναφέρει ο οίκος σε σημερινή έκθεσή του για τη μετοχή, η Πειραιώς, εφοδιασμένη με όλα τα κεφάλαια που χρειάζεται μετά την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου των 1,4 δισ. ευρώ, βρίσκεται καθ’ οδόν για να μειώσει τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματά της (NPEs) σε μονοψήφιο επίπεδο μέχρι τις αρχές του 2022 (από 46% σήμερα) και στοχεύει εν συνεχεία να βελτιώσει την απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της (ROTE) σε βιώσιμο διψήφιο ποσοστό τα επόμενα χρόνια.

    Όπως σημειώνει ο οίκος, οι επιχειρησιακοί στόχοι της Τράπεζας είναι μεν φιλόδοξοι, αλλά εκείνο που καθησυχάζει τους αναλυτές είναι η βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα, καθώς και το ιστορικό των καλών επιδόσεων της διοίκησης του Χρήστου Μεγάλου σε ό,τι αφορά την επίτευξη προηγούμενων στόχων της Τράπεζας.

    Για το 2024, την πρώτη χρονιά που η κερδοφορία θα έχει επανέλθει σε κανονικά επίπεδα σύμφωνα με την JP Morgan, οι αναλυτές «βλέπουν» την απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROTE να διαμορφώνεται στο επίπεδο του ~8% (μετά και την πληρωμή των κουπονιών των ομολόγων AT1), δικαιολογώντας ένα P/TBV 0,7x, από το τρέχον 0,39x για το 2022. Παράλληλα, χαρακτηρίζει το project Sunrise «τέλος παιχνιδιού» για τον μετασχηματισμό της Τράπεζας.

    Σημειώνει δε ότι οι κίνδυνοι για τα σχέδια εξυγίανσης των NPEs είναι σχετικά περιορισμένοι.

    Την ίδια ώρα, οι αναλυτές του οίκου θεωρούν πως τα μικρότερα προσωρινά κεφαλαιακά μαξιλάρια και ο μεγαλύτερος ορίζοντας μέχρι την επαναφορά της απόδοσης ROTE σε κανονικά επίπεδα της Τράπεζας δικαιολογούν ένα σχετικό discount σε σχέση με τις ομοειδείς της, εξού και η ουδέτερη σύσταση για τη μετοχή, την ώρα που ο οίκος δίνει overweight για τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ο δείκτης CET1 θα αγγίξει το 9,8% το 2023, διαμορφούμενος σε χαμηλότερο επίπεδο έναντι των ομοειδών της αλλά παραμένοντας άνετα πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις. Ο δείκτης CET1 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 11% το 2024.

    Οι αναλυτές του οίκου προβλέπουν επίσης ότι η Πειραιώς θα προχωρήσει σε νέα ομολογιακή έκδοση (Additional Tier I – AT1) ύψους 500 εκατ. ευρώ πριν από το 2023, ενισχύοντας κατά 1,5% τα κεφάλαια Tier 1.

    Αποτίμηση

    Η τιμή στόχος των 2 ευρώ για τη μετοχή για τον Δεκέμβριο του 2021 ενσωματώνει απόδοση ROTE ~7,8% για το 2024 (μετά την πληρωμή των κουπονιών), κόστος ιδίων κεφαλαίων 11% και ρυθμό ανάπτυξης 1,5%.

    Διαβάστε επίσης:

    JP Morgan για Τράπεζα Πειραιώς: Σε καλό δρόμο το Sunrise



    ΣΧΟΛΙΑ