• Τράπεζες

    Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε το σχέδιο Sunrise: ΑΜΚ 1 δισ. ευρώ, επιτάχυνση μείωσης NPEs – 7 Απριλίου η ΓΣ για την ΑΜΚ

    • NewsRoom
    Τράπεζα Πειραιώς: Ενεργός συμμετοχή στις διεργασίες που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του ΟΗΕ για την προώθηση των Αρχών Ενδυνάμωσης των Γυναικών

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς Financial Holdings ενέκρινε ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο για τη δραστική επιτάχυνση των NPEs και την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης του Ομίλου μέσω ενός συνδυασμού συντονισμένων δράσεων, το οποίο φέρει το όνομα Σχέδιο «Sunrise».

    Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το Σχέδιο «Sunrise» θα μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs), βοηθώντας παράλληλα την Τράπεζα να διατηρήσει μια ισχυρή κεφαλαιακή θέση και βελτιώνοντας ουσιαστικά τις χρηματοοικονομικές προοπτικές του Ομίλου Πειραιώς.

    Το σχέδιο Sunrise περιλαμβάνει τρεις συνδετικούς πυλώνες:

    1.Επιτάχυνση του προγράμματος μείωσης NPEs του Ομίλου Πειραιώς μέσω της τιτλοποίησης και της επακόλουθης αποαναγνώρισης NPEs με συνολική εκτιμώμενη μεικτή λογιστική αξία έως και €19 δισ. (συμπεριλαμβανομένων των τιτλοποιήσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, συγκεκριμένα τα Projects Phoenix και Vega). Οι επιπλέον τιτλοποιήσεις NPEs, Sunrise 1 και Sunrise 2 με μεικτές λογιστικές αξίες €7 δισ. και €4 δισ. αντίστοιχα, προβλέπεται να υλοποιηθούν χρησιμοποιώντας το Ελληνικό Σχέδιο Προστασίας Περιουσιακών Στοιχείων 2 (“HAPS2”).

    Τα χρεόγραφα υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας (senior notes)  περίπου €6,5 δισ. θα διακρατηθούν από τον Όμιλο, ενώ η πλειοψηφία των μεσαίας και χαμηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας χρεογράφων  σχεδιάζεται να διανεμηθεί στους μετόχους του Ομίλου (υπό την επιφύλαξη λήψης των εταιρικών και κανονιστικών εγκρίσεων).

    Επιπλέον, επικουρώντας την προσπάθεια εξυγίανσης του ενεργητικού, διερευνάται η πώληση εκτός του πλαισίου HAPS2 επιλεγμένων χαρτοφυλακίων NPEs με συνολική μεικτή λογιστική αξία έως και €1,5 δισ. Η Τράπεζα Πειραιώς στοχεύει να επιτύχει μονοψήφιο δείκτη NPE μετά την ολοκλήρωση αυτών των πωλήσεων, εντός των επόμενων 12 μηνών.

    2.Σειρά ενεργειών κεφαλαιακής ενίσχυσης, με σωρευτικό όφελος περίπου €2,6 δισ.:

    Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings μέσω δημόσιας προσφοράς με κατάργηση δικαιωμάτων προτίμησης ύψους €1,0 δισ.. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μαζί με τις υπόλοιπες εταιρικές ενέργειες που ενισχύουν τα κεφάλαια, θα ισχυροποιήσουν την ικανότητα της Τράπεζας να απορροφήσει ζημίες που απορρέουν από την επιταχυνόμενη μείωση των NPEs ύψους περίπου €12 δισ. Οι όροι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να καθοριστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο (υπό την αίρεση λήψης των απαιτούμενων εταιρικών και κανονιστικών εγκρίσεων, συμπεριλαμβανομένης της συγκατάθεσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας)

    Έκδοση χρεογράφων Additional Tier 1 ύψους €0,6 δισ. από την Πειραιώς Financial Holdings

    Επιπρόσθετες ενέργειες άντλησης κεφαλαίων, όπως: (i) πραγματοποίηση κερδών από το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 (ii) απόσχιση και πώληση της πλατφόρμας merchant acquiring της Τράπεζας και (iii) την αγορά πιστωτικής προστασίας σε χαρτοφυλάκια επιλεγμένων εξυπηρετούμενων δανείων (συνθετική τιτλοποίηση). Οι δύο τελευταίες συναλλαγές ανακοινώθηκαν σήμερα.

    3.Ένα ισχυρό επιχειρησιακό σχέδιο εξορθολογισμού για την ενίσχυση της προ προβλέψεων κερδοφορίας μέσω συνδυασμού ενίσχυσης των εσόδων και μείωσης του λειτουργικού κόστους λόγω βελτιώσεων της απόδοσης και ψηφιοποίησης της λειτουργίας του Ομίλου. Αυτή η αυξημένη απόδοση θα βοηθηθεί εν πολλοίς από το βελτιούμενο μακροοικονομικό περιβάλλον.

    Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της Πειραιώς Financial Holdings, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να υποστηρίξει πλήρως την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του τον Νοέμβριο του 2020, το ΤΧΣ σχεδιάζει να μειώσει τη συμμετοχή του σε μειοψηφικό μερίδιο.

    Σκεπτικό Συναλλαγής

    Η υλοποίηση του Σχέδιου «Sunrise» θα επιτρέψει:

    -Τη δραστική επιτάχυνση του πλάνου μείωσης του αποθέματος των NPEs και την επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPE στους επόμενους 12 μήνες

    -Την ενίσχυση των κεφαλαίων της Τράπεζας σε επίπεδα σταθερά άνω των εποπτικών απαιτήσεων τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα

    -Την ουσιαστική βελτίωση της ικανότητας του Ομίλου Πειραιώς για παραγωγή κεφαλαίων και τη στόχευση για οργανική κερδοφορία εφεξής

    -Τη δημιουργία μιας ανανεωμένης τράπεζας με ηγετική θέση στην Ελλάδα, ικανή να στηρίξει την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας

    Σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για την ΑΜΚ

    Στο πλαίσιο του Σχεδίου «Sunrise», το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραιώς Financial Holdings αποφάσισε τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για την παροχή εξουσιοδότησης αναφορικά με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

    Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα λάβει χώρα στις 7 Απριλίου 2021.

    Υπό την αίρεση της παροχής της έγκρισης των μετόχων, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου και να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου 2021.

    Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να διεξαχθεί μέσω βιβλίου προσφορών σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές και δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα.

    Οι Goldman Sachs Bank Europe SE και UBS Europe SE ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Πειραιώς Financial Holdings στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Αύξηση 4% στα καθαρά έσοδα από τόκους, στα €1,486 δισ. το 2020 – Στα €22,5 δισ. τα NPEs

    Χρήστος Μεγάλου: Γυρίζουμε σελίδα, το σχέδιο Sunrise οδηγεί την επόμενη μέρα της Τράπεζας Πειραιώς

    Τράπεζα Πειραιώς: Συμφωνία για την πρώτη συνθετική τιτλοποίηση εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα

    Τράπεζα Πειραιώς: Αίτηση Υπαγωγής της Τιτλοποίησης «Sunrise 1» στο Πρόγραμμα «Ηρακλής»

    Τράπεζα Πειραιώς: Συνάπτει στρατηγική συνεργασία με τη Euronet Worldwide για τα POS

     



    ΣΧΟΛΙΑ