• Τράπεζες

    Η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει την ανάκαμψη της χώρας – 10 δισ. ευρώ δάνεια την περίοδο 2020-2024

    Τράπεζα Πειραιώς: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το πράσινο ομόλογο

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Η ανάκαμψη της χώρας και το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει την ανάκαμψη αυτήν σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χρήστος Μεγάλου στην παρουσίαση που πραγματοποιεί στους διεθνείς αναλυτές.

    Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μεγάλου,  η διοίκηση της Τράπεζας στους διεθνείς αναλυτές 2,1 δισ. ευρώ νέα δάνεια δόθηκαν στους πρώτους 5 μήνες του 2021 εκ των οποίων 1,2 δισ. ευρώ το α τρίμηνο παρουσιάζοντας αύξηση 18% σε ετήσια βάση ενώ η πρόβλεψη για όλο το χρόνο είναι στα 5,7 δισ. ευρώ. Την περίοδο 2020-2024 εκτιμάται πως θα διανεμηθούν από την τράπεζα περίπου 10 δισ. ευρώ δάνεια, επεσήμανε  ο κ. Μεγάλου.

    Η τράπεζα έχει 1,4 εκατ. ενεργούς πελάτες στη winbank και σημείωσε αύξηση 28% σε ετήσια βάση. Τα έσοδα από τη βασική δραστηριότητα της τράπεζας ήταν 2% πάνω σε ετήσια βάση.

    NPEs και κόστος

    Οι λειτουργικές δαπάνες είναι μειωμένες 4% σε ετήσια βάση. H τράπεζα πέτυχε 0,4 δισ. ευρώ καθαρή πιστωτική επέκταση σε επιχειρηματικά δάνεια. Παράλληλα, συνεχίζεται το σχέδιο απομείωσης κινδύνου των οργανικών NPEs.

    Στα 19 δισ. ευρώ υπολογίζεται το σύνολο των κόκκινων δανείων που τιτλοποιούνται στον Ηρακλή μαζί με τις πωλήσεις ώστε να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες απομείωσης κινδύνου του ισολογισμού. Πολύ κοντά στην υπογραφή βρίσκεται το πακέτο Sunrise 1, ύψους 7 δισ. ευρώ. Καθ’ οδόν είναι και το Sunrise 2 ύψους 4 δισ. ευρώ και λοιπές πωλήσεις 1,5 δισ. ευρώ.

    Σύμφωνα με απαντήσεις που έδωσε η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς το κόστος για τα πακέτα Phoenix και Vega θα απεικονιστούν το επόμενο τρίμηνο στις καταστάσεις της τράπεζας.

    Τα δάνεια πελατών περιλαμβάνουν 52% των ενεργητικών της τράπεζας σε σχέση με 62% ένα χρόνο νωρίτερα κυρίως λόγω της απομείωσης των κόκκινων δανείων. Οι τιτλοποιήσεις εκπροσωπούν το 15% του ενεργητικού έναντι 9% ένα χρόνο νωρίτερα.  Η αναλογία δανείων προς καταθέσεις ανέρχεται στο 74% και ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας στο 185%.

    Κεφάλαια

    H τράπεζα θα προχωρήσει σε έκδοση ομολογιακού δανείου χαμηλότερου των 600 εκατ. ευρώ που είχε αρχικώς προγραμματίσει λόγω της μεγαλύτερης άντλησης κεφαλαίων που πέτυχε σημείωσε ο κ. Μεγάλου.

    Η εικόνα των μορατορίων της τράπεζας

    Η εικόνα των μορατορίων στο πρώτο τρίμηνο έχει ως εξής: 6,1 δισ ευρώ δάνεια εισήλθαν σε μορατόρια. Από αυτά τα 5 δισ. ευρώ έληξαν και το 1,1 δισ. ευρώ παραμένει σε μορατόρια.

    Από αυτά , στο stage 1 δηλαδή στην πλήρη επαναφορά είναι το 33%, στο stage 2 είναι το 42% και στο τρίτο στάδιο είναι το 24%. Τα 3,6 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια σε επιχειρήσεις και τα 2,5 δισ. ευρώ δάνεια σε νοικοκυριά.

    Η Πειραιώς παρακολουθεί στενά την πρόοδο των 5 δισ. ευρώ δανείων σε μορατόρια που έχουν λήξει. Περίπου το 9% αφορά χρεοκοπίες, ένα άλλο 10% εκτιμάται ότι θα χρεοκοπήσει. Επίσης περίπου 10% είναι ήδη κάτω από το πρόγραμμα Γέφυρα Ι .

    Περίπου το 40% εκτιμάται ότι θα ανακάμψει πλήρως και ένα 30% θα απαιτήσεις ρυθμίσεις για την ανάκαμψη είτε από την τράπεζα είτε με στήριξη από το Γέφυρα 2.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Νέες εκταμιεύσεις €5,7 δισ. – Στα €634 εκατ. τα κέρδη προ προβλέψεων στο πρώτο τρίμηνο

    Δύο δισ. ευρώ ομόλογα ετησίως θα εκδίδουν οι τράπεζες – Ποιοι προγραμματίζουν εκδόσεις

    Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς): Στόχος του στρατηγικού σχεδίου Sunrise η υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας η μετάβασή της στη βιώσιμη ανάπτυξη



    ΣΧΟΛΙΑ