Έχουν συμπληρωθεί πλέον τρία χρόνια από τότε που οι τράπεζες μπήκαν  τυπικά και ουσιαστικά στον «ενάρετο κύκλο» της κανονικότητας.

Το νέο ξεκίνημα σηματοδοτήθηκε στην οικονομική  χρήση του 2023, όταν άνοιξε η στρόφιγγα της παροχής μερισμάτων στους μετόχους, ενώ παράλληλα …απελευθερωθήκαν από τις νομοθετικές απαγορεύσεις και οι αμοιβές των τραπεζιτών.

1

Τα περιοριστικά μέτρα είχαν θεσπιστεί το 2008, ενώ  επικαιροποιήθηκαν το 2010 στον απόηχο των κρατικών προγραμμάτων στήριξης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Οι διατάξεις όριζαν ότι για τις χρήσεις μέχρι και το 2022, αλλά και για όσο διάστημα τα «κόκκινα» δάνεια των τραπεζών υπερβαίνουν την…κόκκινη γραμμή του 10%, οι σταθερές αποδοχές για τους Προέδρους, Διευθύνοντες Συμβούλους, λοιπά μέλη των Διοικητικών  Συμβουλίων, καθώς και για όσους έχουν τη θέση ή εκτελούν καθήκοντα Γενικού Διευθυντή, είτε και των αναπληρωτών τους, δεν μπορούν να ξεπερνούν το σύνολο των αντίστοιχων αποδοχών του Διοικητή της τραπέζης της Ελλάδος. Επίσης στα ίδια εμπλεκόμενα πρόσωπα, απαγορευόταν η χορήγηση  πάσης φύσεως μεταβλητών απολαβών (bonus).

Προ τριετίας, με τη ριζική εκκαθάριση του τοπίου από τα αθετημένα δάνεια, αλλά και με τις νομοθετικές τροποποιήσεις που επήλθαν, όλα αυτά αποτέλεσαν παρελθόν. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για τις μισθολογικές αναβαθμίσεις των τραπεζιτών, με βάση τα νέα δεδομένα του ανταγωνισμού στην αγορά. Συνάμα άρχισαν να υλοποιούνται και κινητροδοτούμενα  προγράμματα επίτευξης στόχων, με εξτρά αμοιβές και μετοχικά bonus.

Στο προσκήνιο τα μετοχικά bonus

Τα στοιχεία που προέρχονται μέσα από τις οικονομικές καταστάσεις του 2025, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο, δείχνουν ότι: Οι 5 CEO’s των συστημικών τραπεζών και της Optima Bank, καθώς επίσης και άλλα 8 ανώτερα διοικητικά στελέχη, έχουν στα προσωπικά τους χαρτοφυλάκια μετοχές των οποίων η συνολική αγοραία αξία ανέρχεται σήμερα σε 34,07 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται επί της ουσίας για μετοχές που αποκτήθηκαν από τα προγράμματα επίτευξης στόχων, είτε δωρεάν, είτε με τη χρήση των Stock Options τα οποία ασκούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Και στις δύο περιπτώσεις ο φορολογικός συντελεστής αφορά στην υπεραξία κεφαλαίου κατά την πώληση και ανέρχεται σε 15%. Χαμηλότερος δηλαδή από τη φορολογία εισοδήματος, που έχει ανώτερο συντελεστή το 44%.

Ούτως ή άλλως οι μετοχές που κατέχουν οι 13 τραπεζίτες αναμένεται να λάβουν και περίπου 820.000 ευρώ από τις επικείμενες διανομές μερισμάτων.

Αναμφίβολα οι τραπεζίτες είναι εκείνοι που πιστώνονται τη ραγδαία ανάταξη της κερδοφορίας του κλάδου, που τη σειρά της έχει συμβάλλει στην θεαματική αύξηση της αξίας των μετόχων. Στους οποίους μάλιστα θα κατευθυνθούν χρηματικές διανομές σε μετρητά περίπου 1,7 δισ. ευρώ από τα κέρδη της περσινής χρήσης. Ενώ μαζί και με τις επαναγορές ιδίων, η συνολική ανταμοιβή των μετόχων θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ.

Εurobank : Οι θέσεις Καραβία, Ιωάννου και Βασιλείου

Στη Eurobank , που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα από πλευράς ενεργητικού και χρηματιστηριακής αξίας, ο Φωκίωνας Καραβίας βρίσκεται στη θέση του CEO εδώ και 11 χρόνια.

Στα τέλη του 2025 ο ίδιος κατείχε 1.311.488 μετοχές της τράπεζας, η αξία των οποίων, με βάση τo χθεσινό κλείσιμο (στα 3,646 ευρώ) ανέρχεται σε 4.781.685 ευρώ.

Έναν χρόνο πριν είχε 755.529 μετοχές, το 2023 κατείχε 269.495 μετοχές, ενώ τα τέλη του 2022 στο χαρτοφυλάκιό του ήταν 7.569 μετοχές.

Αναπληρωτές διευθύνοντες σύμβουλοι οι Σταύρος Ιωάννου και Κώστας Βασιλείου, έχουν 236.529 μετοχές της τράπεζες και 235.001 ο δεύτερος. Με την αγοραία αξία τους να διαμορφώνεται σε 862.384 και 856.813 ευρώ αντίστοιχα.

Στα τέλη του 2024 τα δύο ανώτερα στελέχη είχαν 358.145 και 356.617 μετοχές, γεγονός που παραπέμπει σε μετέπειτα πωλήσεις, αν δεν συμβαίνει κάτι άλλο διαχειριστικής φύσεως.

Στη Eurobank υπάρχουν  stock options  εξασκήσιμα έως το 2028 με τιμή στα 0,23 ευρώ άνα μετοχή. Ενώ στην τράπεζα η Fairfax του Πρεμ Γουάτσα ελέγχει το 32,67%, σε ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια βρίσκεται ποσοστό 57,34%, οι Έλληνες θεσμικοί έχουν το 3,93%, ενώ οι ιδιώτες Έλληνες έχουν το 6,06%.

Εθνική: Μυλωνάς, Θεοφιλίδη και Χαρδούβελης

Δεύτερη με όρους χρηματιστηριακής αποτίμησης τράπεζα είναι η Εθνική, με τον Παύλο Μυλωνά να βρίσκεται στη θέση του CEO εδώ και οκτώ χρόνια. Στα τέλη του 2025, είχε στο προσωπικό του χαρτοφυλάκιο 147.795 μετοχές σημερινής αξίας 2.012.228 ευρώ, καθώς η τιμή του είναι στα 13,615 ευρώ η μία.

Το 2024 ο Παύλος Μυλωνάς κατείχε 72.808 μετοχές, το 2023 είχε 56.776 και το 2022, πρίν από την απόσυρση των απαγορεύσεων είχε 3.341 μετοχές.

Πρόεδρος της Εθνικής ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι κάτοχος 35.000 μετοχών της τράπεζας , αξίας 476.525 ευρώ. Πέρσι είχε 28.300 μετοχές.

Εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ της τράπεζας και Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής η Χριστίνα Θεοφιλίδη είχε στα τέλη της περσινής χρονιάς 50.712 μετοχές, η τωρινή αξία των οποίων είναι 690.443 ευρώ.

Η Εθνική έχει ακόμη ενεργό πρόγραμμα διάθεσης δωρεάν μετοχών σε στελέχη, ενώ για τον ποσοτικό τους  προσδιορισμό, λαμβάνεται υπόψη η τιμή των 5,30 ευρώ, όπου έγινε το placement του Τ.Χ.Σ το 2023.

Σήμερα η τράπεζα έχει 89.000 μετόχους, με το Υπερταμείο να ελέγχει το 8,39%. Περίπου 10% είναι η συμμετοχή των Funds Capital και Principal, οι ξένοι επενδυτές έχουν το 70,4%, οι Έλληνες ιδιώτες κατέχουν το 5,49% και εγχώριοι θεσμικοί το 5,72%.

Πειραιώς: Μεγάλου, Κουτεντάκης και Χατζηνικολάου

Τρίτη στη χρηματιστηριακή κατάταξη, αλλά δεύτερη με όρους ενεργητικού η τράπεζα Πειραιώς έχει επί 9 χρόνια τώρα στη θέση του CEO τον Χρήστο Μεγάλου.

Το 2025 κατείχε 111.507 μετοχές, που με βάση το χθεσινό κλείσιμο στα 7,65 ευρώ, η συνολική τους αξία ανέρχεται σε 853.028 ευρώ.

Στα τέλη του 2024 είχε 307.298 μετοχές, χωρίς να είναι γνωστό αν η περσινή μεταβολή επήλθε λόγω πωλήσεων ή για άλλους λόγους.

Ο Χρήστος Μεγάλου κατείχε 150.446 μετοχές της τράπεζα το 2023, ενώ το 2022 που ίσχυαν ακόμη οι απαγορεύσεις για μετοχικά bonus διέθετε 150.000 μετοχές.

Εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ και ανώτερος Γενικός Διευθυντής ο Βασίλης Κουτεντάκης κατέχει 53.000 μετοχές της τράπεζας, αξίας 405.450 ευρώ.

Ενώ 50.000 μετοχές αξίας 382.500 ευρώ έχει ο Πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Χατζηνικολάου. Το 2024 ο μεν πρώτος διέθετε 54.827 μετοχές, ο σε δεύτερος κατείχε τον ίδιο αριθμό μετοχών.

Στην Πειραιώς «τρέχει» επίσης πρόγραμμα διάθεσης δωρεάν μετοχών, εκ των οποίων το 40% είναι το άμεσα καταβαλλόμενο τμήμα, ενώ το υπόλοιπο 60% είναι αναβαλλόμενο στα επόμενα πέντε έτη.

Η τράπεζα διαθέτει 22.800 μετόχους, ενώ ο Τζόν Πόλσον κατέχει το 14%, οι ξένοι επενδυτές έχουν το 73%, οι Έλληνες ιδιώτες το 7% και οι Έλληνες θεσμικοί το 6%.

Alpha Bank: Ψάλτης και Παπαγαρυφάλλου

Εδώ και επτά χρόνια στη θέση του CEO της  Alpha Bank βρίσκεται  ο Βασίλης Ψάλτης. Στα τέλη της περσινής χρονιάς υπήρχαν στο χαρτοφυλάκιό του 430.872 μετοχές της τράπεζας, των οποίων η σημερινή αξία διαμορφώνεται σε 1.527.441 ευρώ, καθώς η τιμή της μετοχής είναι στα 3,545 ευρώ.

Η περσινή του θέση εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με αυτή του 2024 όταν και κατείχε 542.424 μετοχές. Το 2023 ο ίδιος είχε 264.585 μετοχές, έναντι των 806 μετοχών που κατείχε το 2022.

Σε ρόλο Deputy CEO της τράπεζας ο Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου είχε 385.321 μετοχές στα τέλη του 2025, η αγοραία αξία των οποίων είναι τώρα 1.365.963 ευρώ. Το 2024 ο ίδιος κατείχε 317.780 μετοχές.

Η τράπεζα διαθέτει πρόγραμμα τμηματικής παροχής δωρεάν μετοχών σε στελέχη, ενώ πέρσι έληξε η περίοδος αποδοχής των παλαιότερων δικαιωμάτων προαίρεσης.

Η Alpha Bank έχει τώρα  98.995 μετόχους εκ των οποίων οι 94.828 κατέχουν από 1 έως 1.000 μετοχές. Η Ιταλική  UniCredit έχει τον άμεσο έλεγχο του 29,8% της τράπεζας, με τους ξένους επενδυτές να συγκεντρώνουν ποσοστό 56,2%, τους Έλληνες ιδιώτες να έχουν το 8% και τους εγχώριους θεσμικούς το 6%.

 Οptima Bank : Τανισκίδης και Κυπαρίσσης

Ο Γιώργος Τανισκίδης σε θέση Προέδρου και ο Δημήτρης Κυπαρίσσης ως CEO αποτελούν το ηγετικό δίδυμο της Optima Bank.

H τράπεζα μπήκε στο χρηματιστήριο τον Οκτώβριο του 2023 με αποτίμηση 530,6 εκατ. ευρώ και τώρα βρίσκεται στα 2,033 δισ.. Έχοντας ενσωματώσει ζηλευτές υπεραξίες. Η Optima Bank έχει προσφέρει σημαντικά μετοχικά bonus, ενώ πέρσι η μετοχή «έσπασε» στα 3.

Έτσι ο Γιώργος Τανισκίδης που το 2024 είχε 595.000 μετοχές, βρέθηκε στα τέλη της περσινής χρονιάς να έχει 1.792.509 μετοχές. Λαμβάνοντας υπόψη ότι χθές η μετοχή έκλεισε στα 9,19 ευρώ, η αξία του χαρτοφυλακίου του Προέδρου της Optima Bank ανέρχεται σε 16.473.157 ευρώ.

Αντίστοιχα ο CEO Δημήτρης Κυπαρίσσης είχε 122.707 μετοχές της τράπεζας το 2024 και πέρσι έφτασαν να είναι 368.121. Με την τρέχουσα αγοραία αξία τους να διαμορφώνεται σε 3.383.032 ευρώ.

Στην τράπεζα η Motor Oil έχει ποσοστό συμμετοχής 8,9%, ο Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης κατέχει το 7,3%, το 31,2% βρίσκεται σε χαρτοφυλάκια θεσμικών και το 55,6% σε ιδιώτες. Πασιφανώς ανάμεσά τους είναι μέλη και εταιρείες συμφερόντων της πολυπληθούς οικογένειας Βαρδινογιάννη, που συγκεντρώνουν κατά τα φαινόμενα ένα σημαντικό ποσοστό.

Ανεξαρτήτως αυτών και πέραν των 13 CEO’s και ανώτερων τραπεζικών στελεχών, υπάρχουν και άλλοι υψηλόβαθμοι που κατέχουν μετοχές. Οι οποίες κατά κανόνα είναι λιγότερες.

Στην περίπτωση της Credia Bank δεν υπήρχαν ως τώρα μετοχικά bonus. Αυτό αναμένεται να γίνει τώρα, καθώς στην επικείμενη, έκτακτη γενική συνέλευση ζητείται η έγκριση για τη θέσπιση προγράμματος διάθεσης μετοχών σε εκτελεστικά μέλη και στελέχη της τράπεζας. Το εκπονημένο πρόγραμμα αφορά στη  διάθεση  10 εκατ. μετοχών σε δύο χρόνια.

Διαβάστε επίσης

Αποκλειστικό: Το μυστικό report της Goldman Sachs για Eurobank, Εθνική, Πειραιώς και Alpha Bank- Τι λέει στον Πιερρακάκη

Goldman Sachs: Τι συζήτησαν οι Έλληνες τραπεζίτες με την αμερικανική τράπεζα

CrediaBank: Πώς είδαν οι αναλυτές το νέο σχέδιο που «γιγαντώνει» την τράπεζα