• Τράπεζες

    Τράπεζα Πειραιώς: Με βιβλίο προσφορών η ΑΜΚ – Κάτω από το 33% το ποσοστό του ΤΧΣ

    Τράπεζα Πειραιώς: Στα 260 εκατ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2021

    Χρήστος Μεγάλου. CEO Τράπεζα Πειραιώς


    Η Τράπεζα Πειραιώς γυρίζει σελίδα με συντονισμένες κινήσεις που έχουν στόχο τη μείωση των προβληματικών της δανείων, και την κεφαλαιακή ενίσχυση της με 2,6 δισ. ευρώ, μέσω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, έκδοση Tier1, την πώληση του δικτύου POS και συνθετικές τιτλοποιήσεις.

    Επιτάχυνση του προγράμματος μείωσης NPEs του Ομίλου Πειραιώς με τιτλοποιήσεις –συνολικού ύψους 19 δισ. ευρώ– και πωλήσεις προβληματικών δανείων ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

    Συγκεκριμένα: Μετά τις τιτλοποιήσεις  Phoenix και Vega (ύψους 7 δισ. ευρώ), ακολουθούν οι τιτλοποιήσεις Sunrise 1 και Sunrise 2 με μεικτές λογιστικές αξίες 7 δισ. και  4 δισ. ευρω αντίστοιχα, οι οποίες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα καρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής ΙΙ».

    Τα senior notes ομόλογα των τιτλοποιήσεων ύψους περίπου €6,5 δισ. θα διακρατηθούν από τον Όμιλο, ενώ η πλειοψηφία των μεσαίας και χαμηλής προεξοφλητικής προτεραιότητας χρεογράφων  σχεδιάζεται να διανεμηθεί στους μετόχους του Ομίλου (υπό την επιφύλαξη λήψης των εταιρικών και κανονιστικών εγκρίσεων).

    Παράλληλα η Τράπεζα Πειραιώς  σχεδιάζει την πώληση  επιλεγμένων χαρτοφυλακίων NPEs με συνολική μεικτή λογιστική αξία έως και 1,5 δισ. ευρώ.

    Στόχος είναι τους επόμενους 12 μήνες να περιοριστεί σε μονοψήφιο ποσοστό ο δείκτης  NPE.

    Κινήσεις  κεφαλαιακής ενίσχυσης, με σωρευτικό όφελος περίπου 2,6 δισ. ευρώ με:

    Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς Financial Holdings μέσω δημόσιας προσφοράς με κατάργηση δικαιωμάτων προτίμησης ύψους 1 δισ. ευρώ. 

    Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, μαζί με τις υπόλοιπες εταιρικές ενέργειες που ενισχύουν τα κεφάλαια, θα ισχυροποιήσουν την ικανότητα της Τράπεζας να απορροφήσει ζημίες που απορρέουν από την επιταχυνόμενη μείωση των NPEs ύψους περίπου €12 δισ.

    Οι όροι της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να καθοριστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως ο μεγαλύτερος μέτοχος της Πειραιώς Financial Holdings, επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να υποστηρίξει πλήρως την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και σχεδιάζει να μειώσει τη συμμετοχή του σε μειοψηφικό μερίδιο.

    Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση θα λάβει χώρα στις 7 Απριλίου 2021. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα Απριλίου και να ολοκληρωθεί στις αρχές Μαΐου 2021. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αναμένεται να διεξαχθεί μέσω βιβλίου προσφορών σε διεθνείς θεσμικούς επενδυτές και δημόσιας προσφοράς στην Ελλάδα.

    Οι Goldman Sachs Bank Europe SE και UBS Europe SE ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της Πειραιώς Financial Holdings στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

    Έκδοση χρεογράφων Additional Tier 1 ύψους 600 εκατ. ευρώ.

    Επιπρόσθετες ενέργειες άντλησης κεφαλαίων, όπως: (i) πραγματοποίηση κερδών από το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων εντός του πρώτου τριμήνου του 2021 (ii) απόσχιση και πώληση της πλατφόρμας merchant acquiring της Τράπεζας και (iii) την αγορά πιστωτικής προστασίας σε χαρτοφυλάκια επιλεγμένων εξυπηρετούμενων δανείων (συνθετική τιτλοποίηση).

    Με το  Σχέδιο Sunrise επιτυγχάνεται:

    – Η δραστική μείωση του αποθέματος των NPEs και μονοψήφιο δείκτη  NPE στους επόμενους 12 μήνες

    – Την ενίσχυση των κεφαλαίων της τράπεζας σε επίπεδα σταθερά άνω των εποπτικών απαιτήσεων τόσο σε  βραχυπρόθεσμο όσο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα

    – Την ουσιαστική βελτίωση της ικανότητας του Ομίλου Πειραιώς για παραγωγή κεφαλαίων και τη στόχευση για οργανική κερδοφορία εφεξής

    – Τη δημιουργία μιας ανανεωμένης τράπεζας με ηγετική θέση στην Ελλάδα, ικανή να στηρίξει την επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας

    Διαβάστε επίσης:

    Χρήστος Μεγάλου: Γυρίζουμε σελίδα, το σχέδιο Sunrise οδηγεί την επόμενη μέρα της Τράπεζας Πειραιώς

    Τράπεζα Πειραιώς: Αίτηση Υπαγωγής της Τιτλοποίησης «Sunrise 1» στο Πρόγραμμα «Ηρακλής»

    Τράπεζα Πειραιώς: Συμφωνία για την πρώτη συνθετική τιτλοποίηση εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων στην Ελλάδα

    Τράπεζα Πειραιώς: Συνάπτει στρατηγική συνεργασία με τη Euronet Worldwide για τα POS

    Τράπεζα Πειραιώς: Αύξηση 4% στα καθαρά έσοδα από τόκους, στα €1,486 δισ. το 2020 – Στα €22,5 δισ. τα NPEs



    ΣΧΟΛΙΑ