• Τράπεζες

    Χρήστος Μεγάλου: Γυρίζουμε σελίδα, το σχέδιο Sunrise οδηγεί την επόμενη μέρα της Τράπεζας Πειραιώς

    Τράπεζα Πειραιώς: Στα 505 εκατ. ευρώ τα προ προβλέψεων κέρδη στο πρώτο εξάμηνο

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τρ. Πειραιώς


    Σε αύξηση κεφαλαίου 1 δισ ευρώ μέσω δημόσιας προσφοράς με κατάργηση δικαιωμάτων προτίμησης, προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς. Κατέθεσε επίσης αίτημα για να ενταχθεί στον Ηρακλή η τιτλοποίηση Sunrise, ύψους 7 δισ. ευρώ.

    «Σήμερα πραγματοποιούμε ένα πρόσθετο σημαντικό βήμα προς τα εμπρός αναφορικά με το πλάνο εξυγίανσης του ισολογισμού μας, το οποίο υλοποιούμε με συνέπεια τα τελευταία χρόνια. Βήμα που θα επιτρέψει να  επικεντρωθούμε στις βασικές μας δραστηριότητες που δεν είναι άλλες από τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Ο παραπάνω στόχος ενσωματώνεται στο νέο στρατηγικό σχέδιο “Sunrise”  της Τράπεζας Πειραιώς» δήλωσε πριν από λίγο ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου.

    Το  Sunrise αποτελείται από μια σειρά συναλλαγών-ορόσημα που θα εξυγιάνουν οριστικά τον ισολογισμό της Τράπεζας και θα υποστηρίξουν μια ελκυστική οικονομική προοπτική, βασισμένη στην κερδοφόρο ανάπτυξη.

    Για την υλοποίηση του σχεδίου “Sunrise”, μια σειρά από άρτια συντονισμένες και στοχευμένες δράσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης με σωρευτικό όφελος περίπου €2,6 δισ. ακολουθούν σταδιακά στην επόμενη περίοδο, εκ των οποίων περίπου €1 δισ. από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω ανοικτής προσφοράς και με παράλληλη κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης.

    Ταυτόχρονα, πέραν της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, επιπρόσθετες ενέργειες με συνολική θετική επίπτωση στα κεφάλαιά μας €1 δισ., είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Ειδικότερα, (α) κέρδη ύψους €0,4 δισ. από το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2021, (β) €0,3 δισ. από την πώληση της δραστηριότητας αποδοχής καρτών και (γ) €0,3 δισ. από συνθετικές τιτλοποιήσεις επιλεγμένων χαρτοφυλακίων εξυπηρετούμενων δανείων. Με τις δύο τελευταίες συναλλαγές, εκείνης των καρτών, καθώς και την πρώτη συνθετική τιτλοποίηση, οι οποίες και οι δύο αποτελούν τις πρώτες συναλλαγές του είδους τους για την ελληνική τραπεζική αγορά, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε σήμερα την υπογραφή των συμφωνιών με στρατηγικούς διεθνείς εταίρους. Επιπρόσθετα, σήμερα υποβάλαμε την αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηρακλής» της καινούργιας μας τιτλοποίησης με την επωνυμία “Sunrise 1” συνολικού ύψους  NPEs €7 δισ.

    Οι συναλλαγές Phoenix-Vega ύψους €7 δισ. αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους με τη συμβολή του προγράμματος «Ηρακλής», που μας παρέχει τη δυνατότητα πραγματοποίησης των συναλλαγών, προκειμένου να προχωρήσουμε με ταχύτερο ρυθμό στην οριστική μείωση του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Για τους επόμενους 12 μήνες έχει προγραμματιστεί επιπρόσθετη μείωση €12 δισ. NPEs , γεγονός που θα μας φέρει γρηγορότερα σε μονοψήφιο δείκτη NPE, επιτρέποντάς μας να επιτύχουμε μεσοπρόθεσμη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 10%.

    Από θέση ισχύος και με έναν πλήρως εξυγιασμένο ισολογισμό, γυρνάμε σελίδα σε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Τράπεζας Πειραιώς. Η αναμενόμενη υποστήριξη των μετόχων μας στην προγραμματισμένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αποτελεί απόδειξη για το μέλλον που διαγράφεται για την Τράπεζα  Πειραιώς και τις ελκυστικές αποδόσεις που θα μπορέσει να προσφέρει η Τράπεζά μας τα επόμενα χρόνια.»



    ΣΧΟΛΙΑ