• Real Estate

    Τσαρλς Γουόρθινγκτον: Πωλητήριο 50 εκατ. ευρώ για τη βίλα του στη Μύκονο

    • Bloomberg
    O βρετανός μεγιστάνας  Τσαρλς Γουόρθινγκτον

    O βρετανός μεγιστάνας  Τσαρλς Γουόρθινγκτον


    Πωλητήριο για 50 εκατομμύρια ευρώ βάζει στη βίλα του, των οκτώ υπνοδωματίων, στη Μύκονο, ο βρετανός μεγιστάνας  Τσαρλς Γουόρθινγκτον, deal που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη συμφωνία του είδους της στο ελληνικό νησί, σύμφωνα με το Bloomberg.

    Η ιδιοκτησία των 6,5 στρεμμάτων – που βρίσκεται σε ένα νησί γεμάτο πολυτελείς κατοικίες που ανήκουν σε δισεκατομμυριούχους όπως o Αμερικανός Todd Boehly – θα αναρτηθεί προς πώληση την επόμενη εβδομάδα μέσω του Beauchamp Estates.

    Σημειώνεται ότι ο Γουόρθινγκτον έχτισε μια περιουσία πουλώντας προϊόντα κομμωτικής σε διασημότητες και πούλησε την ομώνυμη εταιρεία ομορφιάς του στην εταιρεία καταναλωτικών αγαθών PZ Cussons Plc για περίπου 37 εκατομμύρια λίρες το 2004.

    «Η Μύκονος έχει μια διαφορετική αγορά από την ηπειρωτική Ελλάδα, προσελκύοντας πολύ πλούσιους αγοραστές, και αυτή η βίλα έχει κάτι μοναδικό που δεν μπορείτε να βρείτε αλλού στο νησί», δήλωσε η Ρόη Δελδήμου, κτηματομεσίτρια στο υποκατάστημα της Beauchamp Estates στη Μύκονο. «Εσείς έχετε τη θέα, αλλά κανείς δεν μπορεί να σας δει».

    Η προγραμματισμένη πώληση έρχεται 10 χρόνια αφότου ο Γουόρθινγκτον αγόρασε το ακίνητο, το οποίο διαθέτει μια πισίνα υπερχείλισης με θέα στη θάλασσα.

    «Περιμένω να πουλήσω σε έναν διεθνή αγοραστή, επειδή το νησί προσελκύει πλούσιους fashionistas από όλο τον κόσμο», είπε ο Γουόρθινγκτον.

    Βίλα Τσαρλς Γουόρθινγκτον στη Μύκονο (Πηγή: Beauchamp Estates μέσω Bloomberg)

    Πώς βοηθάει η Χρυσή Βίζα

    Το Bloomberg αναφέρει ότι οι αγορές κατοικιών της Ευρώπης έχουν υποστεί μία αναταραχή μετά το τέλος της εποχής του φθηνού χρήματος. Την ίδια ώρα, οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες αύξησαν τις τιμές των στεγαστικών δανείων, ενώ οι καταναλωτές πλήττονται από την συμπίεση του κόστους ζωής.

    Εξωτερική τραπεζαρία με θέα στη θάλασσα στη βίλα στη Μύκονο. Πηγή: Beauchamp Estates μέσω Bloomberg

    Ωστόσο, στην Ελλάδα, η αύξηση του ενδιαφέροντος από ξένους αγοραστές που χρησιμοποιούν το εθνικό σύστημα «χρυσής βίζας» – το οποίο προσφέρει διαμονή σε αντάλλαγμα ξένων επενδύσεων – έχει τροφοδοτήσει την αγορά ακινήτων της Ελλάδας, η οποία επωφελείται επίσης από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση.

    Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει εδώ και καιρό τις κυβερνήσεις να τερματίσουν τα προγράμματα χρυσής βίζας με το σκεπτικό ότι είναι αντιδημοκρατικά και μπορούν να χρησιμεύσουν ως μέσο εισόδου βρώμικου χρήματος στην περιοχή, ωθώντας ορισμένα έθνη όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία να εγκαταλείψουν τα προγράμματά τους.

    Η πισίνα υπερχείλισης στη βίλα στη Μύκονο (Πηγή: Beauchamp Estates μέσω Bloomberg)

    Οι αιτούντες για το ελληνικό πρόγραμμα αυξήθηκαν σχεδόν 300% σε συνολικά 1.262 το πρώτο δίμηνο του 2023, σε σύγκριση με 316 αιτήματα που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων ακινήτων Recognyte.

    Σχεδόν τα δύο τρίτα αυτών των αιτήσεων προήλθαν από την Κίνα, ένα έθνος που έχει τη φήμη ότι ενδιαφέρεται για τα ευρωπαϊκά ακίνητα.

    Η αύξηση των αιτήσεων οφείλεται κυρίως στον διπλασιασμό του επενδυτικού ορίου της Ελλάδας στα 500.000 ευρώ σε ορισμένες περιοχές της χώρας – συμπεριλαμβανομένης της Μυκόνου – από τον επόμενο μήνα.

    Πλούσιοι αγοραστές, ανεξάρτητοι από το χρέος

    Τα πιο ακριβά σπίτια της Ευρώπης συνήθως αγοράζονται από ανθρώπους που εξαρτώνται λιγότερο από το χρέος. Περίπου το 17% των ατόμων με πολύ μεγάλη περιουσία, αγόρασαν τουλάχιστον ένα σπίτι πέρυσι, σύμφωνα με μια έκθεση του μεσίτη Knight Frank.

    Επιπλέον, η έκθεση κατατάσσει την Ελλάδα ως την πέμπτη πιο διεθνή αγορά ακινήτων με ποικιλομορφία, πάνω από τη Γερμανία και την Πορτογαλία, υποδηλώνοντας ότι μια μεγάλη ομάδα αγοραστών θα μπορούσε να ενδιαφέρεται για την αγορά σπιτιού στη Μύκονο.

    Τα οικιστικά ακίνητα θεωρούνται ως η ασφαλέστερη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων για πλούσιους επενδυτές, σύμφωνα με την έρευνα, που τα κατατάσσει πάνω από τον χρυσό και τα ομόλογα, αντίστοιχα.

    «Ψάχνουμε να αγοράσουμε ένα άλλο οικόπεδο στη Μύκονο για να ξεκινήσουμε ένα νέο project», δήλωσε ο Γουόρθινγκτον, ο οποίος έχει επίσης ακίνητα στο Κολοράντο και στο Λονδίνο. «Σίγουρα περιμένω να επιτύχω τη ζητούμενη τιμή και θα περιμένω τη σωστή προσφορά», συμπλήρωσε.

    Διαβάστε επίσης: 

    Φουρλής: 50 εκατομμύρια έφερε στους μετόχους η Trade Estates

    Ανδρέας Μικρούτσικος: Στο σφυρί η μεζονέτα στην Κηφισιά

    Πέτρος Φιλιππίδης: Πουλήθηκε σε πλειστηριασμό το οικόπεδό του στο Σοφικό

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ