• Business

    Φουρλής: 50 εκατομμύρια έφερε στους μετόχους η Trade Estates

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Fourlis

    Βασίλης Φουρλής, Πρόεδρος Fourlis


    Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου αναμένεται η εισαγωγή της Trade Estates στο Χρηματιστήριο Αθηνών αφού ο φάκελος του ενημερωτικού δελτίου είναι έτοιμος.

    Από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, εκτιμάται ότι η εταιρεία θα αντλήσει 70 έως 100 εκατ. ευρώ, ενώ μετά την ΑΜΚ η ελεύθερη διασπορά των μετοχών θα διαμορφωθεί τουλάχιστον στο 25%, όπως άλλωστε ορίζει η νομοθεσία. Επίσης, μετά την εισαγωγή της ΑΕΕΑΠ στο Χρηματιστήριο, δανεισμός 150 εκατομμυρίων θα μεταφερθεί στον δικό της ισολογισμό. Θυμίζουμε πως ενώ η κεφαλαιοποίηση ολόκληρου του ομίλου φτάνει σε περίπου 228 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η μετοχή έκλεισε με πτώση 1% στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

    Σήμερα, η αξία χαρτοφυλακίου ξεπερνά τα 310 εκατομμύρια ευρώ. «Η Trade Estates δημιουργήθηκε ως ένα νέο business του ομίλου, η οποία θα παράγει αξία για τους μετόχους. Τα φορολογικά οφέλη είναι σημαντικότατα, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι δημιουργούμε μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία έχει φέρει αξία στους μετόχους περίπου 50 εκατομμύρια μέχρι σήμερα.

    »Στο χρηματιστήριο θα μπει με αξία σχεδόν 230 εκατομμύρια ευρώ. Είναι η πιο εξειδικευμένη και η πιο κερδοφόρα – τολμώ να πω – όσον αφορά τα assets της, ΑΕΕΑΠ αυτή τη στιγμή. Έχει ακόμα ένα παράπλευρο όφελος, ανέδειξε την πραγματική αξία του ομίλου. Φτάνουμε στο σημείο η κεφαλαιακή αξία του ομίλου να είναι ίση με την κεφαλαιακή αξία της ΑΕΕΑΠ. Όταν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, η αξία της δραστηριότητας της λιανικής θα βγει πραγματικά στην επιφάνεια», είπε κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης ο Βασίλης Φουρλής.

    «Έρχονται πολύ σημαντικοί παίκτες και συνεργάζονται μαζί μας στρατηγικά. Η εταιρεία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο για να κάνει το επόμενο βήμα, κάτι που περιμένει και η επενδυτική αγορά», ανέφερε κατά την πρώτη του εισήγηση ως CEO στη γενική συνέλευση των μετόχων ο Δημήτρης Βαλαχής.

    Σε ΕBITDA 50 εκατομμυρίων στοχεύει ο όμιλος

    «Η χώρα και η εταιρεία μπαίνουν σε ένα νέο ενάρετο κύκλο. Η αναδιοργάνωση της εταιρείας βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο, βλέπουμε να αρχίζουν να αποδίδουν οι νέες επενδύσεις. Μέσω της ΑΕΕΑΠ ξεκινά η κατασκευή του πρώτου ΙΚΕΑ στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, από το οποίο περιμένουμε πολλά, και στην ανάπτυξη του Ελληνικού, όπου η Trade Estates έχει αναλάβει να κατασκευάσει ένα εμπορικό πάρκο», είπε ο κ. Φουρλής, καλωσορίζοντας τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος διαδέχτηκε τον επί 17 χρόνια CEO, Απόστολο Πεταλά.

    Το 2022 ο όμιλος αύξησε τις πωλήσεις κατά 14%, ξεπερνώντας τα 500 εκατ., τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 20 εκατομμύρια, αυξημένα κατά 7,7%. Το πρώτο τρίμηνο του 2023 οι πωλήσεις έφτασαν τα 116 εκατομμύρια ευρώ, με την εταιρεία να «φτάνει σχεδόν σε break even. Πιστεύουμε ότι αυτή η πορεία θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα». Ερωτηθείς για το αν πρόκειται να δώσει guidance, ο Βασίλης Φουρλής διευκρίνισε ότι από την επόμενη χρήση ο όμιλος θα είναι σε θέση να παρέχει συγκεκριμένες προβλέψεις. «Πολύ σύντομα, ίσως του χρόνου, ο όμιλος θα έχει ΕBITDA 50 εκατομμυρίων», τόνισε ο πρόεδρος της εισηγμένης.

    Οι στόχοι της Fourlis για το 2026 επικεντρώνονται, εκτός από την αύξηση του τζίρου και της κερδοφορίας, στην εξυπηρέτηση πελατών, μέσω ανταγωνιστικών τιμών, ποιοτικών προϊόντων και αναβαθμισμένων υπηρεσιών. Κύριος άξονας είναι η αξιοποίηση της ψηφιοποίησης. Στον κλάδο των ΙΚΕΑ συνεχίζεται η επέκταση του δικτύου μεσαίων καταστημάτων. Το πρώτο τρίμηνο η λιανική οικιακού εξοπλισμού και επίπλων παρουσίασε πωλήσεις 77,3 εκατ. ευρώ και η Intersport αύξησε το τζίρο κατά 13,6% στα 39,3 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη Holland and Barrett, η εταιρεία σχεδιάζει το άνοιγμα τριών επιπλέον καταστημάτων έως το τέλος του χρόνου, ενώ από τις αρχές Ιουνίου έχει λανσάρει το ηλεκτρονικό κατάστημα.

    2,1 εκατ. μετοχές σε στελέχη

    Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ψηφίστηκε το νέο, κυλιόμενο πρόγραμμα διάθεσης μετοχών σε στελέχη της Fourlis. Μέχρι σήμερα έχουν αγοραστεί 1 εκατ. μετοχές από στελέχη προς συνολικά 3,3 εκατομμύρια ευρώ. Με το τρέχον πρόγραμμα επιβράβευσης στελεχών με μετοχές, από τα 2,1 εκατομμύρια μετοχές, οι 800.000 μετοχές θα δοθούν σε τέσσερις που έχουν διατελέσει διευθύνοντες σύμβουλοι, στον Νίκο Χαϊμαντά, που ανέλαβε καθήκοντα CEO στην Intersport, στον Γιάννη Λιούπη, που έτρεχε τον κλάδο χονδρικής του ομίλου για περίπου 20 χρόνια, στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου, Απόστολο Πεταλά και στον Βασίλη Φουρλή. Οι υπόλοιπες 1,3 εκατομμύρια μετοχές θα διατεθούν σε έως 35 στελέχη, ενώ όλοι έχουν υποχρέωση διακράτησης των μετόχων για δύο χρόνια.

    Ο κ. Φουρλής υπενθύμισε πως ο στόχος της διοίκησης είναι να πετύχει 750 εκατομμύρια πωλήσεις και 8% περιθώριο ΕΒΙΤ έως το 2026, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα μεγέθη της εταιρείας ακινήτων. «Είναι ένας επιθετικός στόχος, ωστόσο με τις επενδύσεις που έχουμε θα τον πετύχουμε».

    Διαβάστε επίσης

    Φουρλής: Διανέμει μέρισμα €0,11/μετοχή

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ