• Real Estate

    Θ. Φέσσας: Πώς φτάσαμε στο deal με την οικογένεια Χαλικιά

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Οι καλές σχέσεις του ιδρυτή της Briq Properties, Θεόδωρου Φέσσα με την οικογένεια Χαλικιά, η δομή της Intercontinental International και η διάθεση αποεπένδυσης των Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών από ελληνικά assets συνέτειναν στην επίτευξη συμφωνίας που διπλασιάζει «εν μία νυκτί» τα μεγέθη της Briq.

    Θυμίζουμε ότι έχει μπει ήδη στις ράγες το σχέδιο συγχώνευσης των δύο ελληνικών ΑΕΕΑΠ, μέσω και εξαγοράς ακινήτων και μετοχών της ICI από την Briq Properties, η οποία από το 2024 θα έχει χαρτοφυλάκιο αξίας τουλάχιστον 250 εκατομμυρίων ευρώ.

    Όπως είπε χθες, κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, ενώπιον των μετόχων ο κ. Φέσσας, «το κίνητρο ήταν να μεγαλώσουμε, να αποκτήσουμε διπλάσιο όγκο και να διπλασιάσουμε την απόδοση των κεφαλαίων μας. Το πετύχαμε ερχόμενοι σε συμφωνία με μία καθαρή και τίμια εταιρείας. Με τους ανθρώπους αυτούς είχαμε χημεία κι έτσι βρήκαμε την ευκαιρία. Σε βάθος χρόνου τα χρήματά μας θα έχουν καλύτερη απόδοση» είπε στους μετόχους ο πρόεδρος της ΑΕΕΑΠ, ξεκαθαρίζοντας πως «η Briq ως αυθύπαρκτη εταιρεία ήταν μία μικρή ΑΕΕΑΠ. Υπήρχαν δύο δρόμοι να μεγαλώσει: προχωρήσαμε σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 50 εκατ. το 2019 και στη συνέχεια κοιτούσαμε με ποιον θα μπορούσαμε να συγχωνευθούμε».

    Εκτός του ισοζυγίου μεταξύ των δύο εταιρειών που διευκόλυνε τη συμφωνία, ο κ. Φέσσας αναφέρθηκε επίσης στην «καλή προσωπική σχέση με την οικογένεια Χαλικιά, που ζει στο Σικάγο» και «στις πολύ καλές αναφορές» για αυτή, «Εκτός από διαχειριστές ακίνητης περιουσίας, έχουν και πολύ καλή φήμη ως τραπεζίτες. Είναι αξιόπιστοι συνέταιροι», τόνισε. Να σημειώσουμε εδώ ότι η οικογένεια Χαλικιά διοικεί τη Republic Bank of Chicago, την 23η σε κατάταξη τράπεζα του Ιλινόις, με παρουσία σε 19 τοποθεσίες.

    Από το Φεβρουάριο, οπότε ανακοινώθηκε το deal, έχει γίνει γνωστό πως σε πρώτη φάση η Briq θα εξαγοράσει από την Intercontinental International 17 ακίνητα αξίας 60,57 εκατομμυρίων. Με αυτά τα κεφάλαια, η Intercontinental International θα προχωρήσει σε μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου και τη διανομή μερισμάτων από την πώληση των ακινήτων στους μετόχους της. Στη συνέχεια, η BriQ θα αγοράσει το 26% των μετοχών της Intercontinental International από τη βασική της μέτοχο, Ajolico (της οικογένειας Χαλικιά), έναντι 10,2 εκατομμυρίων ευρώ και τέλος, θα απορροφήσει την ICI με έκδοση νέων μετοχών. Για κάθε υφιστάμενη μετοχή της ICI θα εκδοθούν περίπου 1,4178 νέες μετοχές της Briq.

    Με δανεισμό χρηματοδοτείται η συμφωνία

    Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης διευκρινίστηκες από τα 60 εκατ., ποσό έναντι του οποίου θα αγοραστούν τα 17 ακίνητα της ICI από την Briq, τα περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε τραπεζικό δανεισμό, τον οποίο αναλαμβάνει η Briq Properties. Η συμφωνία θα χρηματοδοτηθεί εξάλλου με τραπεζικό δανεισμό, κάτι που θα αυξήσει το συντελεστή μόχλευσης σε περίπου 48%, αφού ο δανεισμός θα φτάσει τα 116 εκατ. ευρώ όταν το deal ολοκληρωθεί. Σημειωτέον ότι εφόσον το πρώτο στάδιο αγοράς των ακινήτων ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο, η συναλλαγή θα έχει πραγματοποιηθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2024.

    Μετά τη συγχώνευση, οι βασικοί μέτοχοι της BriQ θα συμμετέχουν στην εταιρεία με 42%, η οικογένεια Χαλικιά με 16%, ενώ η ελεύθερη διασπορά θα διαμορφωθεί σε 41%.

    Μιλώντας για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η «νέα» Briq Properties, η CEO της εταιρείας, Άννα Αποστολίδου εξήγησε ότι ο συνολικό χαρτοφυλάκιο της νέας εταιρείας θα αποτελείται κατά 30% από γραφεία, 30% από καταστήματα, 30% από logistics αποθήκες και κατά 10% από ξενοδοχεία. «Εξακολουθεί να μας ενδιαφέρει η επένδυση σε εμπορικές αποθήκες και στον τουρισμό. Από την άλλη, τα ακίνητα της ICI είναι όλα σε εξαιρετικά σημεία, με πολύ καλές προοπτικές, καθώς το χαρτοφυλάκιο αγοράστηκε το 2012 από την Εμπορική Τράπεζα». Η ίδια τόνισε επίσης τις προοπτικές που διαβλέπει η ΑΕΕΑΠ στον τουρισμό, εξετάζοντας ακίνητα με απόδοση μεγαλύτερη του 7,5%.

    Στο τέλος του 2022 η Briq Properties διέθετε χαρτοφυλάκιο 26 ακινήτων συνολικής αξίας 136 εκατομμυρίων (σημειώνοντας 12% άνοδο). Τα έσοδα από ενοίκια είχαν διαμορφωθεί σε 8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 32%, ενώ το EBITDA ήταν αυξημένο κατά 40% στα 6 εκατομμύρια.

    Διαβάστε επίσης

    BriQ Properties: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,1046 ευρώ/μετοχή – Στις 2 Μαΐου η ημερομηνία αποκοπής

    Real Estate: Σε χαμηλό 11 ετών οι επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα στην Ευρώπη

     



    ΣΧΟΛΙΑ