• Real Estate

    Ten Brinke: Επενδύσεις μισού δισ. με ολλανδικό αέρα – Πότε κλείνουν τα deals με τον Φουρλή

    Φώτης Γιόφτσιος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ten Brinke Hellas

    Φώτης Γιόφτσιος, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ten Brinke Hellas


    Προγραμματισμένες επενδύσεις 500 εκατομμυρίων ευρώ υλοποιεί αυτήν την περίοδο ο ελληνικός βραχίονας της ολλανδικής Ten Brinke, με την αξία των ακινήτων που θα πέσει στην εγχώρια αγορά να υπολογίζεται σε ποσό άνω του 1 δισεκατομμυρίου.

    Ναυαρχίδα των σχεδίων της Ten Brinke στην Ελλάδα είναι η συνεργασία με τον όμιλο Φουρλή, διαμέσου της Trade Estates, της ΑΕΕΑΠ που ετοιμάζεται να ανοίξει το δρόμο για το Χρηματιστήριο. Η τελευταία είναι μέτοχος του 50% τριών εταιρειών της Ten Brinke που διαχειρίζονται ακίνητα σε Πάτρα, Ηράκλειο και Σπάτα, των ΜΑΝΤΕΝΚΟ, POLIKENCO και Σέβας Τεν, στα οποία αναπτύσσονται retail parks.

    Όπως πληροφορείται το mononews, στα τέλη του 2023 αναμένεται η εξαγορά ολόκληρου του μετοχικού κεφαλαίου του υπό ανάπτυξη εμπορικού πάρκου στα Σπάτα από την Trade Estates, ενώ στα μέσα του 2024 θα έχει στην ιδιοκτησία της τα δύο πάρκα σε Ηράκλειο Κρήτης και Πάτρα, στη θέση της παλιάς αχαϊκής βιομηχανίας ξύλου ΑΒΕΞ.

    Με το εμπορικό πάρκο στην Πειραιώς να έχει ανοίξει – φιλοξενώντας μισθωτές όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος, η τουρκική αλυσίδα ενδυμάτων LCWaikiki, η Μουστάκας και η McDonald’s –, η επόμενη πινακίδα που σηκώνεται είναι αυτή στα Σπάτα και έπονται Πάτρα και Ηράκλειο.

    Σε τζίρο 100 εκατομμυρίων στοχεύουν οι Ολλανδοί

    Όπως είπε σε τοποθέτησή του σε πρόσφατο συνέδριο ο Φώτης Γιόφτσιος, που ηγείται του ομίλου της Ten Brinke στην Ελλάδα, στο pipeline του developer είναι 180.000 τ.μ. logistics, 56.000 τ.μ. κατοικιών, 93.000 τ.μ. εμπορικών πάρκων, 20.000 τ.μ. τουριστικών ακινήτων και 56.000 τ.μ. επαγγελματικών ακινήτων.

    Εκτός των εμπορικών πάρκων, η έμφαση της Ten Brinke έχει ήδη επικεντρωθεί στις αποθήκες, με τα big deals της να έχουν λάβει χώρα στην περιοχή του Θριασίου. Εκεί ανέπτυξε και μεταβίβασε ως επενδυτικό προϊόν στη Grivalia ένα κέντρο διανομής 145 στρεμμάτων, που μισθώθηκε από τις Public και Orphee Beinoglou.

    Ο όμιλος της Ten Brinke στην Ελλάδα ολοκλήρωσε πέρσι έργα 83 εκατομμυρίων, ενώ το 2022 παραδίδει 79 νέα projects αξίας 150 εκατ. ευρώ. Όπως έχουν αναφέρει στελέχη της ολλανδικής πολυεθνικής, ο τζίρος της Ten Brinke για τη χρήση 2021-2022 θα φτάσει στην Ελλάδα τα 100 εκατομμύρια, από 30 – 35 εκατ. που ήταν προ τριετίας.

    Στην κατηγορία των οικιστικών έχει στην ατζέντα της έργα στη Γλυφάδα, το Ελληνικό και τους Αμπελόκηπους, ενώ επόμενη στόχευση είναι τα τουριστικά ακίνητα. Η Ten Brinke βρίσκεται κοντά στην αγορά περιουσιακών στοιχείων σε δημοφιλή ελληνικά νησιά, όπως είναι η Μύκονος, η Κρήτη και η Ρόδος, αφού έχει ήδη ξεκινήσει δύο μεγάλες αναπτύξεις στα Χανιά, τις οποίες θα διαθέσει προς πώληση.

    «Το φρέσκο χρήμα είναι στο δρόμο»

    Στρατηγική της Ten Brinke είναι να προχωρά τις αναπτύξεις, αφού συμφωνήσει σε προσύμφωνα μίσθωσης. «Για να πάρουμε τις εγκρίσεις για αυτά τα έρηα, σημαίνει ότι υπάρχει ζήτηση. Υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή ξένων επενδυτών, οι οποίοι έως τώρα εμπιστεύονταν τις παραδοσιακές αγορές, αλλά η αύξηση του κατασκευαστικού κόστους, της ενέργειας, καθώς επίσης και οι χαμηλές αποδόσεις που καταγράφονται σήμερα σε αυτές, τους αναγκάζουν να κοιτάξουν την Ελλάδα.

    »Έως τώρα, δεν την κοιτούσαν τόσο θετικά, γιατί δεν υπήρχε αυτή η σταθερότητα που χρειάζεται ένας επενδυτής», ανέφερε επίσης ο κ. Γιόφτσιος, προσθέτοντας πως «το φρέσκο χρήμα θα έρθει από νέους επενδυτές στην Ελλάδα, οι οποίοι αυτοί τη στιγμή είναι στο δρόμο».

    Μιλώντας συγκεκριμένα για την αύξηση του κατασκευαστικού κόστος, ο επικεφαλής της Ten Brinke τόνισε πως «κάποια projects σε παραδοσιακές αγορές θα παγώνουν γιατί δε μπορούν να απορροφηθούν, οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές.

    »Εδώ, όμως, έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να τις απορροφήσουμε. Πρέπει τώρα να επισπεύσουμε τις επενδύσεις για να πάρουμε το μερίδιο που αντιστοιχεί στην Ελλάδα και το οποίο έχασε την προηγούμενη δεκαετία».

    Διαβάστε επίσης:

    Ten Brinke: Η στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο Fourlis – Ολοκληρώνει 79 projects το 2022

    Trade Estates: Ομολογιακό δάνειο 80 εκατ. και νέες επενδύσεις σε logistics



    ΣΧΟΛΙΑ