• Real Estate

    Ten Brinke: Η στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο Fourlis – Ολοκληρώνει 79 projects το 2022

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    fourlis gioftsios

    Βασίλης Φουρλής, επικεφαλής Ομίλου Fourlis, Φώτης Γιόφτσιος CEO Ten Brinke Hellas


    Αυξάνει ο Όμιλος Fourlis την παρουσία του στην αγορά ακινήτων και πιο συγκεκριμένα στα Retail Parks μέσω της θυγατρικής του, Trade Estates.

    Συγκεκριμένα, η Trade Estates ανακοίνωσε χθες πως προχώρησε στην εξαγορά του υπό κατασκευή Piraeus Retail Park με ορίζοντα ολοκλήρωσης το ερχόμενο Πάσχα, που αναπτύσσει η Ten Brinke Hellas, στο τιμόνι της οποίας βρίσκεται ο Φώτης Γιόφτσιος.

    Με την κίνηση του αυτή ο Όμιλος Fourlis διαθέτει πλέον τρία εμπορικά κέντρα στο χαρτοφυλάκιο του. Το πρώτο είναι το υπό ανάπτυξη εμπορικό πάρκο νέας γενιάς στο Ελληνικό συνολικής επιφάνειας 30.000 τ.μ και αξίας 55 εκατ. ευρώ με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

    Επιπλέον πριν από λίγες εβδομάδες η εταιρεία ανακοίνωσε την εξαγορά του μεγαλύτερου retail park στην Ελλάδα, το οποίο είναι το Florida 1 στη Θέρμη Θεσσαλονίκης που βρίσκεται πλησίον του καταστήματος ΙΚΕΑ ιδιοκτησίας της Trade Estates. H συνολική του επιφάνεια ανέρχεται στα 132.000 τ.μ., ενώ οι εμπορικές επιφάνειες καλύπτουν 31.407 τ.μ και είναι μισθωμένες στις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής, όπως οι Leroy Merlin, ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, JUMBO, Κωτσόβολος, Μουστάκας και Jysk μεταξύ άλλων.

    Υπενθυμίζεται πως η θυγατρική του Ομίλου Fourlis επιδιώκει να προχωρήσει σε μία σειρά επενδύσεων σε αναπτύξεις και εξαγορές ακινήτων, οι οποίες ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 250 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία επικεντρώνει κατά κύριο λόγο σε Retail Parks και σε Logistics σε όλη την επικράτεια, με τα δεύτερα να γνωρίζουν μία σημαντικά άνθιση από την έναρξη της πανδημίας, καθώς πλήθος Ανώνυμων Εταιρειών επενδύουν σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) εκτιμούν πως έχουν βρει ένα νέο λαμπρό πεδίο δόξης.

    Η στρατηγική συνεργασία με τη Ten Brinke

    Η Trade Estates, η οποία συστάθηκε τον περασμένο Ιούλιο και επιδιώκει την είσοδο της στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά το Β’ Εξάμηνο του 2022, βρίσκεται σε αναζήτηση στρατηγικών συνεργατών με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της.

    Σύμφωνα με πηγές της αγοράς ένας από τους κύριους συνεργάτες που φαίνεται να έχει βρει η θυγατρική του Ομίλου Fourlis είναι η Ten Brinke, καθώς οι δύο εταιρείες βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με στόχο την εξαγορά ολοκληρωμένων ή υπό ανάπτυξη logistics centers.

    Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με ακίνητα της Ten Brinke που μπορούν να λειτουργήσουν ως εμπορικά κέντρα και ιδιαίτερα αυτά στο Μοσχάτο, την Πάτρα και το Ηράκλειο, δε θα προκαλέσει έκπληξη για την εγχώρια αγορά του Real Estate.

    Το επενδυτικό πλάνο της Ten Brinke

    Βέβαια η Ten Brinke Hellas που αποτελεί θυγατρική της Ολλανδικής Ten Brinke και έχει 12ετή παρουσία στη χώρα μας, δεν επενδύει μόνο στα logistics και στα εμπορικά πάρκα, αλλά διαβλέπει σημαντικές προοπτικές στα οικιστικά, τις βίλες, τις πολυτελείς και τις εξοχικές κατοικίες, καθώς  και τα ξενοδοχεία σε όλη την  ελληνική επικράτεια.

    Ενδεικτικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι εντός του τρέχοντος έτους η εταιρεία αναμένεται να έχει ολοκληρώσει 79 project  εκτιμώμενης αξίας 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν κατά κύριο λόγο σε οικιστικά projects, ενώ έως το 2023 η Ten Brinke Hellas θα έχει προχωρήσει σε επενδύσεις που ξεπερνούν τα 300 εκατ. ευρώ.

    Αυτό συμβαίνει, καθώς από την μία πλευρά, όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στην εταιρεία, η ελληνική αγορά του real estate δεν είναι αρκετά ώριμη ώστε μία ΑΕΕΑΠ να επικεντρώσει σε έναν τομέα δραστηριότητας, όπως γίνεται στο εξωτερικό και κυρίως στην Ολλανδία και την Γερμανία.

    Από την άλλη μαζί με την άνοδο της ζήτησης για logistics centers η υφιστάμενη επέλαση της πανδημίας έχει δημιουργήσει μία νέα τάση στη διεθνή αγορά και κυρίως στους αγοραστές ακινήτων από το εξωτερικό, η οποία εκδηλώνεται με έναν «άνευ προηγουμένου ενδιαφέρον», όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στην εταιρεία.

    Αυτή αφορά στην απόκτηση κατοικιών σε παραθεριστικούς προορισμούς, όπως είναι φυσικά και η Ελλάδα, που θα μπορούν να ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία στον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε και μετακινούμαστε, καθώς και τα νέα δεδομένα που ισχύουν με την τηλεργασία.

    Γιατί κυριαρχούν τα οικιστικά

    Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής -στο εξωτερικό τουλάχιστον- πρακτική, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται ένα νέο μοντέλο κατοικίας, που συνδυάζει το σπίτι με τον επαγγελματικό χώρο, δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο ένα home-office με διακριτούς χώρους.

    Τα στελέχη της Ten Brinke κρίνουν πως η Ελλάδα έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποτελέσει έναν προορισμό τόσο για ψηφιακούς νομάδες, όσο και για άτομα που εργάζονται από απόσταση για εταιρείες του εξωτερικού.

    Αν μη τι άλλο, η χώρα μας αποτελεί δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό και ήδη έχει αποδειχθεί πως οι τουρίστες ύστερα από συνεχείς διακοπές προτιμούν να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα.

    Υπό το πρίσμα αυτό η Ten Brinke κάνει το επόμενο βήμα και προσφέρει πλέον την ευκαιρία για αγορά κατοικιών στη χώρα μας, οι οποίες θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σήμερα, ενώ όλα τα υπό κατασκευή κτίρια της θα ανταποκρίνονται σε βιοκλιματικά κριτήρια. Οι περιοχές που φαίνεται να πρωταγωνιστούν κατά κύριο λόγο στο νέο αυτό εγχείρημα είναι η Βούλα, η Βουλιαγμένη, το Ελληνικό, η Γλυφάδα, καθώς και η Θεσσαλονίκη.

    Ενδεικτικά αναφέρεται πως η Ten Brinke δρομολογεί την ανέγερση πολυτελών κατοικιών επί των οδών Ανθέων, Μερώπης, Κωστή Παλαμά καθώς και δύο οικιστικά project στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Πρόκειται για διαφορετικούς τύπους κατοικιών το εμβαδόν των οποίων θα ξεκινά από τα 50 τ.μ και θα φτάνει έως και τα 280 τ.μ.

    Ταυτόχρονα η εταιρεία προχωρά και στην ανάπτυξη ξενοδοχειακών μονάδων, καθώς η Ελλάδα διαθέτει ένα ισχυρό τουριστικό προϊόν, και αναζητά έτοιμα ακίνητα ή θα προχωρήσει η ίδια στην κατασκευή ξενοδοχείων σε δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα μεταξύ άλλων. Επιπλέον, η Ten Brinke θα κατασκευάσει και αμιγώς τουριστικές κατοικίες και προς τούτο έχει προχωρήσει στη δέσμευση σημαντικών εκτάσεων στα Χανιά.

    Διαβάστε επίσης

    Fourlis: Απέκτησε το Piraeus Retail Park έναντι 18,3 εκατ. ευρώ

    Fourlis: Η Trade Estates αποκτά το μεγαλύτερο εμπορικό πάρκο στην Ελλάδα

    Ten Brinke Hellas: Τα σχέδια για logistics, πολυτελή ακίνητα και ξενοδοχεία



    ΣΧΟΛΙΑ