• Real Estate

    Σε Κωνσταντακόπουλο – Στασινόπουλο το τένις του ΟΑΚΑ για ακόμη 35 χρόνια

    Σε Κωνσταντακόπουλο – Στασινόπουλο το τένις του ΟΑΚΑ για ακόμη 35 χρόνια

    Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος (ΤΕΜΕΣ) – Ιωάννης Στασινόπουλος (Viohalco)


    Επενδύσεις 10 εκατομμυρίων σχεδιάζει στις εγκαταστάσεις τένις του ΟΑΚΑ η Στάδιο 2020, το κοινό επενδυτικό όχημα του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο της ΤΕΜΕΣ και του Ιωάννη Στασινόπουλου της Viohalco, ύστερα από την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Μεταξύ άλλων, αυτή προβλέπει ότι η εταιρεία θα μισθώνει για τα επόμενα 35 χρόνια τις εγκαταστάσεις 70 στρεμμάτων.

    Το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης «Σπύρος Λούης» ξεκίνησε να τρέχει τον διαγωνισμό για τα 70.000 τ.μ. στις αρχές του χρόνου, συνεχίζοντας το έργο ιδιωτικοποίησης των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Η αρχή έγινε με την εκμίσθωση του Κέντρου Αντισφαίρισης στη Στάδιο 2020, εταιρεία που ιδρύθηκε από τους δύο επιχειρηματίες τον Ιανουάριο του 2020 με στόχο την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της εγκατάστασης. Η σύμβαση της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τα 16 γήπεδα τένις του Σταδίου, λήγει τον Ιούλιο, για αυτό και το δημόσιο ξεκίνησε την αναζήτηση του διαδόχου μισθωτή.

    Σύμφωνα με τη διακήρυξη του διαγωνισμού, η σύμβαση αφορά στο σύνολο του υπαίθριου χώρου με τις κτιριακές και αθλητικές εγκαταστάσεις του καθώς και με τον χώρο προσωρινής στάθμευσης. Η Στάδιο 2020 ήταν επόμενο να καταθέσει προσφορά, αφού η ΤΕΜΕΣ επενδύει ήδη στο τένις μέσω του Costa Navarino. Τον Μάρτιο, το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΚΑ ενέκρινε την ανακήρυξη της εταιρείας Κωνσταντακόπουλου – Στασινόπουλου ως προσωρινή μειοδότρια, με τις τελικές υπογραφές να έχουν ήδη πέσει.

    Μάλιστα, το ΟΑΚΑ δίνει προθεσμία στο μισθωτή να συνάψει συμβάσεις με τους κατασκευαστές έως τον Μάρτιο του 2023 και να ολοκληρώσει τα έργα μέχρι τον Ιούνιο του 2024, ενώ με τη συμπλήρωση δεκαετίας, ο μισθωτής θα πρέπει να προσκομίσει επικαιροποιημένο business plan για το ΟΑΚΑ. Όπως, όμως, πληροφορείται το mononews, οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν τα πρώτα έργα νωρίτερα του χρονοδιαγράμματος, ακόμα και στα τέλη του 2023.

    Διπλασιάζει το κόστος αναβάθμισης η Στάδιο 2020

    Σε ό,τι αφορά τη διοίκηση της Στάδιο 2020, διευθύνοντας σύμβουλος έχει οριστεί ο Αλέξανδρος Σκαρλατίδης, ενώ στο δ.σ. συμμετέχει η Μαρίνα Παπατσώνη, στέλεχος της ΤΕΜΕΣ, ο Στέφανος Θεοδωρίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΜΕΣ και ο Παναγιώτης Καπετανάκος, διευθύνων σύμβουλος της Noval Property, συμφερόντων του ομίλου Viohalco.

    Το μίσθωμα που ζητά το ΟΑΚΑ φτάνει τα 15.000 ευρώ ανά μήνα, αλλά η Στάδιο 2020 θα πρέπει να προχωρήσει σε εργασίας αναβάθμισης των εγκαταστάσεων με επενδύσεις τουλάχιστον 5 εκατομμυρίων, ποσό το οποίο αναμένεται να διπλασιαστεί και λόγω του αυξημένου κατασκευαστικού κόστους αλλά και βάσει του master plan των επενδυτών. Σε αυτές συγκαταλέγεται η ανακαίνιση του κεντρικού γηπέδου τουλάχιστον αναφορικά με τα καθίσματα (θεατών και δημοσιογραφικά), την γηπεδική επιφάνεια, τον ηλεκτροφωτισμό, τις οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις καθώς και τους κλειστούς χώρους, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές της διεθνούς ομοσπονδίας αντισφαίρισης.

    Πέρα από τις εγκαταστάσεις τέννις, η ανακαίνιση του ΟΑΚΑ αποτέλεσε τον πρώτο διαγωνισμό έργου της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ. Το έργο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση 43,5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και ξεκινά με την επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα. Στόχος του έργου είναι η επισκευή, η συντήρηση και η βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης του ΟΑΚΑ προκειμένου να παραταθεί η ωφέλιμη ζωή του, να αναβαθμιστούν οι υποδομές του, να μειωθούν τα κόστη λειτουργίας του και να διατίθεται ασφαλές, λειτουργικό, ανταποδοτικό και βιώσιμο για την ενίσχυση του αστικού αθλητισμού και των δράσεων αναψυχής.

    Η γειτνίαση με τη Lamda και η «ανησυχία» της Κομισιόν

    Στο έργο της συνολικής ανάπλασης έχει αναφερθεί και η Κομισιόν, τονίζοντας πως «είναι σημαντικό η συνολική στρατηγική να διασφαλίζει ότι το ΟΑΚΑ μπορεί να δημιουργήσει αρκετά οργανικά έσοδα».

    Στην τελευταία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, αναφέρεται πως οι αρχές έχουν προχωρήσει σε προπαρασκευαστικές ενέργειες για την εκπόνηση λεπτομερούς μελέτης σκοπιμότητας (συμπεριλαμβανομένου business plan) για το ΟΑΚΑ, με σχετικό διαγωνισμό. Η μελέτη σκοπιμότητας αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2023. Βασικός στόχος της συνολικής προσέγγισης για το ΟΑΚΑ θα είναι να διασφαλίσει ότι μπορεί να αποφέρει αρκετά έσοδα για να εξασφαλιστεί ότι θα είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, έτσι ώστε να καλυφθούν έξοδα συντήρησης αλλά και μελλοντικές επενδύσεις.

    Θυμίζουμε πως η Dimand έχει εκπονήσει ως δωρεά το master plan συνολικής αναβάθμισης του ΟΑΚΑ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του master plan, η κερδοφορία του ΟΑΚΑ αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% σε ορίζοντα πενταετίας, να δημιουργηθούν 1.400 μόνιμες θέσεις εργασίας και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε 40.000 άτομα ημερησίως. Στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ επενδύει και η Lamda Development, έχοντας υπογράψει τη σύμβαση εργασιών ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Κέντρου Υγρού Στίβου με το υπουργείο Πολιτισμού.

    Διαβάστε επίσης

    ΣΕΓΑΣ: Ζήτησε την αποκλειστική παραχώρηση του κεντρικού σταδίου του ΟΑΚΑ για 49 χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ