• Real Estate

    Prodea: Στον τραπεζικό γκισέ για νέες επενδύσεις

    O κ. Άρις Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea και μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής

    Άρης Καρυτινός, Διευθύνων Σύμβουλος της Prodea


    Στη σύναψη ομολογιακού δανείου ποσού έως 180 εκατομμυρίων με την Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε προχθές, Πέμπτη η Prodea.

    Το δάνειο είναι διάρκειας 5 ετών, με δυνατότητα παράτασης για άλλα 2 έτη και, όπως αναφέρει η διοίκηση στην έκθεση των ενδιάμεσων οικονομικών καταστάσεων, τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή υφιστάμενων δανειακών υποχρεώσεων, για την εξυπηρέτηση γενικών επιχειρηματικών αναγκών της Εταιρείας και για την πραγματοποίηση νέων επενδύσεων. Εξάλλου, όπως αναφέρει σε άλλο σημείο και οι νέες αποκτήσεις ακινήτων χρηματοδοτήθηκαν από δανειακά κεφάλαια

    Μία συμφωνία που είναι σε εξέλιξη και θα δώσει στην ΑΕΕΑΠ ρευστότητα είναι η πώληση 43 ακινήτων στην Εθνική Τράπεζα, αντί 237 εκατομμυρίων ευρώ. Στις 22 Ιουνίου τα αρμόδια όργανα της επενδυτικής ακινήτων αποφάσισαν την έναρξη διαδικασιών για τη μεταβίβαση των assets. Ακολούθησε η υπογραφή μνημονίου συμφωνίας αναφορικά με τα ακίνητα που σήμερα εκμισθώνει η Prodea στην Εθνική, το οποίο περιλαμβάνει δύο σκέλη: αφενός την πώληση των ακινήτων στην Εθνική έναντι 237 εκατ., που αντιστοιχούν στην αγοραία αξία αυτών των ακινήτων σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανεξάρτητων εκτιμητών, αφετέρου την τροποποίηση κάποιων όρων της μίσθωσης για τα εναπομένοντα ακίνητα, τα οποία δεν θα πωληθούν και θα παραμείνουν μισθωμένα στην τράπεζα. Ήδη, από τα τέλη Ιουνίου έλαβε χώρα η πρώτη από τις πωλήσεις, η οποία αφορά σε ακίνητο στο Γέρακα, αξίας 83,25 εκατομμυρίων ευρώ.

    Έργα 870 εκατ. ευρώ

    Η Prodea θα χρησιμοποιήσει σημαντικό μέρος των προσόδων από την πώληση για την αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού της ενώ το υπόλοιπο θα διατεθεί για την υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος. H εισηγμένη έχει στο pipeline της έργα συνολικής αξίας 870 εκατ. ευρώ, ενώ ήδη τα πρώτα έργα ανάπτυξης έχουν ολοκληρωθεί και σταδιακά ολοκληρώνονται και άλλα με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων από μισθώματα και τη βελτίωση της κερδοφορίας στις επόμενες χρήσεις.

    Η Prodea εξακολουθεί να επενδύει στην κατοικία, έναν τομέα στον οποίο εισήλθε πρόσφατα. Στις 7 Σεπτεμβρίου, η θυγατρική «Σύγχρονο Κατοικείν» προχώρησε στην απόκτηση μιας οικοπεδικής έκτασης στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας, συνολικής επιφάνειας 4.200 τ.μ., στο οποίο θα αναπτυχθούν κατοικίες προς πώληση. Το τίμημα για το ακίνητο ανήλθε σε 5,7 εκατομμύρια. Το πιο πρόσφατο deal που ανακοίνωσε η Prodea ήταν η μίσθωση του Karela Business Park, του μεγαλύτερου ακινήτου-συγκροτήματος γραφείων του χαρτοφυλακίου της, στον όμιλο Μυτιληναίου. Η νέα μίσθωση είναι 15ετής με ελάχιστη διάρκεια 12 έτη. Το Karela Business Park, που φιλοξενούσε μέχρι πρότινος γραφεία του ΟΤΕ, είναι ένα σύμπλεγμα 6 κτηρίων γραφείων, συνολικής ανωδομής 29.000 τ.μ. και 1.100 θέσων στάθμευσης, το πρώτο πράσινο κτήριο στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε κατά LEED στη βαθμίδα Gold.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες, τα έσοδα της ΑΕΕΑΠ από ενοίκια αυξήθηκαν κατά 18% στα 86,7 εκατομμύρια. Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν σε 87,7 εκατ. αντί 102,5 εκατομμυρίων, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν σε 47,5 αντί 80,4 εκατ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022.



    ΣΧΟΛΙΑ