• Real Estate

    Πώς η Premia Properties θα φτάσει τον στόχο ενός χαρτοφυλακίου 1 δισ.

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Κώστας Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος Premia Properties

    Κώστας Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος Premia Properties


    Επενδύσεις 150 εκατομμυρίων ολοκληρώνει έως το 2024 η Premia Properties, προκειμένου να χτίσει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 1 δισεκατομμυρίου και να μπει στο κλαμπ των υπολογίσιμων ευρωπαϊκών δυνάμεων του real estate σε ορίζοντα πενταετίας.

    «Μέσα σε τρία χρόνια δεκαπλασιάσαμε τα μεγέθη μας κι έχουμε δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο για το οποίο είμαστε αρκετά υπερήφανοι και το οποίο θέλουμε να διευρύνουμε», είπε στο περιθώριο της ενημέρωσης των χρηματιστηριακών αναλυτών ο Κώστας Μαρκάζος, διευθύνων σύμβουλος της Premia Properties. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δρόμος προς το 1 δισ. είναι στρωμένος με οργανική ανάπτυξη, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και συγχωνεύσεις.

    Αιχμή του δόρατος των επενδύσεων που υλοποιεί αυτό το διάστημα η Premia είναι η ανακατασκευή του Athens Heart και η μετατροπή του σε βιοκλιματικό κτίριο γραφείων. Στο κτίριο γραφείων 26.500 τ.μ. επί της Πειραιώς προσδοκάται να μπει ένας μισθωτής, ενώ για την επένδυση άνω των 50 εκατομμυρίων για την αγορά και την ανακατασκευή του ακινήτου θα αξιοποιηθούν κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ακίνητο θα διατεθεί προς 15 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, τιμή χαμηλή ως προς τη μέση τιμή της αγοράς, που αναμένεται να προσελκύσει χρήστες και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του project, σύμφωνα με τη διοίκηση. Οι συζητήσεις με τον υποψήφιο μισθωτή είναι προχωρημένες, έτσι ώστε το έργο να παραδοθεί και να παράγει έσοδα το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

    Η Premia έχει, προς το παρόν, αιτηθεί τη χρηματοδότηση με 17 εκατ. ευρώ από το RRF.

    Σε ό,τι έχει να κάνει με τα οικιστικά ακίνητα, η διοίκηση τόνισε πως στο ραντάρ της είναι έργα που μπορεί να διαχειριστεί με μικρό κόστος, για αυτό κι επικεντρώνεται σε κλάδους όπως είναι οι φοιτητικές κατοικίες τις οποίες εκμισθώνει στην Hamlet, εταιρεία διαχείρισης ιδιωτικών φοιτητικών κατοικιών. Έργο υπό ανάπτυξη είναι και η δημιουργία 105 φοιτητικών κατοικιών στην Ξάνθη, στη θέση παλιού κτιρίου που αγόρασε τον Μάρτιο του 2023. Πρόκειται για ακίνητο 5.250 τ.μ., εγκαταλελειμμένο από το 2007. Κατασκευάστηκε εξ αρχής ως ιδιωτικές φοιτητικές εστίες και θα εκμισθωθεί από την Premia στην Hamlet μέσω 20ετούς σύμβασης, έπειτα από συνολική επένδυση 6 εκατομμυρίων. Αυτό το deal θα έχει ως αποτέλεσμα η δυναμικότητα της Premia στον συγκεκριμένο κλάδο να φτάσει τα 300 διαμερίσματα. Θυμίζουμε ότι η Premia έχει ήδη αγοράσει από τη Dimand δύο κτίρια serviced apartments στον Άγιο Διονύσιο Πειραιά, μισθωμένων κυρίως στην Teleperformance.

    Κατά τα λοιπά, τον Ιούνιο ολοκληρώνονται νέες συμφωνίες της Premia: στο κατάστημα της ΑΒ Βασιλόπουλος στην Παιανία η ΑΕΕΑΠ αναπτύσσει επιπλέον χώρους, ώστε να στεγαστεί κατάστημα της πολωνικής λιανεμπορικής Pepco, ενώ στις αποθήκες της Friesland Campina στον Ασπρόπυργο θα αξιοποιηθεί επίσης ο επιπλέον συντελεστής δόμησης, με τη γαλακτοβιομηχανία να επεκτείνεται στο ίδιο ακίνητο. Επιπλέον, το φθινόπωρο ολοκληρώνεται η αγορά ακινήτου logistics, μισθωμένου ήδη σε πολυεθνική επιχείρηση. Θυμίζουμε ότι χάρη στη συμφωνία της Sterner Stenhus βασική μετόχου της ΑΕΕΑΠ – με την Αθηναϊκή Ζυθοποιία για την αγορά του σήματος και των εγκαταστάσεων του νερού Ιόλη, το βιομηχανικό ακίνητο επιφάνειας 99.209 τ.μ. στη Φθιώτιδα περνά στην κατοχή της Premia.

    Σπάει το ρόδι της διανομής μερίσματος

    Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της Premia, μέσω του ομολόγου 100 εκατομμυρίων που εξέδωσε στις αρχές του 2022 το μέσο κόστος δανεισμού έχει κλειδώσει στο 2,8%, με τον συντελεστή μόχλευσης να αγγίζει το 47,3%. Την ίδια ώρα, η καθαρή θέση της ΑΕΕΑΠ έχει αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια σε τρία χρόνια, σύμφωνα με την παρουσίαση της εισηγμένης. Τα έργα που τρέχει και έχει αναπτύξει η εταιρεία αναμένεται να αποφέρουν έσοδα 20 εκατομμυρίων το χρόνο (το νωρίτερο από το 2024 κι έπειτα) χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα που θα αποκομίσει από την εκμετάλλευση των ακινήτων του Skyline, του πακέτου ακινήτων που αγόρασαν Dimand και Premia από την Alpha Bank (στη νέα εταιρεία μειοψηφικό ποσοστό θα κατέχει και η τράπεζα).

    Το 2022 τα έσοδα της ΑΕΕΑΠ αυξήθηκαν κατά 58% στα 15,1 εκατομμύρια ευρώ, το EBITDA υπερδιπλασιάστηκε στα 24,4 εκατομμύρια και τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 15,9 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί ότι η ΑΕΕΑΠ διαθέτει ταμειακό απόθεμα 48 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ φέτος σπάει το ρόδι της διανομής μερίσματος, διανέμοντας το 50% των καθαρών κερδών, που αντιστοιχεί σε 0,02 ευρώ ανά μετοχή.



    ΣΧΟΛΙΑ