• Real Estate

    Ποια χακί ακίνητα ρίχνει στην αγορά ο Ελληνικός Στρατός


    Περισσότερα από πέντε ακίνητα σε Αθήνα και περιφέρεια ρίχνει στην κτηματαγορά η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, με τους σχετικούς διαγωνισμούς να ολοκληρώνονται τον Φεβρουάριο.

    Το σημαντικότερο από τα ακίνητα που προωθεί η υπηρεσία που έχει συστήσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου real estate είναι το 409 Πρώην Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πάτρας, ένα οικόπεδο 10,05 στρεμμάτων με πέντε κτίρια 5.340 τετραγωνικών μέτρων. Ως τιμή εκκίνησης για το ακίνητο στη συμβολή των οδών Γηροκομείου και Ερυθρού Σταυρού είναι τα 216.000 ευρώ ετησίως ή 18.000 ευρώ το μήνα, ενώ η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 50 έτη από την ημερομηνία υπογραφής του μισθωτηρίου, με χορήγηση στον μισθωτή δυνατότητας παράτασης για άλλα 20 έτη.

    Ημερομηνία διεξαγωγής του ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού ορίστηκε η 22α Φεβρουαρίου, ωστόσο πρέπει να διευκρινιστεί ότι το ακίνητο είχε προγραμματιστεί να καταλήξει σε επενδυτή το 2022, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της ΥΠΑΑΠΕΔ, όπως προέβλεπε το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής.

    Στις 2 Φεβρουαρίου λήγει ο διαγωνισμός για την εκμίσθωση του πρώην στρατοπέδου Αποθήκες Πυρομαχικών Αμπελοκήπων στην Καστοριά. Το εμβαδόν του ακινήτου φτάνει τα 334,2 στρέμματα και περιλαμβάνει κτίρια 1.300 τ.μ.. Ως ετήσιο συνολικό μίσθωμα ορίστηκε το ποσό των 66.840 ευρώ.

    Εκτός από τα μεγάλα ακίνητα που προορίζονται για επαγγελματική χρήση, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αναζητά μισθωτή για πολυώροφο κτίριο γραφείων στην Καλλιθέα, επί της λεωφόρου Βενιζέλου, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Ναυτικού, με το διαγωνισμό να λήγει στις 14 Φεβρουαρίου. Το ακίνητο είναι εξαώροφο κτίριο με υπόγειο και ισόγεια καταστήματα, επιφάνειας 4.230 τ.μ.. Το ωφέλιμο εμβαδό των υπό μίσθωση χώρων ανέρχεται σε 3.006 τετραγωνικά και το μίσθωμα φτάνει τα 243.600 ετησίως, ενώ η διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε 40 συν 10 χρόνια.

    Τέλος, η ΥΠΑΑΠΕΔ διενεργεί διαγωνισμούς για πέντε οικιστικά ακίνητα. Το πρώτο βρίσκεται επί της οδού Θεμιστοκλέους 62 και Τζαβέλλα 30 στα Εξάρχεια και μισθώνεται προς 22.320 ευρώ το χρόνο. Το κτίριο των 104 τ.μ. αποτελείται από ισόγειο κατάστημα και διώροφη κατοικία και αποτελεί δείγμα λαϊκού Αθηναϊκού νεοκλασικού. Η προσπάθεια κατεδάφισής του είχε στείλει τους κατοίκους της περιοχής στο ΣτΕ, ωστόσο το ΓΕΝ στο οποίο ανήκει παρέχει τη συγκατάθεσή του για κατεδάφιση των εγκαταστάσεων. Για τις 7 Φεβρουαρίου έχουν προγραμματιστεί τέσσερις διαγωνισμοί για διαμερίσματα επί ακινήτου της οδού Ακαδημίας στο Κολωνάκι. Τα διαμερίσματα επιφάνειας 227 τ.μ., 50 τ.μ., 130 τ.μ. και 78 τ.μ. έχουν τιμή εκκίνησης τα ποσά των 37.800 ευρώ, 7.680 ευρώ, 21.360 ευρώ και 12.240 ευρώ, αντίστοιχα, ως ετήσιο μίσθωμα.

    Να θυμίσουμε πως μερικά από τα προνομιακά ακίνητα της ΥΠΑΑΠΕΔ έχουν ήδη καταλήξει σε επενδυτές, έχοντας αλλάξει χρήση. Το Σαρόγλειο Μέγαρο στην Ομόνοια, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, αναπτύχθηκε από τη Dimand ως ξενοδοχείο της Moxy και σήμερα εκμεταλλεύεται από την Prodea. Το πρώην ξενοδοχείο Le Mirage μετατράπηκε σε Lighthouse από τους Ισραηλινούς της Brown, ενώ ως ξενοδοχείο λειτουργεί από την Intrakat και το Milos, στη συμβολή των οδών Κολοκοτρώνη 3-5 και Βουλής, πίσω από την Παλιά Βουλή.



    ΣΧΟΛΙΑ