• Real Estate

    Οι real estates μπίζνες του Ελληνικού Στρατού

    Μιχάλης Δεμέστιχας, Επικεφαλής ΥΠΑΑΠΕΔ

    Μιχάλης Δεμέστιχας, Επικεφαλής ΥΠΑΑΠΕΔ


    Έσοδα 3 εκατομμυρίων από ενοίκια αναμένει να εισπράξει βάσει των συμφωνιών που έκανε πέρσι η υπηρεσία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

    Στο πλαίσιο αξιοποίησης ενός χαρτοφυλακίου πρώην στρατοπέδων αλλά και ακινήτων εντός του αστικού ιστού, η ΥΠΑΑΠΕΔ φέρεται να πραγματοποιεί όλο και περισσότερες συναντήσεις με υποψήφιους επενδυτές, έχοντας στο ιστορικό της deals όπως αυτά της μακροχρόνιας μίσθωσης κτιρίων που αξιοποιήθηκαν ως ξενοδοχεία, όπως το Moxy στο Σαρόγλειο Μέγαρο της Ομόνοιας, το Lighthouse επίσης στην Ομόνοια και boutique hotel Milos στην παλιά Βουλή.

    Ανάλογες προσπάθειες έκανε και το 2022, καθώς σύμφωνα με το τελευταίο απολογιστικό της δελτίο, στη διαδικασία ωρίμανσης και εν συνεχεία στην κατάρτιση σχεδίων συμβάσεων 17 ακινήτων, εγκεκριμένων από το Συμβούλιο Άμυνας, με σκοπό τη μακροχρόνια εκμίσθωσή τους είτε μέσω της διενέργειας δημόσιων πλειοδοτικών διαγωνισμών. Επιπρόσθετα, κατά τη διάρκεια του 2022 εκτελέστηκαν 93 αυτοψίες σε ιδιώτες, ακινήτων που έχουν διατεθεί προς αξιοποίηση στην υπηρεσία και τα οποία δεν χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν επιδείξεις των χώρων του ακινήτου, δόθηκαν οι απαραίτητες πληροφορίες και επιλύθηκαν τυχόν απορίες των ενδιαφερομένων.

    Συναντήσεις με επενδυτές

    Επίσης πραγματοποιήθηκαν 147 συναντήσεις με υποψήφιους επενδυτές στις οποίες έλαβαν χώρα σχετικές παρουσιάσεις ενημέρωσής τους για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων που διατίθενται προς αξιοποίηση στην υπηρεσία. Επιπλέον, εντός του 2022 ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ των συμβαλλόμενων μερών (ιδιοκτήτη ακινήτου και πλειοδότη) δύο διαγωνισμοί που προκηρύχθηκαν το 2021. Μεταξύ των συμβάσεων που υπογράφηκαν ήταν αυτή με το δήμο Κω για την εκμίσθωση ακινήτου 933 τ.μ.. Το συνολικό οικονομικό όφελος για τη Στρατιωτική Υπηρεσία από τη συγκεκριμένη σύμβαση μισθώσεως διάρκειας 20 ετών, θα ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των 320.000 ευρώ.

    Τα συνολικά έσοδα που απέφεραν στα ταμεία, εντός του έτους 2022, όλες οι συναφθείσες συμβάσεις από ιδρύσεως της Υπηρεσίας ανέρχονται περίπου στο ποσό των 2,9 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα από τις συμβάσεις μίσθωσης που υπέγραψε πέρσι η ΥΠΑΑΠΕΔ αναγόμενα στο σύνολο της διάρκειας της μίσθωσης, εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 3,13 εκατομμύρια ευρώ.

    Όπως αναφέρει σε στοιχεία που παρουσιάζει στους επενδυτές η ΥΠΑΑΠΕΔ, τα assets που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους οι Ένοπλες Δυνάμεις δύναται να αξιοποιηθούν ως γήπεδα γκολφ, ξενοδοχεία, glampings, εμπορικά κέντρα, τεχνολογικά πάρκα και πάρκα ΑΠΕ, καθώς και ως εγκαταστάσεις . Από τα σημαντικότερα «χακί» περιουσιακά στοιχεία είναι ακίνητο 330 στρεμμάτων στην Πέρδικα της Αίγινας, για το οποίο ζητείται ενοίκιο 1 εκατομμυρίου ευρώ το χρόνο.

    Διαβάστε επίσης

    Τεχνική Ολυμπιακή: Μνημόνιο με Παύλο Βαρδινογιάννη για συμμετοχή κατά 50% στην Luxury Life

    Θεσσαλονίκη: Σε boutique hotel θα μετατραπεί ακίνητο ιδιοκτησίας του ΑΠΘ

    Blackstone: «Βυθίστηκαν» κατά σχεδόν 40% τα διανεμητέα κέρδη το β’ τρίμηνο



    ΣΧΟΛΙΑ