• Real Estate

    Hines: Ξεκινά τον Φεβρουάριο η επένδυση 130 εκατ. στη Βούλα

    Πολ Γομόπουλος, Managing director της Hines για την Ελλάδα

    Πολ Γομόπουλος, Managing director της Hines για την Ελλάδα


    Με την παρουσίαση του master plan ξεκίνησε επίσημα η υλοποίηση της επένδυσης για οικιστικά συγκροτήματα στα κτήματα Κόνιαρη στη Βούλα, από το σχήμα Hines – Henderson Park.

    Το σχέδιο παρουσιάστηκε πριν από τα Χριστούγεννα, μεταξύ άλλων σε ιθύνοντες του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

    Ακολουθεί η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών στο ένα από τα επτά οικοδομικά τετράγωνα, τον Φεβρουάριο, προκειμένου να κατασκευαστούν κατοικίες υψηλών προδιαγραφών.

    Οι άδειες έχουν εκδοθεί για τα τρία πρώτα συγκροτήματα, που αναπτύσσονται με τη λογική των καταστρωμάτων ενός μεγάλου yacht.

    Τα πρώτα οικοδομικά τετράγωνα θα αναπτυχθούν με συντελεστή δόμησης 0,6 και θα περιλαμβάνουν υπόσκαφα κτίρια με πολλούς υπόγειους χώρους.

    Μάλιστα, ο αρχιτέκτονας που επιλέχθηκε από τους Αμερικανούς επενδυτές για την αξιοποίηση της έκτασης είναι ο Δημήτρης Πορφύριος, o οποίος δραστηριοποιείται στο Λονδίνο ως διευθυντής της εταιρείας Porphyrios Associates.

    Ο ίδιος έχει διδάξει σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα, μεταξύ άλλων ως επισκέπτης καθηγητής στο Yale School of Architecture.

    Στα έργα του ανήκει ο σχεδιασμός του The Grove Buildings, κτιρίου στο Magdalene College του Cambridge στην Οξφόρδη, ενώ στην Ελλάδα έχει σχεδιάσει την έδρα της Interamerican στη λεωφόρο Συγγρού και την Πιτυούσα ένα διεθνώς βραβευμένο οικιστικό έργο στο νησί των Σπετσών. Το έργο αναπτύχθηκε σε παραθαλάσσιο οικόπεδο 35.000 τ.μ. και περιλαμβάνει 74 πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες διαφορετικών μεγεθών.

    Εργασίες τρία χρόνια μετά τον διαγωνισμό του Μουσείου Μπενάκη

    Οι μπουλντόζες πιάνουν δουλειά τριάμιση χρόνου αφότου η αμερικανική Hines και ο ευρωπαϊκός επενδυτικός όμιλος ακινήτων Henderson Park ανακοίνωσαν την απόκτηση έκτασης 71 στρεμμάτων στην περιοχή της Βούλας από το Μουσείο Μπενάκη, σχεδιάζοντας την ανάπτυξη ενός οργανωμένου συγκροτήματος κατοικιών.

    Το αρχικό σχέδιο των Hines – Henderson θέλει το έργο να περιλαμβάνει περίπου 300 διαμερίσματα και κατοικίες, καθώς και γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές, ασφάλεια και υπόγειους χώρους στάθμευσης, με το συνολικό προϋπολογισμό να ξεπερνά τα 130 εκατ. ευρώ.

    Τα ακίνητα που θα κατασκευαστούν θα απευθύνονται σε εγχώριους και ξένους αγοραστές, καθώς η η τοποθεσία του οικοπέδου θεωρείται από τη Hines ως μια από τις πιο ελκυστικές περιοχές της Αττικής, χάρη και στην εγγύτητά της με τη θάλασσα.

    Πριν περάσει στα χέρια των επενδυτών, το κληροδότημα Κόνιαρη είχε βγει σε διαγωνισμό από το Μουσείο Μπενάκη το 2008.

    Η έκταση κατέληξε στον Ευγένιο Τίγκα έναντι περίπου 100 εκατομμυρίων, με τον ίδιο να καταβάλει ως αποζημίωση σχεδόν το 1/3 του ποσού έναντι του οποίου κατακυρώθηκε.

    Μεσούσης της κρίσης, ο εφοπλιστής έκανε πίσω στην αξιοποίηση της έκτασης διεκδικώντας την προκαταβολή, την οποία κέρδισε έπειτα από δεκαετή δικαστική διαμάχη, με το Μουσείο να αναζητά νέους αγοραστές.

    Ούτε έκτοτε προχώρησε ανέφελα το σχέδιο αξιοποίησης της έκτασης.

    Ο δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης αιτήθηκε να παραμείνει αδόμητο ένα τμήμα του ακινήτου, ούτως ώστε να μετατραπεί σε άλση και αθλητικούς χώρους.

    Έως ότου οι δύο πλευρές να φτάσουν σε αυτό τον συμβιβασμό, το καλοκαίρι του 2022, ο δήμος είχε προσφύγει τρεις φορές στη δικαιοσύνη.

    Διαβάστε επίσης:

    H Hines επενδύει στα πρώην ξενοδοχεία Κεφαλογιάννη

    Hines – Βούλα: Λήξη του πολέμου για την επένδυση των 136 εκατομμυρίων

    Σε θαμμένα διαμάντια επενδύει ο όμιλος της Hines στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ