• Real Estate

    H Hines επενδύει στα πρώην ξενοδοχεία Κεφαλογιάννη

    Πολ Γομόπουλος, Managing Director της Hines στην Ελλάδα


    Με τη βούλα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων προχωρά η ανακαίνιση των τριών ξενοδοχειακών μονάδων που εξαγόρασε η αμερικανική Hines από τη Cyan, της οικογένειας Κεφαλογιάννη.

    Τα πρώτα κεφάλαια που θα διατεθούν, θα κατευθυνθούν στον εκσυγχρονισμό του Apollonia Beach Resort & Spa, επένδυση η οποία θα φτάσει τα 21,2 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το σχέδιο έχει υπαχθεί στις διατάξεις του αναπτυξιακού νόμου, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, με το έργο να ενισχύεται με ποσό 5,3 εκατομμυρίων με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.

    Το ξενοδοχείο στην Αμμουδαρά Ηρακλείου είναι πεντάστερο, διαθέτει 336 δωμάτια 671 κλινών, τρία συγκροτήματα bungalows και τρία a la carte εστιατόρια με κρητική, ιταλική και vegan κουζίνα, ενώ μένει να φανεί αν η Hines δρομολογεί συνεργασία με διεθνή hotel operator, κατά την τακτική που ακολουθεί με όσες μονάδες εξαγοράζει.

    Το Apollonia είναι ένα από τα τρία τουριστικά ακίνητα που άλλαξε χέρια πριν από δύο χρόνια, ύστερα από από τη συμφωνία της πολυμετοχικής Cyan Group – στην οποία συμμετείχε ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης, ξάδελφος του ευρωβουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη – με τη Hines και σχήμα συμφερόντων των Γιάννη και Τίνας Δασκαλαντωνάκη. Το deal είχε ύψος 61 εκατομμυρίων ευρώ, πλέον των 30 εκατ. ευρώ που θα διατεθούν για την ανακαίνιση των Santa Marina Beach Resort, το Sitia Beach City Resort & Spa και το Apollonia Beach Resort & Spa.

    Οι κρητικές business της Hines

    Με τον τουρισμό να αποτελεί τον βασικότερο έως σήμερα πυλώνα ανάπτυξης της Hines στην Ελλάδα, η αμερικανική επενδυτική εταιρεία φέρεται να ποντάρει πολλά στην αγορά της Κρήτης, αφού αν εξαιρεθεί το Grand Hyatt (πρώην Ledra Marriott) που επεκτείνεται για να καταστεί το δεύτερο μεγαλύτερο ξενοδοχείο της Αθήνας, τα υπόλοιπα projects επικεντρώνονται στο νησί.

    Πριν το καλοκαίρι η Hines ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Intercontinental, ώστε να λειτουργήσει υπό την ομπρέλα της το 4άστερο Avra Collection Hermes Hotel της οικογένειας Μαμιδάκη, το οποίο εξαγοράστηκε το 2020 από τους Αμερικανούς. Πρόκειται για το δεύτερο ξενοδοχείο με το σήμα της Intercontinental που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα και το πρώτο resort του operator στη χώρα, με 205 δωμάτια, τέσσερα εστιατόρια, τρία μπαρ, εσωτερικό spa, δύο πισίνες, γυμναστήριο και συνεδριακό κέντρο, που θα λειτουργήσει την άνοιξη του 2023.

    Επίσης, η Hines έχει εξαγοράσει και το Coral στον Άγιο Νικόλαο, από την οικογένεια Μαμιδάκη, το οποίο από τριάστερο μετέτρεψε σε πεντάστερο και φέρει το brand Mgallery της Accor.

    Ακολούθησε, η επένδυση για το «πολύφερνο» Out of the Blue Capsis Elite Resort, στην Αγία Πελαγία, συγκρότημα της Ντίας Καψή, το οποίο «πολιορκούσαν» Σαββίδης, Μήτσης και Prodea – Invel, με την τελευταία να φτάνει μέχρι το στάδιο υποβολής προσφορών, στο πλαίσιο της διαδικασίας που εκκίνησε η ειδική διαχειρίστρια. Ως επιχείρηση, το Out of the Blue είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονταν σε 117 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 60 εκατ. αφορούσαν σε τραπεζικό δανεισμό και 29 εκατ. ευρώ σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το 2017 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου είχε αποφασίσει την υπαγωγή της εταιρείας στις διατάξεις εξυγίανσης του Πτωχευτικού Κώδικα και το 2021 η ΑΑΔΕ έβγαλε στο σφυρί το συγκρότημα.



    ΣΧΟΛΙΑ