• Real Estate

    Σε θαμμένα διαμάντια επενδύει ο όμιλος της Hines στην Ελλάδα

    Πολ Γομόπουλος

    Πολ Γομόπουλος


    Από το ξενοδοχείο της Ντίας Καψή που έπεσε έξω έως τα ναυαγισμένα σχέδια του εφοπλιστή Ευγένιου Τίγκα και της Blackrock, η Hines έχει κάνει σαφές πως σκοπεύει να ακολουθήσει στην Ελλάδα στρατηγική χρυσωρύχου.

    Το τελευταίο κρυφό χρυσωρυχείο στο οποίο πόνταρε η Hines είναι το 4άστερο Avra Collection Hermes Hotel της οικογένειας Μαμιδάκη, για το οποίο συμφώνησε με την Intercontinental Hotels Group, η οποία θα λειτουργήσει το ξενοδοχείο με το κύριο brand της.

    Αυτό θα είναι το δεύτερο ξενοδοχείο με το σήμα της Intercontinental που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα, έπειτα από τη μονάδα της οικογένειας Ιωάννου στη λεωφόρο Συγγρού. Σημειωτέον ότι η InterContinental Hotels & Resorts συμφώνησε στην επέκταση της συνεργασίας με τους Ιωάννου, η οποία λήγει φέτος, για επιπλέον 20 χρόνια.

    Παράλληλα, θα είναι το πρώτο resort υπό την ομπρέλα της Intercontinental, με 205 δωμάτια, τέσσερα εστιατόρια, τρία μπαρ, εσωτερικό spa, δύο πισίνες, γυμναστήριο και συνεδριακό κέντρο και θα λειτουργήσει την άνοιξη του 2023. Το εσωτερικό του είναι εμπνευσμένο από στοιχεία της θάλασσας, του αέρα και της πέτρας.

    Σε συμφωνία με διεθνή όμιλο έχει έρθει η Hines και για το έτερο ξενοδοχείο του ομίλου Μαμιδάκη στον Άγιο Νικόλαο, το τριάστερο Coral. Μετά την ανακαίνισή του, το πεντάστερο πλέον Niko Seaside Resort λειτουργεί υπό την ομπρέλα της Accor, η οποία το ενέταξε στη συλλογή της MGallery.

    Η διάσωση του συγκροτήματος της Ντίας Καψή

    Στην Κρήτη ο αμερικανικός όμιλος έχει εξαγοράσει ακόμα δύο πεντάστερα κι ένα τετράστερο, καθώς επίσης και το ξενοδοχειακό συγκρότημα της Ντίας Καψή, Out of the Blue Capsis Elite Resort, στην Αγία Πελαγία. Προσφέροντας 125 εκατ. ευρώ και αφήνοντας στη δεύτερη θέση την κοινοπραξία της Prodea με την Invel και τον Γιάννη Παπαλέκκα, η Hines επένδυσε σε ένα θέρετρο για το οποίο η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του 2010.

    To Out of the blue στην Κρήτη

    Το 2016 – οπότε δημοσιεύτηκαν και οι πλέον πρόσφατες οικονομικές καταστάσεις – οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονταν σε 117 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 60 εκατ. αφορούσαν σε τραπεζικό δανεισμό και 29 εκατ. ευρώ σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

    Το 2017 το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου είχε αποφασίσει την υπαγωγή της εταιρείας στις διατάξεις εξυγίανσης του Πτωχευτικού Κώδικα και από το 2020 η ειδική διαχειρίστρια εξουσιοδότησε μεταξύ άλλων στελέχη της Grant Thornton να προχωρήσουν τις διαδικασίες, που αφορούν στην απογραφή των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και στην εξέταση των συναλλαγών της με το δημόσιο ή με προμηθευτές. Πριν περάσει σε αμερικανικά χέρια, οι φήμες ήθελαν το Out of the Blue να θέλγει τον Ιβάν Σαββίδη και τον ξενοδοχειακό όμιλο Μήτση.

    Η επόμενη μέρα του Ledra Marriott

    Πριν επεκταθεί στα νησιά, η Hines είχε επενδύσει στο Ledra Marriott της Συγγρού, το οποίο ανακαίνισε και λειτουργεί ως Grand Hyatt, με τα σχέδιά της να αφορούν πλέον στη δημιουργία του μεγαλύτερου ξενοδοχείου της Αθήνας. Αυτό θα το πετύχει με την επέκταση του ξενοδοχείου στη θέση του κινηματογράφου Odeon Starcity που έβγαλε σε διαγωνισμό η Εθνική Leasing το 2019.

    Στην έκταση 22 στρεμμάτων της παλιάς κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη στο Κηφισό, στην οποία η Blackrock σχεδίαζε να δημιουργήσει πολυκατάστημα με την ονομασία Academy Gardens, η Hines ανέπτυξε κατάστημα της Leroy Merlin, αλυσίδα που λειτουργεί στην Ελλάδα η οικογένεια Φουρλή, αφού αγόρασε το ακίνητο.

    Ήταν ένα σχέδιο στο οποίο ο αμερικανικός όμιλος έδωσε τη λύση αργότερα, όπως και στην περίπτωση της Βούλας, όπου σε έκταση 80 στρεμμάτων αναπτύσσει οικιστικό project. Τα κτήματα, κληροδότημα Κόνιαρη, είχαν βγει σε διαγωνισμό από το Μουσείο το 2008. Η έκταση κατέληξε στον Ευγένιο Τίγκα έναντι περίπου 100 εκατομμυρίων, με τον ίδιο να καταβάλει ως αποζημίωση σχεδόν το 1/3 του ποσού έναντι του οποίου κατακυρώθηκε.

    Μεσούσης της κρίσης, ο εφοπλιστής έκανε πίσω στην αξιοποίηση της έκτασης και διενεργήθηκε νέος διαγωνισμός, με αποτέλεσμα το ακίνητο να περάσει σε Hines και Henderson Park. Εκεί σχεδιάζονται έως 350 κατοικίες, γυμναστήρια, πισίνες, παιδικές χαρές και υπόγειους χώρους στάθμευσης, με προϋπολογισμό 136 εκατ. ευρώ, σχέδιο στο οποίο ο δήμος αρχικά αντιτάχθηκε με τρεις προσφυγές στο ΣτΕ.

    Φωτορεαλιστικό του Grand Hyatt μετά την επέκταση

    Στο χαρτοφυλάκιο της Hines ανήκει επιπλέον και το κτίριο γραφείων στη Βασιλίσσης Σοφίας 23, το οποίο στεγάζει τις πρεσβείες της Βραζιλίας και τις Πορτογαλίας και την έδρα της Mastercard στην Ελλάδα.

    Τα σχέδια που ναυάγησαν

    Μία από τις επενδύσεις που σχεδίαζε αλλά δεν προχώρησε ήταν η μετατροπή του Athens Heart σε outlet. Η Hines είχε δημιουργήσει κοινοπραξία με την Εθνική Τράπεζα για την ανακατασκευή του mall το οποίο θα ονόμαζε Gazi Outlets, ωστόσο η συμφωνία πάγωσε και το ακίνητο παραμένει στην ιδιοκτησία της εταιρείας που το διαχειριζόταν, η οποία είναι συνδεδεμένη με την Premia (χωρίς να ενοποιείται στον όμιλο) και αναμένει επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης που έχει καταθέσει.

    Στον πάγο έμειναν και τα σχέδια για την αξιοποίηση της έκτασης της ΑΕΠ Ελαιώνα στο Βοτανικό. Πρόκειται για το κτιριακό συγκρότημα του Μπάμπη Βωβού που πέρασε στην κατοχή των Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς και εντάσσεται στη συνολική ανάπτυξη της περιοχής μέσω του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης.

    Στα logistics το επόμενο βήμα

    «Στην Ελλάδα επικεντρωνόμαστε στους εξής τομείς, φιλοξενία, κατοικίες και logistics, στον καθένα για διαφορετικούς λόγους» είχε τονίσει ο managing director της Hines για την Ελλάδα, Πολ Γομόπουλος, στο πλαίσιο της έκθεσης του ομίλου για τις προοπτικές του 2022.

    «Στα logistics υπάρχει μικρό απόθεμα διαθέσιμο, δεν υπάρχουν σύγχρονοι και κατάλληλοι χώροι αποθηκών. Φέρνουμε στην Ελλάδα την τεχνογνωσία που κατέχει παγκοσμίως η Hines», ήταν οι δηλώσεις του κ. Γομόπουλου για τον ανερχόμενο κλάδο της κτηματαγοράς.

    «Η φιλοξενία είναι βασικός τομέας της ελληνικής οικονομίας, υπάρχει μεγάλο απόθεμα κι είναι μια ευκαιρία, γιατί βλέπουμε τον ελληνικό τουρισμό να εξελίσσεται κι εκεί είναι το κλειδί. Με αυτό εννοώ ότι το ξενοδοχειακό απόθεμα χρειάζεται να προσαρμοστεί στις ανάγκες και τις προσδοκίες των επισκεπτών, όπως και σε άλλες χώρες της Μεσογείου. Δίνουμε έμφαση στη φιλοξενία γιατί βλέπουμε την ευκαιρία στα πολυτελή ξενοδοχεία και φέρνουμε επώνυμα θέρετρα, στα οποία υπάρχει επίσης έλλειψη», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «στις κατοικίες, βλέπουμε την Αθήνα ως μία πόλη με υπέροχη ακτογραμμή και υπέροχο καιρό. Την τελευταία δεκαετία δεν έχει χτιστεί τίποτα στην Αθήνα εξαιτίας της κρίσης. Αυτό δημιουργεί μια τεράστια ευκαιρία για οικιστικά ακίνητα».

    Διαβάστε επίσης

    Οι Αμερικανοί της Hines φέρνουν το δεύτερο InterContinental στην Κρήτη



    ΣΧΟΛΙΑ