• Real Estate

    Ελληνικό: Προς 28 εκατομμύρια πωλήθηκε η ακριβότερη κατοικία

    Riviera Tower

    Riviera Tower


    Περίπου 1.000 νέες κατοικίες στο Ελληνικό σε σύγκριση με τον αρχικό σχεδιασμό των 250 θα διαθέσει, κυρίως προς πώληση, η Lamda Development.

    Αυτό σημαίνει πως οι κατοικίες που θα παραδοθούν στο τέλος της πρώτης φάσης ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου θα φτάσουν τις 1.500, μαζί με τα assets που έχουν ήδη πουληθεί, δηλαδή τα 170 διαμερίσματα του Riviera Tower, τα condos και τα οικόπεδα των 28 βιλών που θα χτίσουν οι ίδιοι οι αγοραστές.

    Όπως είπε στο πλαίσιο της χθεσινής γενικής συνέλευσης των μετόχων ο διευθύνων σύμβουλος, Οδυσσέας Αθανασίου, τα πρώτα επιπλέον διαμερίσματα θα χτιστούν σε έναν πύργο 50 μέτρων κοντά στην παραλιακή, τα διαμερίσματα των οποίων θα αρχίσουν να παρουσιάζονται στους υποψήφιους αγοραστές τον επόμενο μήνα.

    Μέχρι τέλος του χρόνου θα αρχίσουν να παρουσιάζονται κι επιπλέον οικιστικά projects, κοντά στο ρέμα Τραχώνων και άλλες αναπτύξεις πάνω από την Ποσειδώνος. Σε αυτά θα προστεθούν τα 50 διαμερίσματα του πύργου τον οποίο αναπτύσσει από κοινού με τη Brooklane η Lamda, όπου τελικά δε θα υπάρχουν χρήσεις γραφείων λόγω της ζήτησης για κατοικίες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο CEO, η διακύμανση των τιμών κάθε τύπου κατοικίας είναι μεγάλη, καθώς στον ουρανοξύστη το φθηνότερο διαμέρισμα διατέθηκε προς 10.000 ευρώ το τετραγωνικό και το ακριβότερο ρετιρέ προς 32.000 ευρώ. Δεδομένου ότι το ρετιρέ έχει επιφάνεια περί τα 900 τ.μ., το ακριβότερο διαμέρισμα του Riviera Tower διατέθηκε προς περίπου 28,5 εκατ. ευρώ.

    Στα condos, τις διώροφες και τις τριώροφες κατοικίες οι τιμές ξεκίνησαν από 9.000 και έφτασαν τα 14.000 ευρώ το τ.μ., ενώ κατοικίες όπως αυτές που σχεδιάζονται τώρα στη δυτική πλευρά της ανάπτυξης, προς τον Άλιμο, πωλούνται στα νότια προάστια από 7.000 έως 15.000 ευρώ το τετραγωνικό. Γεγονός είναι πως η πλειοψηφία των επενδυτών είναι μέχρι στιγμής Έλληνες: για παράδειγμα, το 96% των ιδιοκτησιών του πύργου διατέθηκε σε Έλληνες (το 20% εξ αυτών σε Έλληνες του εξωτερικού).

    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος Lamda Development

    Ποια έργα ξεκινούν φέτος

    Παράλληλα μπαίνουν σε τροχιά εκκίνησης τα κατασκευαστικά έργα. Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί των εμβληματικών κτιρίων βρίσκονται σε τελικό στάδιο και «το 2026 όλος ο κόσμος θα μιλά για το Ελληνικό». Εντός του επόμενου διμήνου ανακοινώνονται οι εταιρείες που θα αναλάβουν την κατασκευή του πύργου μεικτών χρήσεων, του μητροπολιτικού πάρκου και των αθλητικών εγκαταστάσεων. Έως το τέλος της χρόνια θα ξεκινήσουν τα έργα σε Riviera Galleria, στα ξενοδοχεία και τις κατοικίες στη μαρίνα στο οποίο συμμετέχει η ΤΕΜΕΣ, στην παραλία των 1,2 χιλιομέτρων, στις παραθαλάσσιες βίλες, στις αθλητικές εγκαταστάσεις που θα είναι έτοιμες έως τις αρχές του 2026, και τέλος, στο mall επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης.

    Στις αρχές του 2024 ξεκινούν τα έργα που θα ολοκληρώσουν την πρώτη φάση, όπως τα projects υγείας και εκπαίδευσης, η μαρίνα Αγίου Κοσμά και οι υπόλοιπες κατοικίες. Οι εκκρεμότητες της δεύτερης φάσης αφορούν στο υπόλοιπο των 8.000 κατοικιών και στο υπόλοιπο τμήμα του μητροπολιτικού πάρκου. Πάντως, ο CEO δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι συνθήκες στον κατασκευαστικό κλάδο δεν είναι καλές, δεδομένου ότι στελέχη, μηχανικοί και τεχνικοί προσωπικό έχουν φύγει από την Ελλάδα την περίοδο της κρίσης αλλά «η Lamda το παλεύει».

    Στο τέλος του 2023 θα ανακοινωθούν οίκοι και brands εστίασης του εξωτερικού με τα οποία έχουν υπογραφεί συμβόλαια για την εκμίσθωση χώρων στη Riviera Galleria, ενώ «πολλά από αυτά θα έρθουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα δημιουργώντας monobrands καταστήματα». Στο mall των 280 καταστημάτων θα έχει ενοικιαστεί το 70% των χώρων, ενώ στο Riviera Galleria θα έχουν υπογραφεί συμβόλαια για το 50% των χώρων.

    Ως θετική περιέγραψε η διοίκηση και την οπισθοχώρηση των τραπεζών από τις επενδύσεις σε κτίρια γραφείων στο Ελληνικό. Επιβεβαίωσε ότι Eurobank και Πειραιώς δεν θα προχωρήσουν σε αναπτύξεις στην έκταση και τόνισε πως «είναι μεν κάτι που θα θέλαμε, αλλά τελικά η εξέλιξη θα μας ωφελήσει από άποψη κερδοφορίας, γιατί οι τιμές στις οποίες συμφωνήθηκαν οι πωλήσεις είναι χαμηλότερες από αυτές που αναμένεται να συμφωνηθούν τώρα».

    Ο παρών σχεδιασμός θέλει τη δημιουργία ενός SPV στο οποίο θα περιέλθουν 100.000 τ.μ. οικοπέδων και το οικόπεδο που είχε συμφωνήσει να αγοράσει η Eurobank. Επενδυτές που θα προκύψουν από τη διεξαγωγή διαγωνισμού θα αγοράσουν μερίδια αυτού του SPV, προκειμένου να προχωρήσει η ανάπτυξη κτιρίων γραφείων. Η Lamda θα κινηθεί σε μοντέλο αντίστοιχο με αυτό που έχει εφαρμόσει και στις υπόλοιπες κοινοπραξίες, στις οποίες θυμίζουμε ότι διακρατά το 30%.

    Πώς αντισταθμίζεται η αύξηση των επιτοκίων

    Χάρη στις προπωλήσεις και τις συμφωνίες της Lamda οι συνολικές δανειακές ανάγκες είναι 200 εκατομμύρια ευρώ χαμηλότερες σε σχέση με τον σχεδιασμό. Τα έξοδα τόκων είναι επίσης χαμηλότερα κατά 46 εκατομμύρια, ενώ η Lamda καταβάλει αύριο, 23 Ιουνίου τη δεύτερη δόση ύψους 167 εκατ. ευρώ του τιμήματος για την αγορά της έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ. Θυμίζουμε ότι το συνολικό τίμημα ανέρχεται σε 915 εκατομμύρια, ενώ 300 εκατ. ευρώ κατέβαλε η Lamda με την αγορά της έκτασης από το ΤΑΙΠΕΔ. Αναφερόμενος στην άνοδο των επιτοκίων, ο Οδυσσέας Αθανασίου είπε ότι κάθε νέο έργο κατασκευάζεται αφού έχει σχεδιαστεί, ενώ στόχος είναι να κλειδώνουν 30% προπωλήσεις πριν ξεκινήσει η κατασκευή κάθε έργου.

    Επίσης, η εταιρεία αναμένει περαιτέρω αύξηση των τιμών κατοικιών, ενώ κεφάλαια θα αντλήσει και από την ΑΜΚ της εισαγωγής της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο (σ.σ. η αξία της φτάνει τα 600 εκατ.) το τρίτο τρίμηνο του 2024, τα οποία θα διαθέσει στην ανάπτυξη των malls του Ελληνικού. Σήμερα, ο δανεισμός της εισηγμένης φτάνει τα 1,1 δισ.. Τα 550 εκατ. που έχουν αντληθεί από την έκδοση των ομολόγων του 2019 και του 2022 έχουν μέσο επιτόκιο 3,9%, ενώ το 25% του υπόλοιπου ποσού είναι χετζαρισμένο.

    Διαβάστε επίσης

    Lamda Development: Έσοδα 1,4 δισ. από τις πωλήσεις στο Ελληνικό

    Lamda: Εγκρίθηκε το σχέδιο απορρόφησης της MC Property Management από τη Malls Management Services

    Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Θα είμαστε καλά με την ΤΕΝΕΡΓ και χωρίς – Παραπάνω του ενός οι ενδιαφερόμενοι

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ