• Real Estate

    Ελληνικό: Υπογραφές με Orilina και κατασκευαστές εντός του μήνα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development

    Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development


    Ζημιά 31 εκατ. ευρώ φέρνει η εξέλιξη των έργων στο Ελληνικό για τη Lamda Development.

    Μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί περίπου 50% των εκσκαφών και 25% των σκυροδετήσεων στο έργο της υπογειοποίησης της Λεωφόρου Ποσειδώνος, την ώρα «τρέχει» το νέο κτίριο μετεγκατάστασης συλλόγων ΑμεΑ με ορίζοντα παράδοσης τον Ιούλιο κι έχουν ξεκινήσει οι εργασίες βαθιάς θεμελίωσης (κατασκευή πασσάλων) στο Riviera Tower. Εντός του Μαΐου, πάντως, αναμένονται νέες συμφωνίες της Lamda με κατασκευαστές, και συγκεκριμένα με τους αναδόχους του Vouliagmenis Mall: Η επιλογή του αναδόχου για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών πριν από την κατασκευή με τη μέθοδο Early Contractor Involvement (ECI) βρίσκεται στις τελικές διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τη διοίκηση, η οποία είχε επιλέξει την ίδια μέθοδο και για την ανέγερση του ουρανοξύστη διαμερισμάτων.

    Η Lamda ξεκίνησε να εισπράττει έσοδα από τη συμφωνία για την κατασκευή καζίνο, το οποίο θα αναπτύξει η κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Hard Rock, αφού το Μάρτιο εισπράχθηκε ποσό 5εκατομμυρίων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση ακινήτου.

    Περίπου ένα χρόνο και τρεις μήνες από την αρχική συμφωνία, υπογράφεται και το οριστικό συμβόλαιο της Lamda Development με την Orilina για την ανάπτυξη yacht club και επώνυμων κατοικιών στο παράκτιο μέτωπο, μία επένδυση η οποία θα έχει ύψος 70 εκατ. ευρώ. Από τον Αύγουστο του 2022 έχει ήδη εκδοθεί το ΦΕΚ της τροποποίησης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την έγκριση χωρικής οργάνωσης των Ζωνών Ανάπτυξης στη Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά, που αποτυπώνει τα γήπεδα (τοποθετημένα ανάμεσα στον οικιστικό πύργο Riviera Tower και τον εμπορικό προορισμό του Riviera Galleria) που θα αποτελέσουν το αντικείμενο της συναλλαγής με την ΑΕΕΑΠ, συμφερόντων της Brevan Howard.

    Έσοδα 223 εκατ. από το Ελληνικό έως τον Απρίλιο

    Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση της εισηγμένης τα καθαρά αποτελέσματα του έργου ανάπλασης του πρώην αεροδρομίου ήταν αρνητικά 34,4 εκατομμύρια πέρσι, όταν το 2021 είχαν καταγραφεί κέρδη 194,6 εκατομμυρίων ευρώ. Εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2022, ο όμιλος κατέγραψε συνολικές πωλήσεις από την αξιοποίηση του έργου στο Ελληνικό της τάξεως των 25,6 εκατ. (εκ των οποίων 21,9 εκατομμύρια από οικιστικά έργα, δηλαδή συμβασιοποιημένες πωλήσεις διαμερισμάτων), ενώ οι συνολικές εισπράξεις της Lamda από πωλήσεις/μισθώσεις ακινήτων στο Ελληνικό, από την έναρξη του έργου έως και τις 19 Απριλίου έφτασαν τα 223 εκατομμύρια.

    Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα σχετιζόμενα με την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου έφτασαν τα 73,6 εκατ. ευρώ, ενώ το EBITDA του Ελληνικού παρουσίασε ζημιές 67,1 εκατομμυρίων ευρώ. Σημειωτέον ότι η αξία ενεργητικού (GAV) του Ελληνικού διαμορφώθηκε το 2022 σε 1,95 δισ. ευρώ, ενώ η καθαρή αξία ενεργητικού του ομίλου (NAV) ανήλθε σε 1,36 δισ. ευρώ, οριακά χαμηλότερα (περίπου 5 εκατ.) έναντι του 2021.

    Πάντως, κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου, ο όμιλος κατέγραψε συνολικές πωλήσεις από την αξιοποίηση του έργου στο Ελληνικό της τάξης των 25,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ποσό 21,9 εκατ. από οικιστικά έργα, δηλαδή συμβασιοποιημένες πωλήσεις διαμερισμάτων.

    Στο μέτωπο των εμπορικών αναπτύξεων, για το Vouliagmenis Mall έχουν συμφωνηθεί Heads of Terms για 52% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας, ποσοστό που αναμένεται να φτάσει το 70% στα τέλη του 2023. Για το Riviera Galleria έχουν Heads of Terms για το 21% της μεικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας, ενώ η υπογραφή των συμβάσεων εμπορικής συνεργασίας αναμένεται να ξεκινήσει από τα τέλη του 2023. Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση της εισηγμενης, η πρόοδος αυτή έχει επιτευχθεί τρία χρόνια πριν από την προγραμματισμένη έναρξη εργασιών για τα malls, δηλαδή το 2026.

    Όσον αφορά στα οικόπεδα που θα αναπτυχθούν οι βίλες, έχει ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία για 19 οικόπεδα από το σύνολο των 28 διαθέσιμων οικοπέδων κι έχουν κατατεθεί προκαταβολές πελατών για 8 οικόπεδα.

    Σε ό,τι αφορά τα εμπορικά κέντρα της Lamda, ο συνολικός τζίρος των καταστημάτων των Τhe Mall Athens, Golden Hall και Mediterranean Cosmos το 2022 άγγιξε τα 604 εκατ. ευρώ, έναντι 595 εκατ. το 2019, παρόλο που η επισκεψιμότητα μειώθηκε κατά 23%. Το δεύτερο εξάμηνο ο συνολικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε 8% (στα 361 εκατ.) σε σχέση με το 2019, ενώ ο τζίρος του Designer Outlet Athens (πρώην McArthur Glen) την περίοδο Αυγούστου – Δεκεμβρίου αυξήθηκε 14% έναντι του 2019.

    Διαβάστε επίσης

    Lamda: Σε ιστορικό ρεκόρ τα EBITDΑ των Εμπορικών Κέντρων το 2022 – Στα 223 εκ. ευρώ οι εισπράξεις από το Ελληνικό

    Σχέδιο για επιπλέον κατοικίες στο Ελληνικό



    ΣΧΟΛΙΑ