• Real Estate

    Νέος ιδιοκτήτης για το κτήμα Κοντομηνά στην Τροιζηνία

    • NewsRoom
    Δημήτρης Κοντομηνάς: Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς - Η μυθιστορηματική ζωή ενός αυτοδημιούργητου Έλληνα


    Στα χέρια επενδυτή κατέληξε το σύνολο των εκτάσεων του κτήματος του Δημήτρη Κοντομηνά στην Τροιζηνία.

    Πριν από λίγα λεπτά άλλαξαν χέρια και οι υπόλοιπες ιδιοκτησίες, δηλαδή το 100% εξ αδιαιρέτου ενός αγροκτήματος 73 στρεμμάτων μετά των επ’ αυτού υφισταμένων δύο οικιών, της πρώτης αποτελουμένης από ισόγειο και πρώτο όροφο 260,43 τ.μ. και βοηθητικούς χώρους, συνολικής επιφάνειας 100,46 τ.μ. και της δεύτερης αποτελουμένης από υπόγειο, επιφάνειας 191,75 τ.μ., το οποίο περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους και χώρο σταθμεύσεως αυτοκινήτων και ισόγειο. Το συγκεκριμένο τμήμα εκποιήθηκε σπασμένο στα δύο. Το 95% κατακυρώθηκε έναντι 9.135.001 ευρώ, ενώ η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί 5.795.594 ευρώ και το 5% άλλαξε χέρια έναντι 711.000, με την τιμή εκκίνησης να είχε οριστεί σε 305.031 ευρώ.

    Η διαδικασία ήταν προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί και λίγο πριν ολοκληρώθηκε με την εμφάνιση επενδυτή.

    Τα μεγαλύτερα από τα ακίνητα είχαν τιμή εκκίνησης 7,8 και 5,8 εκατομμύρια. Κατακυρώθηκε έναντι 7.841.000 (ποσό 1.000 ευρώ μεγαλύτερο από την τιμή εκκίνησης) το 95% εξ αδιαιρέτου ενός αγροκτήματος 300 στρεμμάτων με δύο οικίες, με υπόγειο 44,00 τ.μ. και ισόγειο επιφανείας 85,00 τ.μ. και πρώην ποιμνιοστάσιο με ισόγειο επιφανείας 153 τ.μ., στο 20ο χλμ. της Επαρχιακής οδού Γαλατά – Ερμιόνης, καθώς και το υπόλοιπο 5% αυτού, αντί 413.000 (είχε τιμή εκκίνησης 412.680). Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο όμιλος Βαρδινογιάννη προχώρησε πρόσφατα στην αγορά όμορης ιδιοκτησίας, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Η διαδικασία συνεχίζεται για την έκταση των 73,1 στρεμμάτων στο οποίο υπάρχουν δύο οικίες, η πρώτη αποτελούμενη από ισόγειο και πρώτο όροφο, συνολικής επιφάνειας 260τ.μ. και βοηθητικούς χώρους και η δεύτερη από υπόγειο 191,75 τ.μ., το οποίο περιλαμβάνει αποθηκευτικούς χώρους και χώρο σταθμεύσεως αυτοκινήτων και ισόγειο.

    Τα ακίνητα συνολικής επιφάνειας 609 στρεμμάτων βρίσκονται 20 χιλιόμετρα ανατολικά της κωμόπολης της Ερμιόνης στο Σκάλωμα, ενώ υπάγονται διοικητικά στην δημοτική ενότητα Τροιζήνος του δήμου Τροιζηνίας της περιφερειακής ενότητας νήσων της περιφέρειας Πειραιά. Αυτά είναι στοιχεία που προέρχονται από την έκθεση εκτιμητών, ενώ συνολική τιμή εκκίνησης έχει οριστεί το ποσό των 15 εκατομμυρίων.

    Παρά ταύτα, από τη διαδικασία εξαιρούνται τα εξής δύο ακίνητα: το 95% έκτασης 122,2 στρεμμάτων η οποία έχει χαρακτηρισθεί τελεσίδικα ως μη δασική έκταση και δη ως χορτολιβαδική έκταση και το 95% έκτασης 114,8 στρεμμάτων η οποία έχει χαρακτηρισθεί τελεσίδικα ως έκταση μη υπαγόμενη στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

    Επισπεύδουσα της διαδικασίας είναι η Eurobank, η οποία είχε προσπαθήσει να βρει αγοραστή για το σύνολο του ακινήτου – ήτοι για 1.330 στρεμμάτα – και προ ετών, αναθέτοντας σχετική εντολή σε διεθνές μεσιτικό γραφείο, αλλά η προσπάθεια δε στέφθηκε με επιτυχία.

    Οφειλέτιδες είναι δύο εταιρείες του χαρτοφυλακίου που άφησε πίσω του ο Δημήτρης Κοντομηνάς, η Ελληνικαί Ξενοδοχειακαί Τουριστικαί και Γεωργικαί Επιχειρήσεις Garden Beach και η Διευρωπαική Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων.

    Ένα χρόνο μετά το θάνατό του κι ενώ έχει αλλάξει χέρια ήδη η αγαπημένη του εξοχική βίλα στην Υδρα, τα οικόπεδα και τα κτίσματα στην Πελοπόννησο, αναζητούν το νέο τους ιδιοκτήτη.

    Μεγάλο πλεονέκτημά τους η απόσταση από το Porto Hydra Village, το ομώνυμο ξενοδοχείο και το Barceló Hydra Beach τα οποία αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης, η οποία υπολογίζεται σε 8,2 χιλιόμετρα. Μένει να φανεί αν θα καταλήξουν σε επιχειρηματία του τουρισμού κι αξιοποιηθούν ανάλογα και τα εν λόγω ακίνητα.

    Το συγκεκριμένο τμήμα που είναι διαθέσιμο προς εκποίηση τον προσεχή Μάρτιο έρχεται σε επαφή με την ακτογραμμή, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού.

    Ο επαρχιακός δρόμος Γαλατά-Ερμιόνης χωρίζει το ακίνητο σε δύο μέρη.

    Το τμήμα της παραλίας του ακινήτου έχει έναν ακάλυπτο χώρο, προσεκτικά διαμορφωμένο με περιποιημένη βλάστηση, λουλούδια και δέντρα και διαδρόμους.

    Το υπόλοιπο τμήμα της εδαφικής περιοχής δεν έχει συγκεκριμένη μορφή, ενώ έχει εσωτερικούς δρόμους και περίφραξη.

    Σύμφωνα με την αυτοψία των εκτιμητών, «τα κτίρια έχουν φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος με εξωτερική επένδυση πέτρας ενώ εσωτερικά στο σύνολό τους τα ακίνητα φέρουν ξύλινο laminated δάπεδο ή δάπεδο από κεραμικά πλακίδια, πλήρωση τοιχοποιίας από επιχρισμένη πλινθοδομή και ξύλινη κεραμοσκεπή. Τα εξωτερικά ανοίγματα έχουν ξύλινο σκελετό, απλού πάχους υαλοπίνακες και παντζούρια με ταμπλάδες».

    Παρόλα αυτά, τα κτίρια βρίσκονται σε κακή κατάσταση συντήρησης και φέρουν σημάδια πλημμελούς συντήρησης λόγω της σχετικής εγκατάλειψης.

    Το ακριβότερο από τα περιουσιακά στοιχεία αφορά στο 95% ενός αγροκτήματος με δύο οικίες 260 τ.μ. και 191 τ.μ., που βγαίνει στο σφυρί έναντι 5,8 εκατομμυρίων και το ίδιο ποσοστό επί της έκτασης που περιλαμβάνει δύο οικίες, μία επιφάνειας 85 τετραγωνικών και του πρώην ποιμνιοστασίου, 153 τετραγωνικών μέτρων.

    Ως κτίριο Α ορίζονται τρεις συνενωμένες κατοικίες συνολικής επιφάνειας 235 τ.μ. κατασκευασμένες προ του 1955 και ανακαινισμένες, ως κτίριο Β, κτίριο επιφάνειας 40 τ.μ. κατασκευασμένο προ του 1955 και ανακαινισμένο. Ως κτίριο Γ έχει χαρακτηριστεί ως αποθήκη 32 τ.μ., αλλά κατά την αυτοψία διαπιστώθηκε πως λειτουργούσε σαν βοηθητικός χώρος γενικής χρήσης. Το κτίριο Δ είναι βοηθητικό επιφάνειας 14 τ.μ. το οποίο χρησιμοποιούνταν ως WC/λουτρό.

    Το κτίριο Ε αποτελεί υπόσκαφη κατοικία επιφάνειας 125 τ.μ. και αποτελούσε την κατοικία του επιστάτη. Στο υπόγειο μέρος του διαμορφώνεται με αποθηκευτικούς χώρους, ενώ στο επίγειο μέρος του υπάρχουν χώροι διαμονής και διημέρευσης.



    ΣΧΟΛΙΑ