• Real Estate

    Ελληνικό: Αλλάζουν χέρια οι βίλες – Οι πρώτοι αγοραστές, όλα τα ονόματα

    O διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου

    Οδυσσέας Αθανασίου, CEO Lamda Development


    Μέσω κυπριακών εταιρειών περιορισμένης ευθύνης εισρέει εισόδημα στο Ελληνικό, καθώς αριθμός αγοραστών των οικοπέδων όπου θα αναπτυχθούν οι πολυτελείς βίλες πραγματοποιεί συναλλαγές μέσω μεγαλονήσου.

    Εξαίρεση αυτών ο Μάριος Σταυρόπουλος, ο επιχειρηματίας με καταγωγή από την Καβάλα που αγόρασε ένα από τα 29 οικόπεδα στο παράκτιο μέτωπο, από τη Lamda Development.

    Ο 52χρονος επιχειρηματίας είναι ο συνιδρυτής της Softomotive, της κορυφαίας εταιρείας στον τομέα της ρομποτικής αυτοματοποίησης διεργασιών, την οποία σύστησε το 2005 μαζί με τον Αργύρη Κανινή.

    Πρόκειται για την εταιρεία που εξαγοράστηκε προ τριετίας από τη Microsoft, με το τίμημα να υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ.

    Στους διεθνείς κύκλους ήταν ήδη γνωστή, αφού το 2018 είχε σηκώσει την πρώτη της χρηματοδότηση, ύψους 25 εκατ. δολαρίων από το βρετανικό fund Grafton Capital.

    Οι προμελέτες τριών ακόμη επενδυτών έφτασαν ήδη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

    Πρόκειται για την Ιντερκάτ, την τεχνική εταιρεία με εργοληπτικό πτυχίο 6ης τάξης των Θεσσαλών αδελφών Παπαϊωάννου.

    Ο Πανουργιάς Παπαϊωάννου είναι γνωστός στη Λαμία, καθώς έχει διατελέσει περιφερειακός σύμβουλος, είναι μεγαλομέτοχος του ΠΑΣ Λαμίας και του τηλεοπτικού σταθμού ΣΤΑΡ Λαμίας.

    Με δεδομένο ότι αγοράστρια είναι η κατασκευαστική, δεν είναι σαφές αν η πολυτελής κατοικία θα χρησιμοποιηθεί ως επενδυτικό ακίνητο, καθώς η Ιντερκάτ έχει στα σκαριά επενδύσεις real estate στις Κυκλάδες.

    Φανατικός του Ελληνικού είναι ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, επικεφαλής της ΤΕΜΕΣ.

    Εκτός από την αγορά οικοπέδου για βίλα και την αγορά διαμερίσματος, ο ίδιος υλοποιεί μέσω της ΤΕΜΕΣ μία από τις σημαντικότερες – σε όρους αξίας – επενδύσεις στο παράκτιο μέτωπο.

    Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 400 εκατ. ευρώ για δύο πεντάστερα ξενοδοχεία και επώνυμες κατοικίες. Ανάλογες αγορές έχει κάνει και ο Κωστής Κωνσταντακόπουλος, επικεφαλής της Costamare, ναυτιλιακής εισηγμένης στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Από το εσωτερικό προέρχεται και ο fund manager, που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, κ. Σταυρόπουλος.

    Ωστόσο, ζήτηση εκδηλώνεται από την ομογένεια αλλά και από το εξωτερικό.

    Αγοραστής οικοπέδου είναι και ο Ισραηλινός επιχειρηματίας Yoav Harlap, υψηλόβαθμο στέλεχος της Colmobil, η οποία είναι αντιπρόσωπος των Mercedes-Benz, Smart, Mitsubishi Motors και Hyundai στη χώρα.

    Εκτός από φιλότεχνος (προ ετών είχε συμμετάσχει σε δημοπρασία πακέτου έργων τέχνης που χρονολογούνταν από το 1940 έως το 1990), είναι και φιλέλληνας: πέρα από την επένδυση στο Ελληνικό, διατηρεί κατοικία στον Ορνό της Μυκόνου.

    Ξένοι αγοραστές

    Αγοραστής και 35χρονος επιχειρηματίας, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, κάτοικος Μονακό με αμερικανικό διαβατήριο, όπως και ο 74χρονος Αυστραλός Steven Denis Diamond.

    Κατά τα λοιπά, ως αγοραστές έχουν εμφανιστεί η Supernatural Resorts ΙΚΕ, εταιρεία που εδρεύει στο συγκρότημα του ομίλου Αντέννα στο Μαρούσι, με μοναδική μέτοχο την κυπριακή Damesin LTD, η Emerald, με μέτοχο την κυπριακή Zerikon και οι επίσης εδρεύουσες στην Κύπρο Lamel Investments Ltd και Tongano Ltd.

    Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση της Lamda, υπογραφές έχουν πέσει σε συμβόλαια για 19 οικόπεδα από το σύνολο των 28 διαθέσιμων οικοπέδων, με τις συνολικές εισπράξεις από τις εν λόγω αγοραπωλησίες να ανέρχονται σε περίπου 77 εκατομμύρια ευρώ, από το 50% της αξίας κάθε οικοπέδου.

    Επιπλέον, έχουν ήδη κατατεθεί προκαταβολές πελατών για επτά οικόπεδα, με το συνολικό ποσό των προκαταβολών να ανέρχεται σε περίπου 2 εκατομμύρια, deals που αναμένεται να κλείσουν εντός του β’ τριμήνου.

    Από ολόκληρο το project αναμένονται έσοδα 190 εκατομμυρίων ευρώ. Με βάση το σχέδιο, η κάλυψη φτάνει το 40% κάθε οικοπέδου, ποσοστό που ισχύει για το σύνολο των αναπτύξεων στο παράκτιο μέτωπο.

    Το μικρότερο οικόπεδο έχε επιφάνεια 1.400 τ.μ., που σημαίνει ότι η δομήσιμη έκταση φτάνει τα 857 τετραγωνικά και το μεγαλύτερο εκτείνεται σε 3.743 τ.μ. και η δομήσιμη έκταση σε 2.150 τετραγωνικά μέτρα.

    Διαβάστε επίσης

    Οδ. Αθανασίου (Lamda Development): Η νέα πόλη του Ελληνικού έρχεται κάθε μέρα πιο κοντά

    Νέο ΔΣ στην BriQ Properties

    Εκτός της Dolphin Capital Investors ο Μίλτος Καμπουρίδης – Τι απαντά ο επιχειρηματίας



    ΣΧΟΛΙΑ