• Πολιτισμός

    Το Σπίτι των Κυμάτων, ένα αρχιτεκτονικό θαύμα για 49,5 εκατ. δολάρια

    Η θέα του ωκεανού από το σπίτι των κυμάτων

    Η θέα του ωκεανού από το σπίτι των κυμάτων


    Ένα σπίτι που έχει τη μορφή του κύματος για να ξεγελάει την ορμή του ωκεανού. Ένα σπίτι που θεωρείται ότι ενέπνευσε το σχέδιο της περίφημης Όπερας του Σίδνεϊ. Κι ένας μεγάλος συλλέκτης, θρυλική μορφή της μουσικής βιομηχανίας, που το κατοίκησε. Όσο για την τιμή του, 49,5 εκατομμύρια δολάρια.

    Εκεί που σπάει το κύμα του Ειρηνικού λοιπόν, με τις κολόνες του βυθισμένες στην άμμο αυτό το ιστορικό σπίτι της δεκαετίας του 1950 στο Μαλιμπού, που ανήκε στον Μο Όστιν (1927-2022) πρόεδρο της Warner Bros. Records για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, προσφέρεται πλέον προς πώληση. Δημιουργός του ήταν ο οραματιστής αρχιτέκτονας Χάρι Γκέσνερ, με έμφαση στον σχεδιασμό κτιρίων σε δύσκολες τοποθεσίες συχνά με απότομη κλίση, σε παραλίες ή και σε στενά φαράγγια, χρησιμοποιώντας κυρίως φυσικά υλικά. Τα σπίτια του εξάλλου, είχαν συνήθως δυνατές γραμμές, μεγάλες εκτάσεις από γυαλί και σαφή πάντα προσανατολισμό προς μία εκ προοιμίου επιλεγμένη θέαση.

    Η Όπερα του Σίδνεϊ του Γιον Ούτσον
    Η Όπερα του Σίδνεϊ του Γιον Ούτσον

    Το οίκημα, με την ονομασία «Wave House»  σχεδιάστηκε για ένα ζευγάρι φίλων του, που ζήτησαν τη βοήθειά του για να βρουν μια παράκτια τοποθεσία στο Μαλιμπού, καθώς επιδίδονταν και οι δύο στο σερφ. Πράγματι βρήκαν την ιδανική θέση, που να προσφέρεται για το άθλημα και ο Γκέσνερ κατασκήνωσε εκεί για πολλές μέρες. Έζησε μέσα στο φυσικό περιβάλλον, παρατηρώντας τα κύματα, καθώς χτυπούσαν την ακτή, αλλά και μέσα από τη θάλασσα, κάνοντας κι ο ίδιος σερφ. Σύμφωνα με τον ίδιο μάλιστα βρισκόταν την ανοικτή θάλασσα πάνω στην ιστιοσανίδα του, όταν σκιαγράφησε το σχέδιο του σπιτιού με μολύβι πάνω της.

    Η θέα του ωκεανού από το σπίτι των κυμάτων
    Η θέα του ωκεανού από το σπίτι των κυμάτων

    Η άμπωτη και τα κύματα

    Το όραμα του Γκέσνερ ήταν ένα σπίτι, που κατά τη διάρκεια της άμπωτης να γίνεται ένα με το νερό, με τις προεξέχουσες γραμμές της στέγης του να μοιάζουν με κύματα που σπάνε. Και το αποτέλεσμα ήταν πράγματι, ένα κτίσμα 560 τ.μ. σε λιγότερο από ένα στρέμμα παραθαλάσσιας έκτασης, με βασικό χαρακτηριστικό, εκτός από τη στέγη, έναν μεγάλο πρόβολο με κυκλικά μπαλκόνια. Το εσωτερικό εξάλλου, επικεντρώθηκε σε ένα τεράστιο σαλόνι με τζάκι και θέα, φυσικά στον ωκεανό.

    Το σαλόνι πάνω από τον ωκεανό
    Το σαλόνι πάνω από τον ωκεανό

    Με τους καμπυλωτούς τοίχους και τα δοκάρια του, καθώς και τις κυματιστές στέγες του, το σπίτι ήταν μια ριζική απόκλιση από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της δεκαετίας του 1950. Ωστόσο, βρήκε άμεση απήχηση, συντελώντας στην καθιέρωση του Γκέσνερ ως ηγετικής φυσιογνωμίας στο Μοντέρνο κίνημα των μέσων του 20ού αιώνα στην Καλιφόρνια.

    Το Σπίτι των κυμάτων όμως, υπήρξε το εφαλτήριο και για την διεθνή αναγνώριση του Χάρι Γκέσνερ, τραβώντας την προσοχή του Γιον Ούτσον, του Δανού αρχιτέκτονα πίσω από την εμβληματική Όπερα του Σίδνεϊ. Σύμφωνα με τον Ζεν Γκέσνερ, τον γιο του Χάρι ασχολούμενο με το χρηματιστήριο, ο Ούτσον είχε επικοινωνήσει προσωπικά με τον Γκέσνερ, εκθειάζοντας την εφευρετικότητα του σπιτιού και αναγνωρίζοντας την επιρροή του στο αυστραλιανό ορόσημο.

    Το σπίτι με θεμέλια στην άμμο
    Το σπίτι με θεμέλια στην άμμο

    Ο Ροντ Στιούαρτ 

    «Ο πατέρας μου ήταν εντελώς έκπληκτος, που αυτός ο αρχιτέκτονας έκανε τα πάντα για να τον πλησιάσει και να τον επαινέσει για το σχέδιό του», όπως είπε ο νεότερος Γκέσνερ στη Wall Street Journal. «Οι περισσότεροι αρχιτέκτονες είναι εγωμανείς. Δεν τείνουν να δείχνουν σεβασμό σε κανέναν άλλο αρχιτέκτονα».

    Στη δεκαετία του 1970, το σπίτι αγοράστηκε από τον μουσικό Ροντ Στιούαρτ. Και ο Ζεν Γκέσνερ, ο οποίος μεγάλωσε στο διπλανό σπίτι, μία κατασκευή γνωστή ως «Sandcastle House», που επίσης σχεδίασε και ο πατέρας του, θυμάται τον Βρετανό ρόκερ ως έναν υπέροχο γείτονα, που απολάμβανε σαφώς την ιδιοκτησία του, χορεύοντας συχνά στα μεγάλα μπαλκόνια. Ο Στιούαρτ έκανε αρκετές τροποποιήσεις στο «Wave House», συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης κιγκλιδωμάτων και της εγκατάστασης μεγάλων τσιμεντένιων προβλητών για επιπλέον στήριξη του κτιρίου.

    Η ιδιαίτερη κάτοψη του σπιτιού
    Η ιδιαίτερη κάτοψη του σπιτιού

    Αρχιτεκτονική ιστορία

    Πιο πρόσφατα, το «Wave House» ανήκε στον Μο Όστιν, ηγετική προσωπικότητα στο χώρο της αμερικανικής μουσικής αλλά και συλλέκτη έργων τέχνης ανώτερης τάξης. Πριν λίγες μέρες άλλωστε, 15 έργα της συλλογής του έφθασαν σε δημοπρασία του Sotheby’s στη Νέα Υόρκη στα 123,7 εκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι γνωστό όμως. εάν κάποια από αυτά είχαν κοσμήσει ποτέ το «Wave House».

    Αποψη της ακτής με το σπίτι των κυμάτων στο κέντρο και αριστερά το σπίτι του αρχιτέκτονα
    Αποψη της ακτής με το σπίτι των κυμάτων στο κέντρο και αριστερά το σπίτι του αρχιτέκτονα

    Η ανακοίνωση της πώλησης του σπιτιού πάντως, γίνεται λιγότερο από ένα μήνα αφ΄ότου το παρακείμενο «Sandcastle House» κυκλοφόρησε στην αγορά για 27,5 εκατομμύρια δολάρια, μετά το θάνατο του αρχιτέκτονα το 2022, την ίδια χρονιά που πέθανε ο Μο Όστιν σε ηλικία 95 ετών.

    Ο Ζεν Γκέσνερ ελπίζει έτσι, ότι τα δύο σπίτια θα αποκτηθούν από έναν αγοραστή, που θα διατηρήσει τους δίδυμους πυλώνες της αρχιτεκτονικής ιστορίας του Μαλιμπού.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Φρανσουάζ Ζιλό και το ταξίδι της ζωής της. Από τον Πικάσο στην ανεξαρτησία

    Ταξίδι στην αθηναϊκή ατμόσφαιρα της Μπελ Επόκ – Έκθεση του Δήμου Αθηναίων

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ