• Πολιτισμός

    Ταξίδι στην αθηναϊκή ατμόσφαιρα της Μπελ Επόκ – Έκθεση του Δήμου Αθηναίων

    Ο Μίλτος Λιδωρίκης στο γραφείο του στο Εθνικό Θέατρο

    Ο Μίλτος Λιδωρίκης στο γραφείο του στο Εθνικό Θέατρο


    Έκθεση φωτογραφίας που αποτυπώνει μια μακρινή εποχή της Αθήνας, όταν η πρωτεύουσα ζούσε τη δική της Μπελ Επόκ, που είχε ανθίσει διεθνώς από τα τέλη του 19ου ως τις αρχές του 20ού αιώνα εγκαινιάζεται σήμερα στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων.

    Με επιτοίχιες  εκτυπώσεις, που προέρχονται από το βιβλίο του πολιτικού και θεατρικού συγγραφέα Μίλτου Λιδωρίκη «Έζησα την Αθήνα της Μπελ Επόκ» (Εκδόσεις POLARIS), αφηγείται κατά το μεγαλύτερο τμήμα της τα γεγονότα της περιόδου μεταξύ του 1871 και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Μια έκθεση, στην οποία οι επισκέπτες καλούνται να γυρίσουν το βλέμμα τους πίσω στο παρελθόν αυτής της πόλης ώστε να εντοπίσουν τις τεράστιες αλλαγές, που θα έφερνε η τεχνολογική ανάπτυξη στο άστυ, αλλά και τις ρομαντικές ομοιότητες της ανθρώπινης ιδιοσυγκρασίας σε κάθε εποχή.

    Εμμετρη επιστολή του Βασίλη Ρώτα στον Μίλτο Λιδωρίκη
    Εμμετρη επιστολή του Βασίλη Ρώτα στον Μίλτο Λιδωρίκη

    Παράλληλα όμως, πραγματοποιείται μουσική εκδήλωση, όπως  και παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού animation, καθώς και ξεναγήσεις. Το άνοιγμα της έκθεσης συγκεκριμένα, πλαισιώνεται από μουσικό αφιέρωμα στην εποχή της Μπελ Επόκ με την υψίφωνο Μίνα Πολυχρόνου και την πιανίστα Μιμή Ρουφογάλη.

    Κυρία της εποχής στο μπαλκόνι της
    Κυρία της εποχής στο μπαλκόνι της

    Επίσης, θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του οπτικοακουστικού αποτελέσματος  των πέντε εφαρμοσμένων εργαστηρίων κινουμένων σχεδίων από το ANIMASYROS -Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων, που υλοποίησε στα Κέντρα Δημιουργικής Μάθησης του Δήμου Αθηναίων. Όλες οι δράσεις εξάλλου, υλοποιούνται στο πλαίσιο του αφιερώματος του Δήμου Αθηναίων για την «Αθήνα της Μπελ Επόκ», αυτής της μεταβατικής εποχής της αισιοδοξίας και του εκσυγχρονισμού με την παριζιάνικη (και όχι μόνον) αντήχηση.

    Η καθημερινότητα άλλης εποχής

    Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Ζωζώ Λιδωρίκη- Αρχείο Αλέκου Λιδωρίκη παρουσιάζει την αθηναϊκή Μπελ Επόκ με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο, καθώς είναι δομημένη σε ενότητες, που καταγράφουν τη ζωή στην Αθήνα σε όλες της εκφάνσεις της, όλα δηλαδή, όσα συνέθεταν την καθημερινότητα μιας άλλης εποχής.  Έτσι παρουσιάζει την αρχιτεκτονική, που άνθισε αυτή την περίοδο με τους πρώτους μεγάλους έλληνες αρχιτέκτονες, σπουδασμένους κυρίως στο εξωτερικό.

    Γελοιoγραφίες της εποχής
    Γελοιoγραφίες της εποχής

    Ασχολείται με την αστική μετακίνηση αλλά και με τις δυσκολίες της ζωής στην πόλη, λόγω απουσίας υποδομών, όπως ήταν η παροχή νερού, που ήταν πάντα σε έλλειψη αλλά και η υπερβολικά ενοχλητική σκόνη, καθώς ακόμη και μεγάλες λεωφόροι δεν είχαν επιστρωθεί. Η γυναίκα είναι ένα άλλο κεφάλαιο, επίσης ενδιαφέρον σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών ενώ δεν λείπει φυσικά και η μόδα.

    Ο πολιτισμός και τα έθιμα τέλος, τα ξενόφερτα θεάματα και οι διασκεδάσεις συμπληρώνουν την εικόνα αυτής της εποχής, που υποσχόταν πολλά, τα οποία τελικώς δεν ήρθαν, αφού ο πόλεμος τα ανέτρεψε όλα.

    Ο Μίλτος Λιδωρίκης (πρώτος αριστερά) σε τραπέζι με φίλους
    Ο Μίλτος Λιδωρίκης (πρώτος αριστερά) σε τραπέζι με φίλους

    Αρχιτεκτονική ξενάγηση

    Σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής εξάλλου, υπό την επιστημονική επιμέλεια και καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Τουρνικιώτη θα πραγματοποιηθούν δωρεάν ξεναγήσεις –περιηγήσεις στην Αθήνα της Μπελ Επόκ, όπως την έζησε ο Μίλτος Λιδωρίκης. Πρόκειται για να ταξίδι στην ατμόσφαιρα της εποχής, που περιέγραψε με ζωντάνια και ενθουσιασμό ο θεατρικός συγγραφέας και πολιτικός.

    Έκδοση έργου του Μίλτου Λιδωρίκη
    Έκδοση έργου του Μίλτου Λιδωρίκη

    Με ορμητήριο το πατρικό του σπίτι, στην οδό Πανεπιστημίου, ο Μίλτος Λιδωρίκης θα μεταφέρει τους μετέχοντες στους δρόμους, τα καφενεία και τα κοσμικά σαλόνια μια πόλης που ξεχείλιζε από ζωή και απλωνόταν από την Αιόλου και την Ομόνοια ως το Σύνταγμα. Σε αυτά τα γεωγραφικά όρια θα αναζητηθούν σήμερα τα ίχνη του περασμένου χρόνου στα κτήρια που έχουν απομείνει και σε ένα-δύο σαλόνια που έχουν κρατήσει ζωντανή την πολύχρωμη ατμόσφαιρα.

    Αφίσα επιθεώρησης των Μ.Λιδωρίκη – Π.Δημητρακόπουλου
    Αφίσα επιθεώρησης των Μ.Λιδωρίκη – Π.Δημητρακόπουλου

    Οι ημερομηνίες διεξαγωγής των ξεναγήσεων είναι: 15 Ιουνίου, 17:00-19:00.  19 Ιουνίου, 17:00-19:00. 21 Ιουνίου, 11:00-13:00. 28 Ιουνίου, 17:00-19:00. Απαραίτητη όμως η κράτηση θέσης ηλεκτρονικά στο https://opandaxenagiseis.gr/ από την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023, γιατί ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων στην  ξενάγηση είναι 50 άτομα.

    Info:

    Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων: Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης – Θησείο, στάση Μετρό Κεραμεικός. Τ: 210 3414466
    www.opanda.gr

    Έκθεση: «H Αθήνα της Μπελ Επόκ»

    Διάρκεια: 7 Ιουνίου ως 10 Σεπτεμβρίου

    Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Παρασκευή 11:00 – 19:00

    Διαβάστε επίσης:

    Ήρθαν στην Αθήνα οι 351 κλεμμένες αρχαιότητες που κατασχέθηκαν στο Λονδίνο

    Αλέν Ντελόν: Έργα τέχνης που τον συγκίνησαν σε δημοπρασία

    ──────────────────



    ΣΧΟΛΙΑ