• Πολιτισμός

    Τα μυστικά των κάστρων: Χαμένος πίνακας 2 εκατομμυρίων λιρών

    Πίνακας του Τζον Κόνσταμπλ «Παλιά Γέφυρα πάνω από τον Έιβον»

    Πίνακας του Τζον Κόνσταμπλ «Παλιά Γέφυρα πάνω από τον Έιβον»


    Αν είσαι αριστοκράτης και διαθέτεις κάστρο δεν είναι διόλου απίθανο να ανακαλύψεις σ’ αυτό έναν κρυμμένο θησαυρό.

    Όπως έγινε με ένα ζευγάρι Βρετανών, που ανακάλυψαν, ότι εκείνος ο πίνακας, που τον είχαν να στολίζει την πτέρυγα φιλοξενουμένων στο κάστρο τους στη Σκωτία είναι ένα έργο του Τζον Κόνσταμπλ, διάσημου βρετανού τοπιογράφου των αρχών του 19ου αιώνα.

    Και τώρα, ο Σάιμον Χιούιζον Κρόφορντ και η σύζυγός του Άντιτι σκοπεύουν να τον πουλήσουν, γιατί η συντήρηση αυτού του κάστρου του 16ου αιώνα και του κτήματος 600 στρεμμάτων γύρω του έχει μεγάλο κόστος και δύσκολα μπορούν να ανταποκριθούν.

    Για την ακρίβεια ξεπερνά τις 100.000 λίρες το χρόνο. Η πώληση επομένως είναι μία καλή λύση, καθώς ο πίνακας έχει εκτιμηθεί για πάνω από 2 εκατομμύρια λίρες.

    Το Κάστρο Κρόφορντλαντ βρίσκεται 25 μίλια νότια της Γλασκώβης και διοικείται αυτή τη στιγμή από τον 29ο «γαιοκτήμονα» ιδιοκτήτη του, Σάιμον Χιούιζον Κρόφορντ ενώ βρίσκεται στην κατοχή της οικογένειάς του εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

    Επί του παρόντος, όπως συμβαίνει με πολλά κάστρα στη Βρετανία παραχωρείται για διάφορες εκδηλώσεις, επίσης για διαμονή και υπαίθρια αθλήματα, ωστόσο φαίνεται ότι τα έσοδα δεν είναι επαρκή για τη συντήρησή του.

    Η πιθανότητα να πουληθεί, αντί να κληροδοτηθεί από το ζευγάρι στα παιδιά το,υ ήταν επομένως μεγάλη, ώσπου ως από μηχανής θεός εμφανίστηκε ο πίνακας του Κόνσταμπλ.

    Μια παλιά γέφυρα

    Το έργο ωστόσο είχε απορριφθεί ως ψεύτικο πριν από δέκα χρόνια, όταν το ζευγάρι το είχε παραδώσει για αξιολόγηση σε οίκο δημοπρασιών.

    Στο μεταξύ όμως, οι δυνατότητες ελέγχου και εξακρίβωσης για την αυθεντικότητα έργων τέχνης έχουν εξελιχθεί, έτσι σήμερα η εκ νέου μελέτη του, που διήρκεσε έξι μήνες αποκάλυψε, ότι όντως πρόκειται για έργο του Κόνσταμπλ.

    Θα ακολουθήσει πάντως και περαιτέρω επιστημονική έρευνα, ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την αυθεντικότητά του και μετά ο πίνακας θα οδηγηθεί σε δημοπρασία.

    Το έργο απεικονίζει ένα δέντρο δίπλα σε μια γέφυρα, τιτλοφορείται «Παλιά Γέφυρα πάνω από τον Έιβον» και υπογράφεται φυσικά με το όνομα του Κόνσταμπλ.

    Ο ειδικός Ρόνι Άρτσερ-Μόργκαν που το μελέτησε, αναφέρει, ότι εντόπισε μία πραγματική γέφυρα, που ταιριάζει με την εικόνα, πάνω από τον ποταμό Τάμεση στο Άμπινγντον του Όξφορντσαϊρ, ένα επιπλέον στοιχείο για τη γνησιότητά του.

    Η κληρονομιά

    Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε τη δεκαετία του 1820, μια εποχή, που μπορεί να αποδειχθεί, ότι ο ζωγράφος βρισκόταν στο Άμπινγκτον, κι αυτό, χάρη στα στοιχεία από τα σκίτσα του εκείνης της περιόδου.

    Ο Άρτσερ-Μόργκαν εξέτασε επίσης αρχειακά έγγραφα που φυλάσσονται ακόμη στο κάστρο και δείχνουν, ότι το έργο αποκτήθηκε το 1918 από τον ζωγράφο και συλλέκτη έργων τέχνης Τζον Ποστλ Χέζελταϊν, ο οποίος είναι γνωστό, ότι είχε συλλέξει έργα του Κόνσταμπλ.

    Στο μεταξύ ο ιδιοκτήτης του πίνακα, που έχει μεγαλώσει μ΄αυτόν, χωρίς να του έχει δώσει ποτέ ιδιαίτερη σημασία, όπως λέει, δηλώνει τώρα πανευτυχής.

    «Οι δυνατότητες που θα μπορούσε να μας δώσει αυτός ο πίνακας αναφορικά με τη συντήρηση του κτήματος δεν αλλάζει μόνο τη δική μας ζωή, γιατί είναι μια κληρονομιά που θα συνεχίσει, ελπίζω, για γενιές και γενιές», όπως λέει.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Ελισάβετ με το στέμμα και τα κόργκι της – Μεγαλειώδες άγαλμα της βασίλισσας

    Σε γυάλινο κέλυφος στο Λαύριο ο υπερυπολογιστής «Δαίδαλος» – Η μελέτη για το χώρο υποδοχής

    «Η άλλη όψη του νομίσματος» στο Βουκουρέστι – Από τη Νομισματική Συλλογή της Alpha Bank



    ΣΧΟΛΙΑ