• Πολιτισμός

    Ο Ομπάμα στο Μουσείο Ακρόπολης, που γιορτάζει 14 χρόνια λειτουργίας

    Ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα

    Ο πρώην Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα


    Επιστροφή στην Αθήνα, αλλά και στο Μουσείο Ακρόπολης για τον Μπάρακ Ομπάμα, που πρόκειται να επισκεφθεί ξανά την Ελλάδα σε λίγες ημέρες.

    Προκειμένου να συμμετάσχει στο SNF Nostos Conference 2023, που πραγματοποιείται  στις 21, 22 και 23 Ιουνίου στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο 44ος Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών θα βρεθεί για δεύτερη φορά στη σκηνή της Αίθουσας Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για μια συζήτηση τον πρόεδρο του ΙΣΝ, Ανδρέα Δρακόπουλο.

    Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέας Δρακόπουλος
    Ο πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέας Δρακόπουλος

    Θέμα της συζήτησης, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουνίου είναι οι τρόποι ενίσχυσης της Δημοκρατίας και η σημασία στήριξης της επόμενης γενιάς ηγετών. Ας σημειωθεί άλλωστε, ότι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει υποστηρίξει την κατασκευή του Obama Presidential Center στο Σικάγο αλλά και την υλοποίηση του προγράμματος Obama Foundation Leaders.

    Η προηγούμενη επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα ήταν τον Νοέμβριο του 2016 ενώ ήταν ακόμη Πρόεδρος των ΗΠΑ και τότε είχε επισκεφθεί τόσο την Ακρόπολη όσο και το Μουσείο. Κάτι, που όπως φαίνεται θα επαναληφθεί και τώρα – όσον αφορά το δεύτερο σκέλος – καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει εκφράσει τη σχετική επιθυμία και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συνεννοήσεις με το Μουσείο Ακρόπολης.

    Ο Μπάρακ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο Ακρόπολης το 2016
    Ο Μπάρακ Ομπάμα κατά την επίσκεψή του στο Μουσείο Ακρόπολης το 2016

    Στις 20 Ιουνίου εξάλλου, το μουσείο γιορτάζει την 14η επέτειό του, που κάθε φορά συνδυάζεται με ένα ιδιαίτερο γεγονός. Άγνωστο όμως, αν αυτή η επέτειος συμπέσει με την επίσκεψη του πρώην, αλλά διεθνώς αγαπητού, Αμερικανού προέδρου.

    Ο Μπάρακ Ομπάμα ενώ ξεναγείται στο Μουσείο Ακρόπολης από τον Δημήτρη Παντερμαλή
    Ο Μπάρακ Ομπάμα ενώ ξεναγείται στο Μουσείο Ακρόπολης από τον Δημήτρη Παντερμαλή

    Αθηναϊκό νόμισμα για τον Ομπάμα

    Ο αείμνηστος Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος το 2016 του Μουσείου Ακρόπολης είχε ξεναγήσει στα μοναδικά εκθέματα των μνημείων της Ακρόπολης τον Μπάρακ Ομπάμα, που είχε αποδεχθεί με ιδιαίτερη χαρά και τα «δώρα» του: ένα αντίγραφο της περίφημης «Σκεπτομένης Αθηνάς» και ένα νόμισμα, συγκεκριμένα αντίγραφο αργυρού αθηναϊκού τετραδράχμου, του 5ου π.Χ. αιώνα και τα δύο.

    «Ο πρόεδρος Ομπάμα μου έδωσε την αίσθηση ενός ανθρώπου εξοικειωμένου με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο και με ενδιαφέρον ειλικρινές να μάθει περισσότερα. Μιλήσαμε για ποικίλα θέματα, για τον πολιτισμό, την πολιτική και την οικονομία στην αρχαιότητα», όπως έλεγε τότε ο Δημήτρης Παντερμαλής. Στο πλαίσιο αυτό το αθηναϊκό τετράδραχμο είχε προκαλέσει ξεχωριστό ενδιαφέρον στον αμερικανό πρόεδρο, ιδίως όταν έμαθε, ότι στην αρχαιότητα μ’ αυτά τα νομίσματα πληρώνονταν οι αρχιτέκτονες, οι γλύπτες και οι τεχνίτες που κατασκεύαζαν τον Παρθενώνα.

    Η ενημέρωσή του εξάλλου, για το αίτημα της επιστροφής των Γλυπτών ήταν αυτονόητη, καθώς είχε και ο ίδιος την ευκαιρία να παρατηρήσει από κοντά την καταστροφή που είχε επιφέρει ο Έλγιν στο μνημείο.

    Αναγόρευση Νίκου Σταμπολίδη

    Τον Μπάρακ Ομπάμα θα υποδεχθεί πλέον ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, ομ. καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας Νίκος Σταμπολίδης, ο οποίος έχει να παρουσιάσει στον υψηλό επισκέπτη και την οριστική επανένωση παρθενώνειων θραυσμάτων, συγκεκριμένα του «θραύσματος Fagan» από το Μουσείο του Σαλέρνο –Κυβέρνηση της Περιφέρειας της Σικελίας, καθώς και τριών τμημάτων γλυπτών από τα Μουσεία του Βατικανό ύστερα από απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου.

    Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης κατά την αναγόρευσή του ως επίτιμου διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
    Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης κατά την αναγόρευσή του ως επίτιμου διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

    Ο κ. Σταμπολίδης, ο οποίος έχει προχωρήσει επίσης σε μερική επανέκθεση της Αρχαϊκής Συλλογής του Μουσείου Ακρόπολης, αναγορεύθηκε την περασμένη Παρασκευή επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η αναγόρευση του κ. Σταμπολίδη έγινε με το σκεπτικό της αναγνώρισής του ως διακεκριμένου επιστήμονα και αρχαιολόγου, που άφησε το αποτύπωμά του σε πολλές περιοχές της χώρας ανάμεσά τους και στη Ρόδο.

    Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης και η πρύτανης του Πανεπιστήμιο Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη
    Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης και η πρύτανης του Πανεπιστήμιο Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη

    Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου με την στήριξη του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού – Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου παρέστησαν η πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Χρυσή Βιτσιλάκη, ο κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών Ιωάννης Σεϊμένης, ο πρόεδρος του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών ΣωτήρηςΝτάλης και άλλοι προσκεκλημένοι.

    Διαβάστε επίσης:

    Με δωρεά του Τζεφ Μπέζος και έμπνευση από τον Γαλαξία – Νέο εκπαιδευτικό κέντρο

    Το Σπίτι των Κυμάτων, ένα αρχιτεκτονικό θαύμα για 49,5 εκατ. δολάρια

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ