• Πολιτισμός

    Με δωρεά του Τζεφ Μπέζος και έμπνευση από τον Γαλαξία – Νέο εκπαιδευτικό κέντρο

    Τζεφ Μπέζος

    Τζεφ Μπέζος


    Αν μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς με λίγα λόγια θα έλεγε, ότι αυτό το κτίριο μοιάζει να είναι ανοιχτό στον ουρανό και στο σύμπαν ολόκληρο. Ή πολύ απλά στη γνώση. Αυτός είναι και ο στόχος άλλωστε του Bezos Learning Center, που χρηματοδοτεί ο Τζεφ Μπέζος και έρχεται ως εκθαμβωτική προσθήκη στο Εθνικό Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος Smithsonian στην Ουάσιγκτον. Το νέο εκπαιδευτικό κέντρο, που θα πάρει το όνομα του δισεκατομμυριούχου χορηγού σχεδιάζεται από το αρχιτεκτονικό γραφείο Perkins & Will το οποίο ήρθε πρώτο μεταξύ πέντε άλλων υποψηφίων, ύστερα από πρόσκληση του  Smithsonian.

    Το νέο συγκρότημα θα χρηματοδοτηθεί μέσω της δωρεάς 2Το Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος00 εκατομμυρίων δολαρίων από τον ιδρυτή της Amazon, Τζεφ Μπέζος, που έγινε στο Smithsonian. Από αυτό το ποσό, τα 70 εκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν για ανακαινίσεις των υπαρχουσών εγκαταστάσεων του Εθνικού Μουσείου Αεροπορίας και Διαστήματος (NASM), ενώ τα υπόλοιπα 130 εκατομμύρια δολάρια προορίζονται για το νέο εκπαιδευτικό κέντρο στην ανατολική πλευρά του μουσείου.

    Οι προτάσεις για το σχεδιασμό του κτιρίου είχαν υποβληθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μόλις τώρα όμως ανακοινώθηκε η τελική επιλογή, καθώς και τα σχέδια όλων των αρχιτεκτονικών γραφείων.

    Το νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο Τζεφ Μπέζος
    Το νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο Τζεφ Μπέζος

    Εγκαίνια το 2027

    Οι πρώτες εικόνες για το έργο των Perkins & Will απεικονίζουν ένα σύμπλεγμα που ορίζεται από επαναλαμβανόμενα στροβιλιζόμενες φόρμες, εμπνευσμένες από τον Γαλαξία. Σε κάθε περίπτωση όμως πρόκειται για τα πρώιμα σχέδια που αντιπροσωπεύουν μόνο την προτεινόμενη προσέγγιση της εταιρείας στο έργο. Γιατί τώρα αρχίζει η διαδικασία σχεδιασμού του συγκροτήματος στην πληρότητά του. Όσο για την κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2025, με εγκαίνια το 2027.

    Το Bezos Learning Center θα υψωθεί σε έναν χώρο, που προηγουμένως καταλάμβανε ένα γυάλινο περίπτερο, σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα Τζίο Ομπάτα, το οποίο στέγαζε ένα εστιατόριο. Ήδη όμως από τον περασμένο χειμώνα έχει κατεδαφιστεί.

    Μπορεί εξάλλου οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες να είναι ο βασικός στόχος του νέου κέντρου, όπως αναμένεται όμως, θα στεγάσει επίσης ένα εστιατόριο.

    Το αρχιτεκτονικό γραφείο Perkins & Will είναι εξοικειωμένο πάντως, στους αυστηρούς σχεδιαστικούς περιορισμούς της εργασίας στο Εθνικό Μουσείο Smithsonian, καθώς συμμετείχε στο σχεδιασμό και την κατασκευή του Εθνικού Μουσείου Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού. Άλλα μεγάλα έργα της εταιρείας περιλαμβάνουν το Μουσείο της Φύσης Peggy Notebaert στο Σικάγο, το Μουσείο Mary Rose στο Πόρτσμουθ του Ηνωμένου Βασιλείου και το Μουσείο Bell του Πανεπιστημίου της Μινεσότα στο St Paul.

    Το Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος
    Το Μουσείο Αεροπορίας και Διαστήματος

    Τα βραβεία

    Το Bezos Learning Center θα προσφέρει εκπαίδευση στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική, τις τέχνες και τα μαθηματικά με προγράμματα και δραστηριότητες, που θα τα συσχετίζουν με τις συλλογές του μουσείου ενώ θα ενθαρρύνουν τους νέους να ακολουθήσουν την καινοτομία και να εξερευνήσουν σχετικές σταδιοδρομίες.

    Το Smithsonian και ο Τζεφ Μπέζος έχουν αναπτύξει μια στενή σχέση τα τελευταία χρόνια, καθώς ο Μπέζος είχε δωρίσει 1 εκατομμύριο δολάρια το 2016 στο Εθνικό Μουσείο Αφροαμερικανικής Ιστορίας και Πολιτισμού.

    Αλλά και το Smithsonian, με τη σειρά του, έχει τιμήσει τον Μπέζος σε πολλές περιπτώσεις. Όπως με το American Ingenuity Award for Technology το 2016, με το μετάλλιο James Smithson Διακοσίων Χρόνων από το Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας του Smithsonian σε αναγνώριση της συμβολής του στην αμερικανική εμπειρία στον τομέα της ηλεκτρονικής εμπορίας και της τεχνολογικής καινοτομίας, επίσης το 2016 και με το Βραβείο Πορτρέτου ενός Έθνους το 2019.

    Η φουτουριστική νέα πτέρυγα για το πιο δημοφιλές μουσείο του Smithsonian είναι μόνο ένα από τα πολλά κατασκευαστικά έργα, που βρίσκονται σε εξέλιξη από το ίδρυμα.

    Τον περασμένο Οκτώβριο αποκάλυψε τους δύο χώρους όπου ελπίζει να χτίσει νέα μουσεία, το Εθνικό Μουσείο των Αμερικανών Λατίνων και το Μουσείο Ιστορίας των Αμερικανών Γυναικών.

    Διαβάστε επίσης:

    Ένας Αμαζόνιος στο Κολωνάκι – Έκθεση της Χριστίνας Λάππα

    Το Σπίτι των Κυμάτων, ένα αρχιτεκτονικό θαύμα για 49,5 εκατ. δολάρια

    ──────────────────

    Εκλογές 2023



    ΣΧΟΛΙΑ