• Πολιτισμός

    Μονόφυλλα Καβάφη ξεχωρίζουν στη δημοπρασία του οίκου Βέργος


    Ούτε περισσότερα ούτε λιγότερα από είκοσι ένα μονόφυλλα του σπουδαιότερου ίσως έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη, ξεχωρίζουν στην κατηγορία των Σπάνιων Βιβλίων. Η δημοπρασία του Οίκου Βέργος (που ανήκει στον ιδρυτή Πέτρο και το γιο του Ανδρέα Βέργο) εγκαινιάζεται σήμερα παρουσιάζοντας όπως πάντα ένα εντυπωσιακό μείγμα πολύτιμων αντικειμένων που περιλαμβάνει σπάνια βιβλία, ιστορικά χειρόγραφα, έγγραφα καθώς και διαχρονικά έργα νεοελληνικής χαρακτικής και ζωγραφικής.

    Σπάνια Βιβλία
    Η αποψινή, πρώτη ημέρα της δημοπρασίας περιλαμβάνει πλούσια συλλογή βιβλίων από διακεκριμένους έλληνες ποιητές και κορυφαίους συγγραφείς όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Νίκος Εγγονόπουλος, η Πηνελόπη Δέλτα, ο Γεώργιος Σεφέρης. O Καβάφης βέβαια αναμένεται να αποτελέσει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος με τα μονόφυλλα και τις ποιητικές του συλλογές, ορισμένες από τις οποίες φέρουν ιδιόχειρη αφιέρωση από τον αλεξανδρινό ποιητή.

    Από την ενότητα ξεχωρίζουν τα Κτίσται, Τείχη, Αρχαίαι ημέραι, Δέησις και Περιμένοντας τους βαρβάρους, που τυπώθηκαν στην Αλεξάνδρεια την περίοδο 1891-1904 σε μονόφυλλα και δίφυλλα. Κυκλοφόρησαν ελάχιστα αντίτυπα (περίπου πενήντα από το καθένα) τα οποία μοιράστηκαν από τον ίδιο τον ποιητή σε φίλους και γνωστούς του.

    Ως γνωστόν, ο Καβάφης δίσταζε να δημοσιοποιεί το έργο του. Η πλούσια αυτή εσωτερικότητά του, ο τραυματικός δισταγμός του, έχει εμποτίσει το έργο του και εμπνέει όλες τις γενιές αναγνωστών του.

    Χειρόγραφα και Έγγραφα
    Στην κατηγορία ιστορικών χειρογράφων, περίοπτη θέση κατέχει το ελάχιστα γνωστό έγγραφο με την υπογραφή του περίφημου ήρωα Λάμπρου Κατσώνη από το απελευθερωτικό κίνημα του 1787. Το ίδιο και η έντυπη διαταγή της τριμελούς επιτροπής που κυβερνούσε την Ελλάδα πριν την έλευση του Καποδίστρια για την τέλεση σε όλη την επικράτεια μνημόσυνου του “υπέρ πίστεως και πατρίδος ενδόξως θυσιασθέντα” Γεωργίου Καραϊσκάκη ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης (24 Απριλίου 1827), inter alia.

    Ταξιδιωτικά βιβλία 18ου αιώνα
    Το ενδιαφέρον των συλλεκτών της κατηγορίας αυτής αναμένεται να κινήσει ένα από τα πλέον σπάνια ταξιδιωτικά βιβλία με τίτλο “Grandes vues pittoresques […] de la Grèce et de la Sicile” του γάλλου ζωγράφου, γλύπτη και αρχιτέκτονα Λουί Φρανσουά Κασά (Louis François Cassas) που τυπώθηκε στο Παρίσι το 1813. Ο Κασά ήρθε στην Αθήνα για πρώτη φορά το 1784. Ανάμεσα στις χαλκογραφίες μεγάλων διαστάσεων που χαρακτηρίζουν το έργο του συγκαταλέγονται οι μόνες ολοκληρωμένες συνθέσεις που άφησε ως ταξιδευτής στην Αθήνα του τέλους του 18ου αιώνα. Ειδικότερα, η αναδιπλούμενη πανοραμική άποψη της Αθήνας στην αρχή του τόμου, θεωρείται η πρώτη στην οποία έχει καταβληθεί προσπάθεια να αποδοθεί με πιστότητα η πόλη.

    Μόραλης

    Νεοελληνική Ζωγραφική – Χαρακτική
    Η δεύτερη ημέρα της δημοπρασίας αύριο, προσφέρει την ευκαιρία στο φιλότεχνο κοινό να αποκτήσει σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές έργα μεγάλων ελλήνων ζωγράφων και εικαστικών όπως ο Ακριθάκης, ο Αστεριάδης, ο Γκίκας, ο Διαμαντόπουλος, ο Θεοφυλακτόπουλος, ο Μόραλης, ο Μποστ, ο Τσαρούχης, ο Φασιανός, ο Χριστόπουλος. Μπορεί τα οικονομικά της χώρας να βρίσκονται στο ναδίρ αλλά οπωσδήποτε λίγη τέχνη στον εσώκλειστο χώρο, μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα όσον αφορά την ανθρώπινη ψυχολογία.

    Για να αποκτήσει ο υποψήφιος συλλέκτης μία ψύχραιμη αίσθηση αυτών των πολύτιμων αντικειμένων, η συλλογή θα παρουσιαζόταν κανονικά στο κοινό κατά τη διάρκεια της διήμερης δημοπρασίας στον πολυχώρο πολιτισμού Αθηναΐς. Ωστόσο εφόσον δεν υπάρχει η δυνατότητα για την παρουσία κοινού, η δημοπρασία θα προβληθεί ζωντανά μόνο μέσω του καναλιού youtube. Ο Οίκος ΒΕΡΓΟΣ συστήνει στους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή μέσω γραπτής ή τηλεφωνικής προσφοράς.

    Πληροφορίες
    17-18 Δεκεμβρίου 2020, ώρα 5.00 μμ.



    ΣΧΟΛΙΑ