Έναν αυτόνομο θύλακα εκπαίδευσης των νοτίων προαστίων επιχειρεί να στήσει στο Ελληνικό η Lamda Development, μέσω συνεργασιών και κοινοπραξιών που δημιουργούν δομές από τις πρώτες εκπαιδευτικές βαθμίδες έως τις ανώτατες.

Σε περίπου τρία χρόνια, οι πρώτες φοιτητικές εστίες του Πανεπιστημίου Λευκωσίας θα υποδεχθούν τους φοιτητές τους στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, αποτέλεσμα της συνεργασίας του ιδρύματος με τη Lamda Development. Η κίνηση εντάσσεται στη στρατηγική του ομίλου για επέκταση στο μοντέλο Build-to-Rent, όπου τα διαμερίσματα των εστιών λειτουργούν ως πηγή σταθερού εισοδήματος, μετατρέποντας την παραδοσιακή ακίνητη περιουσία σε υπηρεσία προστιθέμενης αξίας με επίκεντρο τον χρήστη. Η πανεπιστημιούπολη προβλέπει υποδομές πολιτιστικών κέντρων και πάρκων, σε μορφή smart city, με προνομιακή εγγύτητα στη θάλασσα.

1

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο, στη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη: το νέο campus, που αναμένεται να λειτουργήσει το 2028, θα είναι το πρώτο «post-AI», ενσωματώνοντας τεχνητή νοημοσύνη στη λειτουργία και στη διδασκαλία. Παράλληλα, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εφαρμογές βιοάμυνας στον χώρο της υγείας, ενσωματώνοντας καινοτομία σε κάθε πτυχή της πανεπιστημιούπολης. Το UNIC Athens αναπτύσσεται σε 75.000 τ.μ. κτιριακών υποδομών, προσφέροντας εννέα προπτυχιακά προγράμματα, μεταξύ των οποίων Ιατρική, Νομική, Φαρμακευτική, Πληροφορική, Επιστήμη Δεδομένων, Ψυχολογία και Μάρκετινγκ.

Σε άμεση γειτνίαση με το νέο campus του Πανεπιστημίου Λευκωσίας στο Ελληνικό, ο ιταλικός όμιλος ION εισέρχεται δυναμικά στην περιοχή μέσω του νέου μετόχου του, Andrea Pignataro. Ο Ιταλός δισεκατομμυριούχος, επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους λογισμικού και δεδομένων για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, απέκτησε το 2% του μετοχικού κεφαλαίου και επιπλέον έκταση εντός του πρώην αεροδρομίου, σχεδιάζοντας επένδυση που ξεπερνά τα 1,5 δισ. ευρώ.

Κεντρικός στόχος του Pignataro είναι η δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Έρευνας & Καινοτομίας (R&D Center), που θα στεγάσει περίπου 2.000 επαγγελματίες από 44 χώρες. Το project προβλέπει συνολική δόμηση έως 250.000 τ.μ., εκ των οποίων τουλάχιστον 50.000 τ.μ. θα αφιερωθούν σε γραφεία και 200.000 τ.μ. σε κατοικίες για τη στέγαση των στελεχών του ομίλου.

Το R&D Center θα περιλαμβάνει επίσης ένα αμφιθέατρο 1.000 θέσεων, κατάλληλο για διεθνείς εκδηλώσεις και συνέδρια.

Στη φάση των αδειοδοτήσεων έχει περάσει το νέο σχολικό συγκρότημα της Costeas Geitonas School, στις παρυφές του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού, σηματοδοτώντας ένα ακόμη βήμα στον μετασχηματισμό της περιοχής σε hub εκπαίδευσης και καινοτομίας. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Tsolakis Architects, που υπογράφει τη μελέτη, σχεδιάζει έναν χώρο όπου η τεχνολογία, η καινοτομία και η βιωσιμότητα συνυπάρχουν, προσφέροντας ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό περιβάλλον για όλες τις βαθμίδες, από Νηπιαγωγείο έως Λύκειο.

Οι πρώτοι 1.500–1.700 μαθητές αναμένεται να ξεκινήσουν τη φοίτησή τους τον Σεπτέμβριο του 2028, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για τη σχολική εκπαίδευση στο Ελληνικό. Η Lamda Development και το CGS, που πλέον εντάσσεται στον διεθνή εκπαιδευτικό όμιλο Inspired Group, έχουν υπογράψει από πέρσι οριστική συμφωνία μακροχρόνιας μίσθωσης της έκτασης, διάρκειας 30 ετών με δυνατότητα επέκτασης για άλλα 30 χρόνια.

Στο μέτωπο της εκπαίδευσης στο Ελληνικό ξεχωρίζει η πρωτοβουλία του εφοπλιστή Γιώργου Προκοπίου, ο οποίος οριστικοποίησε τη συμφωνία του με τη Lamda για τη δημιουργία ενός ιδιωτικού εκπαιδευτικού ιδρύματος. Το σχέδιο, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, περιλαμβάνει πρόγραμμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αξιοποιώντας τις νέες διατάξεις του υπουργείου Παιδείας για Μη Κερδοσκοπικά, Μη Κρατικά παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός εκπαιδευτικού οικοσυστήματος που θα συνδυάζει διεθνείς προδιαγραφές με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί σε τομείς στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, όπως η ναυτιλία και η ναυπηγική, προσφέροντας εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών και πρακτική σύνδεση με την αγορά εργασίας.

Διαβάστε επίσης

Έως και 50% ακριβότερα τα Airbnb από τα ξενοδοχεία στην Κρήτη

Το 2028 ανοίγουν οι πρώτες από τις 1.000 φοιτητικές εστίες στο Ελληνικό

Κατοικίες άνω των 35 δισ. ευρώ καρφωμένες στις αγγελίες