• Πολιτισμός

    Στο υπουργείο Πολιτισμού το εργοστάσιο Τσαούσογλου – Εξαγορά από την Εθνική έναντι €12,6 εκατ.

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας, Παύλο Μυλωνά


    Το εργοστάσιο Τσαούσογλου επί της Πειραιώς 260 αγόρασε από την Εθνική Τράπεζα το υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής του Ελαιώνα σε πολιτιστικό πόλο.

    Το βιομηχανικό συγκρότημα βρίσκεται σε έκταση 31.687 τ.μ. με 15 κτήρια εντός αυτής, τα περισσότερα των οποίων έχουν χαρακτηριστεί μνημεία.

    Σε ένα τμήμα του άλλωστε στεγάζεται το Ελληνικό Φεστιβάλ ενώ είναι γνωστό, ότι ήδη από το 2000 το ΥΠΠΟ βρισκόταν σε συζητήσεις με την Εθνική για την αγορά του ακινήτου, οποία τελικώς πραγματοποιήθηκε αντί 12.600.000 ευρώ, που προήλθαν από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

    «Στόχος μας είναι, να δημιουργηθεί ένας ισχυρός πολιτιστικός πόλος στο βιομηχανικό συγκρότημα του π. Εργοστασίου Τσαούσογλου πέρα από το Ελληνικό Φεστιβάλ, το οποίο προφανώς θα συνεχίσει να στεγάζεται στον χώρο», όπως δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

    Ήδη μάλιστα, είναι σε εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός, που έχει προκηρυχθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάδειξης Πολιτιστικών Πόρων για την αποκατάσταση και τη μετατροπή ενός βιομηχανικού κελύφους σε κτήριο σύγχρονο, λειτουργικό και ασφαλές, για να φιλοξενήσει ποικίλες δραστηριότητες του Οργανισμού.

    Η αναβάθμιση της περιοχής

    «Διατηρώντας τη φυσιογνωμία του κτηρίου, δίνουμε νέα ζωή σε ένα ιστορικό μνημείο βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, με ιδιαίτερο κοινωνικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον», προσθέτει η υπουργός.

    «Και με την περίπτωση του ακίνητου επί της οδού Πειραιώς 260 υπηρετούμε την πολιτική μας, της αποκατάστασης και της απόδοσης νέων χρήσεων σε κτήρια ιδιοκτησίας του ΥΠΠΟ, μέσα από την αναβάθμιση των ακινήτων αυτών συμβάλουμε στην αναγέννηση του ιστορικού κέντρου και επιμέρους περιοχών της Αθήνας».

    Ενώ, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς «Η Εθνική Τράπεζα διαχρονικά στηρίζει την ανάδειξη του πολιτισμού της χώρας μας. Από το 2011, η Τράπεζα παραχωρούσε τη χρήση μέρους του ακινήτου Πειραιώς 260 για τις ανάγκες του Φεστιβάλ Αθηνών, συμβάλλοντας στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένας πόλος πολιτιστικών χρήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα. Η μεταβίβαση του ακινήτου τον Δεκέμβριο 2023 αποτελεί δείγμα του εξαιρετικού επιπέδου συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του Υπουργείου Πολιτισμού».

    Πειραιώς 260, Κτήριο Α
    Πειραιώς 260, Κτήριο Α

    Οι διαπραγματεύσεις

    Χρειάστηκαν πάντως, τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων και η υπερπήδηση πλήθους γραφειοκρατικών διαδικασιών για να ολοκληρωθεί η εξαγορά, η οποία τελικώς επιτεύχθηκε χάρις στην «αγαστή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας», όπως λέει η κυρία Μενδώνη.

    «Αν δεν υπήρχε εκατέρωθεν ισχυρή βούληση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας η εξαγορά του ακινήτου δεν θα είχε επιτευχθεί.»

    Πειραιώς 260, Κτήριο Β
    Πειραιώς 260, Κτήριο Β

    Στο ακίνητο επί της οδού Πειραιώς 260 κατά το παρελθόν στεγάζονταν οι εγκαταστάσεις της επιπλοποιίας Τσαούσογλου.

    Το ΥΠΠΟ, με διαδοχικές κηρύξεις το 2000 και το 2001, χαρακτήρισε τα κτίρια του ακινήτου ως ιστορικά διατηρητέα μνημεία, χρήζοντα ειδικής κρατικής μέριμνας, αναγνωρίζοντας ότι αποτελούν αξιόλογο δείγμα βιομηχανικών κατασκευών, είναι χαρακτηριστικά στοιχεία της αρχιτεκτονικής και βιομηχανικής φυσιογνωμίας της οδού Πειραιώς στις αρχές του β’ μισού του 20ου αιώνα, και κατά συνέπεια, έχουν σημαντικό κοινωνικό και τεχνολογικό ενδιαφέρον.

    Το συγκρότημα Τσαούσογλου
    Το συγκρότημα Τσαούσογλου

    Διαβάστε επίσης:

    Δωρεά της Εθνικής Τράπεζας το παλαιό Τέμενος Μεζά ή Ισκεντέρ Μπέη στα Γιαννιτσά προς το Υπουργείο Πολιτισμού

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Deal με Noval-Brooklane για την κατασκευή του συγκροτήματος γραφείων “THE GRID” στο Μαρούσι

    Πώς μοιράστηκαν τα «ιμάτια» του Γιάννη Παπαθεοχάρη στο real estate

    Golden Visa: Έως και 1 εκατ. ευρώ το όριο επένδυσης για Αττική, Μύκονο και Σαντορίνη



    ΣΧΟΛΙΑ