• Business

    Πώς μοιράστηκαν τα «ιμάτια» του Γιάννη Παπαθεοχάρη στο real estate

    • Contributor
    Γιάννης Παπαθεοχάρης

    Γιάννης Παπαθεοχάρης


    Σε φιλέτα του real estate που διεκδίκησαν και κέρδισαν μεγάλοι παίκτες του real estate μετατράπηκαν τα «βασίλεια» του Γιάννη Παπαθεοχάρη.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα Αστέρια Γλυφάδας, που πέρασαν στην αδαμάντινη εποχή τους φέτος, με τη λειτουργία του One & Only Aesthesis, ιδιοκτησίας της Grivalia Hospitality.

    Στο παιχνίδι της αξιοποίησης της έκτασης των 285 στρεμμάτων μπήκε ο όμιλος Παπαθεοχάρη τη δεκαετία του 2010.

    Το 2013 το υπογράφει με την Εθνική Τράπεζα σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης μέχρι το 2042 και η τελευταία υπομισθώνει με τη σειρά της το ακίνητο στη Ναυσικά Α.Ε. της οικογένειας Παπαθεοχάρη.

    Εντός του λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα beach μπαρ, εστιατόριο με μπαρ και πισίνα, το Balux Cafe, το Baluxaki, το Balux Seaside Escape και το Ark, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί, αλλά όχι υπό την ομπρέλα του One & Only Aesthesis.

    Αξιοποιώντας την εμπειρία του στη νυχτερινή διασκέδαση, ο όμιλος Παπαθεοχάρη είχε καταθέσει φάκελο για την ανέγερση πεντάστερου ξενοδοχείου με βίλες, πισίνες και spa.

    Το όνομα της έκτασης ήταν Asteras Complex, αφού επιδίωξη ήταν να συναγωνιστεί, έστω και κατ’ όνομα, τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

    Tο τρωτό σημείο του ομίλου ήταν κοινοπρακτικό δάνειο από την Alpha Bank και την Eθνική, ύψους 90 εκατ. ευρώ. Χάρη στην πρωτοβουλία των τραπεζών, εκκινεί διαγωνισμός για τη μεταβίβαση της έκτασης, που περνά στη Grivalia, βασικός μέτοχος της οποίας ήταν ήδη ο Πρεμ Γουάτσα.

    Θυμίζουμε ότι μέχρι το 1999 η έκταση των 285 στρεμμάτων ανήκε στην Εθνική Τράπεζα, οπότε πέρασε στην Εστρέλια Τουριστική, συμφερόντων Αλλαμανή, ο οποίος σχεδίαζε την ανέγερση ξενοδοχείου 850 κλινών, water park και άλλων εγκαταστάσεων, το οποίο τελικά μπλόκαρε το ΣτΕ.

    Μετά την κατάρρευση της Alfa Alfa Συμμετοχών του επιχειρηματία το ακίνητο πέρασε στην Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα, προκάτοχο της ΕΤΑΔ.

    Από τις χρυσές δεκαετίες στην Prodea

    Νέα σελίδα γράφεται και για τα ακίνητα που φιλοξένησαν τα κέντρα που άλλαξαν το ρου της νυχτερινής ζωής της Αθήνας.

    Οι Δείγμα Επενδυτική Α.Ε. και Νίκη και Πολύμνια Α.Ε. δεν θυμίζουν τίποτα στους θαμώνες των Διογένης Studio και Αθηνών Αρένα, αλλά είναι οι διαχειρίστριες εταιρείες των δύο κέντρων.

    Ειδικότερα ο «Διογένης», που μεσουράνησε τη δεκαετία του 1990 ως Διογένης Palace – με τους Αθηναίους να παραδέχονται πως «πρέπει να πας» – φιλοξένησε και χορούς σωματείων, κομμάτων και οργανώσεων, ενώ τα μεγαλύτερα ονόματα της λαϊκής σκηνής πέρασαν από την πίστα του.

    Tο 2005 ανακαινίστηκε και μετονομάστηκε σε Διογένης Studio, ενώ στο ακίνητο φιλοξενούνται και καταστήματα, της Alpha Bank και της Κωτσόβολος.

    Το Αθηνών Αρένα δημιουργήθηκε το 2004, σχεδιασμένο για να φιλοξενεί 3.000 άτομα. Το 2014, μετονομάστηκε σε Πάνθεον και μετατράπηκε σε ένα θέατρο με 1.600 θέσεις, αλλά από το 2017 έως το 2021 ονομάστηκε ξανά Αθηνών Αρένα και χρησιμοποιήθηκε και ως νυχτερινό κέντρο.

    Η Δείγμα επενδυτική ελέγχει το 100% της Νίκη και Πολύμνια (του Αθηνών Αρένα επί της Πειραιώς 166) ενώ επιπρόσθετα έχει μισθώσει από τις Εθνική Leasing και Άλφα Leasing από το 2006 οριζόντιες ιδιοκτησίες επί ακινήτου που βρίσκεται στη Νέα Σμύρνη, επί της λεωφόρου Συγγρού 259.

    Αυτές τις είχε πωλήσει και μεταβιβάσει προηγουμένως η ίδια (σύμβαση sale and lease back) και θα περιέλθουν ξανά στην κυριότητά της με την εξόφληση της σύμβασης από την Prodea.

    Κατόπιν διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές της Νίκη και Πολύμνια επιτεύχθηκε η σύναψη και υπογραφή συμφωνίας εξυγίανσης, που κατατέθηκε προς έγκριση στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στις 17 Αυγούστου.

    Πρόσθετες παρεμβάσεις άσκησαν, εκτός από την Prodea, η Εθνική Τράπεζα, η FBB, η Cepal Hellas και οι συμβαλλόμενοι εγγυητές, Ιωάννης Παπαθεοχάρης, Διογένης Σπυρίδων Παπαθεοχάρης και Απόλλων Ιωάννης Παπαθεοχάρης.

    Η συμφωνία προβλέπει ότι η εταιρεία θα περάσει στον έλεγχο της Prodea μέσω αύξησης κεφαλαίου, την οποία θα καλύψει η εισηγμένη.

    Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, που συνοδεύει τη δικαστική απόφαση, η καθαρή θέση της Νίκη και Πολύμνια ήταν αρνητική κατά 34,3 εκατ. ευρώ, ενώ «η ζημιογόνος πορεία της αιτούσας οφείλεται κυρίως στη διατήρηση της οικονομικής ύφεσης για πάνω από μία δεκαετία και στον περιορισμό ρευστότητας, που προήλθε από τη σημαντική μείωση των ενοικίων, η οποία επιδεινώθηκε λόγω της πανδημίας».

    Σημειωτέον ότι η εταιρεία περιέρχεται στην Prodea έναντι 7 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Με νέους θεσμικούς διευρύνεται η μετοχική βάση της Prodea

    Πώς ο Θεόδωρος Δουζόγλου πάει κόντρα στα σχέδια της Χίλτον

    Golden Visa: Έως και 1 εκατ. ευρώ το όριο επένδυσης για Αττική, Μύκονο και Σαντορίνη



    ΣΧΟΛΙΑ